Hoe werkt de Philips Airfryer XXL HD9867/90?

Hoe-werkt-de-Philips-Airfryer-XXL-HD9867-smart-chef-programma's

Wat kun je met de Smart Chef programma’s?

Je wil graag een Philips Airfryer XXL kopen. Maar moet je nu kiezen voor de nieuwste Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90 (model 2020) of voor de oudere Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 (model 2017)? Het grootste verschil is dat het nieuwe model uit 2020 beschikt over slimme sensoren die voor jou de timer en temperatuur automatisch instelt. Maar is dit zijn meerprijs waard voor je? Laten we het samen uitzoeken!

Let op: Dit artikel is ook van toepassing op de witte Philips Airfryer XXL HD9870/20.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Hoe werken de Smart Chef programma’s van de Philips Airfryer XXL HD9867/90?

De Philips Airfryer XXL HD9867/90 is een slimme airfryer omdat de machine sensoren bevat. Deze sensoren meten de vochtigheid in de frituurmand van de airfryer en met deze informatie stelt de airfryer voor bepaalde gerechten automatisch de baktijd en temperatuur voor je in.

Dit betekent dus dat je zelf niet de juiste baktijd hoeft uit te vogelen voor bepaalde gerechten. Erg handig dus als je het lastig vindt om bijvoorbeeld zelf verse frietjes te maken of een hele kip.

Philips noemt deze functie de ‘Smart Chef programma’s’ en je kunt dit zien als een slimme versie van voorgeprogrammeerde programma’s waarover sommige airfryers beschikken.

Met de slimme programma’s kun je behoorlijk wat verschillende gerechten klaarmaken. Denk bijvoorbeeld aan eigen verse frieten, kipdrumsticks, een hele kip of vis. Het zijn vooral dit soort producten waarbij mensen zich afvragen hoe lang je dit moet bereiden in de airfryer en op welke temperatuur.

Vind je het dus lastig om de juiste baktijd voor kip, vis of friet in te stellen? Dan biedt deze Philips Airfryer XXL met Smart Sensing mogelijk uitkomst.

In dit artikel neem ik de Smart Chef progamma’s met je door zodat je weet of het wat voor je is.

Geen Smart Chef programma voor elk gerecht

Het is helaas niet zo dat je zomaar elk gerecht in de airfryer kunt stoppen in de hoop dat de airfryer op magische wijze je eten op de juiste temperatuur en binnen de juiste baktijd klaarmaakt.

Je moet namelijk eerst kiezen uit een van de vijf Smart Chef programma die bij je gerecht past. Een Smart Chef programma is een unieke functie die alleen beschikbaar is voor de Philips Airfryer XXL HD9867/90.

Hoe werken de Smart Chef programma’s en wat kun je er wel en niet mee? In dit artikel vertel ik je er alles over en geef ik je tips hoe je het maximale uit deze programma’s kunt halen.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Welke Smart Chef programma’s zijn er?

Laten we beginnen met de verschillende programma’s waaruit je kunt kiezen. Er zijn vijf verschillende Smart Chef programma’s:

 1. Diepgevroren frieten
 2. Handgesneden frieten
 3. Vis
 4. Kipdrumsticks
 5. Hele kip

philips-premium-airfryer-xxl-smart-chef-programma's

Wanneer je de Philips Airfryer XXL HD9867/90 inschakelt, dan zullen direct de Smart Chef programma’s in beeld verschijnen. Met de ronde ‘Quick-Control’ knop kun je de keuze maken tussen de vijf programma’s.

Zoals je kunt zien in het rijtje hierboven kun je niet voor elk gerecht een bijpassend Smart Chef programma kiezen. Een specifiek programma voor bijvoorbeeld groenten, varkensvlees, rundvlees, ovenschotels of taart ontbreekt.

Philips-Premium-Airfryer-XXL-HD9870-italiaans-brood

Maar ook aan een functie voor gemengde producten ontbreekt. Bijvoorbeeld voor het bereiden van een halve mand met friet en een halve mand met snacks, zoals frikandellen of kroketten.

Laten we kijken waar de Smart Chef programma’s wel voor dienen en wat precies het voordeel is van deze slimme programma’s.

Wat kun je met de Smart Chef programma’s?

Met de programma’s kun je simpel gezegd drie dingen klaar maken. Patat, kip of vis. Dat lijkt wat weinig, maar per programma kun je wel wat variëren. Ik leg hieronder uit wat je kunt maken per Smart Chef programma.

smart-chef-programmas-friet-vis-kip

Programma 1: Handgesneden frieten

 • Verse handgesneden friet van kruimige, rauwe aardappelen met een dikte van 10 mm.
 • Hoeveelheid van 500 tot 1.400 gram.
 • Volg het recept van verse friet die je kunt vinden in het receptenboek.

Programma 2: Diepgevroren frieten

 • Dunne en middelgrote diepvriesfriet uit de vriezer met een dikte van 7 tot 10 mm.
 • Gebruik geen speciale airfryer friet, maar gewone diepvries frieten.
 • Hoeveelheid van 200 tot 1.400 gram.
 • Dit programma is ook geschikt voor andere diepvries snacks van aardappel. Denk aan röstirondjes, aardappelkroketten en aardappelschijfjes.
 • Ook te gebruiken voor diepvries snacks, zoals kroketten en frikandellen. Maar het advies is om één soort snack te bereiden met dit programma voor de beste resultaten.
 • Je kunt dit programma ook gebruiken voor het airfryen van friet uit het koelschap, deze zijn dus niet ingevroren en komen uit de koelkast.

Programma 3: Vis

 • Zalmfilet: 2 tot 5 stuks (150-200 gram per stuk) met een maximaal totaal gewicht van 750 gram.
 • Een hele vis:1 tot 4 stuks (300-1.600 gram per stuk) met een totaal gewicht van 1.600 gram.
 • Grote of platte vis: 1 stuk met een maximaal gewicht van 800 gram.
 • Maak geen gebruik van bevroren vis.
 • Dit programma is ontwikkeld op basis van zalm.

Programma 4: Kipdrumsticks

 • Drumsticks: 2 tot 16 stuks met een maximaal totaal gewicht van 2.000 gram.
 • Het programma is ook geschikt voor kippenpoten, maar dan moet je handmatig nog 5-10 minuten toevoegen naast de Smart-Chef tijd.
 • Het bereiden van kip zonder bot, zoals kipfilets of kiphaasjes wordt afgeraden. De kans bestaat dat het vlees te droog wordt.

Programma 5: Hele kip

 • Hele kip (rauw): 1.000 tot 1.800 gram
 • Halve kip (rauw): > 1.000 gram
 • Maak geen gebruik van bevroren kip
 • Voor het op smaak brengen van de kip is het advies om droge kruiden te gebruiken. Vermijd marinades op basis van suikerhoudende ingrediënten, zoals honing of siropen.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

De Smart Chef programma’s zullen je gerecht altijd wat langer bereiden dan dat je wellicht zelf zou willen. In het bijzonder voor de vis en kip programma’s, om zo de kans zo klein mogelijk te maken dat je vis of kip niet goed gegaard is.

Als je dus van een zalmmoot houdt die nog een beetje ‘medium’  is vanbinnen, dan kun je beter de airfryer handmatig instellen.

Waar op letten bij het gebruik van de Smart Chef programma’s?

Bij de Philips Smart Airfryer XXL ontvang je een handleiding, receptenboek en een flyer met uitleg over het gebruik van de programma’s. Philips legt uit dat het belangrijk is om voor de beste resultaten het receptenboek en de gebruiksaanwijzing te gebruiken.

philips-airfryer-xxl-smart-receptenboek

Ik heb deze handleidingen voor je doorgenomen en dit zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten:

 1. Gebruik de standaard airfryer mand.
 2. Kook etenswaren die niet bevroren zijn, behalve bij het airfryen van diepvriesfrites.
 3. Verwarm de airfryer niet voor.
 4. Controleer altijd of de gekookte etenswaren volledig gekookt zijn voor het serveren. Dit is vooral belangrijk bij bijvoorbeeld vlees of kip.
 5. Gebruik geen honing, siropen of andere suikerhoudende ingrediënten. Hierdoor voorkom je dat je airfryer gaat roken.

Ik heb zelf de fout gemaakt om mijn kipdrumsticks te marineren met een marinade van onder andere honing. Dit zorgde voor een hoop rook uit de airfryer en voor zwarte kippenpootjes.

geen-gemarineerde-kip-in-philips-airfryer-xxl
Gebruik geen gemarineerde kip.

Bij een tweede test heb ik kipkruiden gebruikt en dit werkte perfect. De kip was mooi gaar, het vlees was lekker sappig en het vel was licht krokant. Precies zoals het hoort dus ;)

Hoe werken de Smart Chef programma’s?

Zodra je de Philips Airfryer XXL aanzet verschijnen de programma’s in beeld. Met de ronde knop kies je voor een programma, je vult de mand met je gerecht en drukt op start.

Maar wat gebeurt er vervolgens in de airfryer?

Zodra je de frituurmand dichtgeschoven hebt en het programma hebt gestart zie je op het display twee streepjes bewegen. Dit betekent dat de sensoren je gerecht aan het meten zijn. Wat wordt er dan gemeten?

De sensoren meten de vochtigheid in de frituurmand, zo heb ik mij laten vertellen door The Philips Chef. Op basis van deze informatie kan de airfryer een geschikte baktijd en temperatuur voorstellen.

De instellingen haalt de airfryer uit een voorgeprogrammeerde tabel die opgeslagen staat op een chip in de airfryer. Het is dus niet zo dat de sensoren volledig dynamisch je gerecht meten en specifiek voor jouw gerecht een instelling geneert.

Het meten van je gerecht kan een minuutje duren en tijdens de meting is de airfryer al bezig met verwarmen, dit is dus geen verloren tijd.

Het is belangrijk om tijdens de eerste meting de lade van de airfryer niet te openen.

Zodra de eerste meting klaar is wordt er een geschatte bereidingstijd getoond. Dit kan bijvoorbeeld 180 graden zijn en 22 minuten. Maar zowel de temperatuur als de timer worden tijdens de bereiding automatisch bijgesteld door de airfryer. De airfryer is je gerecht dus constant in de gaten aan het houden.

Het kan dus zijn dat na verloop van tijd de baktijd verkort wordt, of dat de temperatuur wat aangepast wordt.

smart-chef-programma-niet-handmatig-timer-temperatuur-instellen
Je kan geen instellingen wijzigen tijdens een Smart Chef programma

Het nadeel vind ik dat je gedurende een Smart Chef programma niet zelf de temperatuur of timer kunt bijstellen. Je geeft het koken dus echt helemaal uit handen van de airfryer, je moet er dus echt op vertrouwen.

In feite kun je tijdens het airfryen wat voor jezelf gaan doen. Maar blijf wel in de buurt van je airfryer want met een signaal laat de airfryer je weten dat het tijd is om je gerecht op te schudden.

Met een piepsignaal en een icoontje op het display zie je wanneer het tijd is om bijvoorbeeld je verse frieten op te schudden. Of wanneer je de kipdrumsticks even moet omkeren voor mooie gelijkmatige garing, vooral belangrijk bij grotere hoeveelheden.

opschud-indicatie-gerecht-opschudden-airfryer-xxl
Even je gerecht opschudden.

Zodra de bereidingstijd voorbij is laat de Philips Airfryer XXL jou dit weten met een aantal piepsignalen. De airfryer slaat vervolgens automatisch af.

Philips raadt aan om altijd je gerecht nog even te controleren op garing. Dat komt omdat jouw gebruikte etenswaren kunnen verschillen van herkomst, grootte en merk.

Zijn de slimme programma’s de meerprijs waard?

Momenteel is de slimme Philips Airfryer XXL zo’n 100 euro duurder in vergelijking met zijn voorganger. Als je dus een XXL wilt kopen, dan zul je waarschijnlijk twijfelen tussen deze twee modellen.

Philips-Premium-Airfryer-XXL-HD9870-bedieningspaneel-wit

Welke Philips Airfryer XXL moet je nemen en zijn de Smart Sensing programma’s de meerprijs waard?

Als ik het zou moeten zeggen, dan zou ik voor de ‘oudere’ en goedkopere Philips Avance Airfryer XXL gaan. Want ik kook het liefste met mijn airfryer op de manuele stand. Ik stel dus zelf altijd de timer en de temperatuur in. Maar je levert hierbij wel in op de slimme Smart Chef programma’s en de antiaanbaklaag is van een wat lagere kwaliteit.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Maar het gaat hier niet om mij, het gaat om jou. Dus ik heb een aantal argumenten op een rij gezet waarom je wel of niet voor het model met Smart Sensing zou moeten kiezen.

Waarom wel kiezen voor de Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90?

 • Wil je graag het nieuwste van het nieuwste? Dan is deze airfryer natuurlijk het neusje van de zalm onder de hete lucht friteuses.
 • Houd je van slimme apparaten? Zoals slimme verlichting, slimme speakers en andere smart devices? Dan mag deze slimme airfryer eigenlijk ook niet ontbreken. Maar helaas kun je de airfryer niet instellen met je stem, via bijvoorbeeld de Google Assistant of Siri.
 • Als je vaak patat, aardappelgerechten, kip of vis maakt met je airfryer, dan zijn de Smart Chef programma’s natuurlijk wel heel handig. Zeker als je van gemak houdt en gewoon de airfryer het werk wilt laten doen.
 • Ik vind deze airfryer er super mooi uit zien met de gouden accenten. Zeker als ik de XXL vergelijk met zijn oudere broertje. Smaak is natuurlijk persoonlijk, maar ik denk dat veel mensen deze Smart XXL erg mooi vinden.
 • Wat je misschien niet wist is dat het frituurmandje een andere antiaanbaklaag coating heeft. De HD9650/90 heeft een grijze poedercoating, maar de HD9867/90 en de HD9870/20 beschikken over een hardere en gladdere coating die geheel zwart is. Deze laag is meer slijtvast en is nog beter bestand tegen aanbakken van bijvoorbeeld vlees.

Waarom niet kiezen voor de Philips Premium Airfryer XXLHD9867/90?

 • De Smart Chef programma’s moet je gebruiken met het standaard frituurmandje. Dit betekent dus dat je beter niet gebruik maakt van de airfryer accessoires. Je kunt het natuurlijk wel proberen, maar het kan zijn dat de bakresultaten van mindere kwaliteit zijn. Met de manuele functie kun je natuurlijk wel gebruik maken van de accessoires wanneer je dat wilt.
 • Maak je graag pizza’s in je airfryer? Dan ga je waarschijnlijk het officiële pizza-kit accessoire gebruiken. Het rare alleen is dat dit accessoire een zilvergrijs handvat heeft en dus totaal niet matched met de gouden accenten. Ik heb bij Philips nagevraagd of er een uitvoering komt met een gouden handvat, maar deze staat niet op de planning.
 • Je moet niet verwachten dat de airfryer elk gerecht kan bereiden met behulp van de Smart Chef programma’s. Als je dus je airfryer vooral wilt gebruiken voor eenpansgerechten, voor groenten of andere gerechten die bestaan uit diverse ingrediënten, dan gaan de slimme programma’s je hier niet bij helpen.

Wat is mijn ervaring met de Smart Chef programma’s?

Ik heb het programma voor diepvries frites en voor kipdrumsticks gebruikt. Het is in het begin best raar om je gerecht in de mand te leggen en dan op het Smart Chef programma te klikken. Je hoeft de airfryer namelijk niet voor te verwarmen en je geeft echt het koken volledig uit handen.

drumsticks-kipdrumsticks-airfryer-xxl-smart-chef-programma

Ik ben voor mijn favoriete frieten gewend om 180 graden en 20 minuten in te stellen. Het is dan even wennen als de airfryer voorstelt om de friet dan 25 minuten te bakken bijvoorbeeld. Maar vergeet niet dat de airfryer gedurende de bereiding nog de instellingen zal bijstellen. Uiteindelijk kwamen de frietjes er prima uit.

Met de kip was ik, zoals gezegd, de mist in gegaan met de marinade. Maar de tweede keer had ik drumsticks met gewone droge kipkruiden gebruikt en dit ging echt perfect. Tussendoor liet de airfryer me weten om even het de drumsticks op te schudden of om te draaien. Na zo’n 20 minuten waren de drumsticks klaar. En het resultaat was helemaal super.

Leestip: Bekijk meer airfryer recepten met kip.

Het fijne is dat je tussentijds de rest van het eten kunt klaarmaken. Bijvoorbeeld wat verse groenten snijden om te wokken, ook al kan dit natuurlijk ook prima in de Philips Airfryer XXL met behulp van de grillplaat.

kip-philips-airfryer-xxl-smart-hd9867

De Smart Chef programma’s werken wat mij betreft wel. Maar ik vraag me af hoe vaak je het gaat gebruiken. Op een gegeven moment ken je de baktijden wel een beetje, en zul je denk ik meer de manuele functie gaan gebruiken.

Ik ben benieuwd naar jouw mening over de slimme Philips Airfryer XXL. Ga je er eentje kopen? Of heb je deze airfryer misschien al? Laat me jouw ervaring weten hieronder in de reacties.

Wil je mijn ervaring weten met deze slimme Philips Airfryer XXL? Bekijk dan mijn Philips Premium Airfryer XXL HD9650/90 review.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust.

7 gedachten over “Hoe werkt de Philips Airfryer XXL HD9867/90?”

 1. hoi pim,
  volgens mij heb ik jou youtube video gezien met de uitleg over de accessoires van de airfryer.heel fijn.maar deze site bentwoord eigelijk alle vragen die ik nog had.vooral over de smart sence functies en wat te doen en wat niet te doen plus de voedings aanwijzigingen(trouwens frappant dat je met het smart programma geen friet speciaal voor de airfryer moet gebruiken).ZO ontzettend blij mee! ik heb hem 2 dagen en alleen nog friet en snacks in gebakken,en gevulde portabellos(ik heb rauwe tartaar,uien,peterselie en knoflook gebruikt voor de vulling en het nadeel is dat ik nergens een recept vond voor rauwe vulling).maar deze site is perfect.ik heb met alle snacks bakken de verpakking bekeken en alle snacks en friet beschreven(temperatuur en tijd),wat dus totaal onnodig zou zijn geweest als ik jouw tips eerst had gelezen.
  ga dit zo spoedig mogelijk uit printen.alles wat met koken te maken heeft hangt aand de binnenkant van mijn keukenkast.super handig!! moet trouwens wel lachen daar je zei dat het smart programma voor jouw niet nodig is daar jij een gerecht na een paar x maken wel onthoudt kwa temp en tijd.ik heb een geheugen als een zeef en maak zo veel verschillende gerechten dat ik het gewoon niet onthoud.en ja ,ben gek op technische snufjes.
  bedankt,groetjes rose.

  1. Hi Rose, wat leuk dat je mijn video’s en site hebt bekeken. Erg leuke reactie. Mooie aanschaf de Philips Airfryer XXL, ik hoop dat je er veel plezier aan beleefd. Ik ben benieuwd wat je verdere ervaringen zijn, dus mocht je nog wat willen delen over je airfryer – laat het me weten. Veel plezier en succes ermee.

 2. Waarom geen airfryer frites in de Philips Airfryer XXL HD9867/90?
  Kopen we speciaal airfryer frites en dan mogen ze er niet in.

 3. Even een vraagje. Ik heb sinds een paar dagen ook de smart sensing airfryer aangeschaft. Mijn vraag is op welke stand kun je het best afbakbroodjes bakken? En snacks, zoals bitterballen?

 4. Hallo, Pim!

  Excuses dat dit door Google is vertaald vanuit het Engels.
  Ik besloot voor de “Smart Sensing”-versie van de XXL airfryer te gaan vanwege een paar ervaringen die ik had met het XXL niet-Smart Sensing-model.

  Ten eerste is de donkere antiaanbaklaag inderdaad beter dan de huidige coating voor de standaard XXL. Ik geloof dat de zeer oude modellen van de standaard XXL-airfryer ook geleverd werden met manden met donkere coatings, maar de meest recente versies hebben de lichtere grijze coating, die heel gemakkelijk beschadigd raakt en zijn anti-aanbakeigenschappen kan verliezen als ze niet zorgvuldig worden onderhouden.

  Ten tweede pauzeert de “Smart Sensing”-versie de ventilator en het verwarmingselement wanneer u de lade opent tijdens het koken. De standaard XXL airfryer pauzeert alleen het verwarmingselement en de ventilator blijft draaien als de lade wordt geopend. Bij beide modellen stopt de timer niet, maar het is fijn om de ventilator automatisch te laten pauzeren, zoals bij het “Smart Sensing” model.

  Ten derde wordt het signaal aan het einde van het koken 5 keer herhaald op het “Smart Sensing” -model. Het standaardmodel signaleert slechts één keer, wat gemakkelijk kan worden gemist en niet kan worden gehoord.

  Ten vierde, mijn ervaringen met de recente standaard XXL-modellen zijn dat de airfryers trillen als de ventilator begint te draaien omdat de ventilator uit balans is. Dit kan voor sommige gebruikers vervelend zijn en door het schudden kan de gebruikerservaring minder dan premium lijken. Ik heb nog nooit trilling gehad met de “Smart Sensing” XXL-versie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven