Wat is het verschil tussen de Philips Airfryer XXL HD9867/90 en HD9650/90

Verschil-Philips-Airfryer-XXL-HD9867-HD9650-Header

HD9867/90 vs HD9650/90
Wat is het verschil tussen de nieuwe en oude Philips Airfryer XXL?

Je wil graag een Philips Airfryer XXL kopen. Maar moet je nu kiezen voor de slimme Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90 (model 2020) of voor de standaard Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 (model 2017)? Het grootste verschil is dat de HD9867/90 uit 2020 beschikt over slimme sensoren die voor jou de timer en temperatuur automatisch instelt, dit heet Smart Sensing. Maar is dit zijn meerprijs waard voor je? Laten we het samen uitzoeken!

Update

De Philips Airfryer XXL HD9867/90 is nu ook leverbaar als wit model, de Philips Airfryer XXL HD9870/20. Deze witte airfyer werkt exact hetzelfde, maar wordt standaard geleverd met het grote bakblik accessoire. Lees meer over de Philips Airfryer XXL HD9870/20.

vergelijking-nieuwe-philips-airfryer-xxl-en-oude-philips-airfryer-xxl
Verschil tussen de nieuwe en oude Philips Airfryer XXL

“De Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90 stelt zelf tijdens het airfryer de baktijd en temperatuur bij, super slim dus!”
Pim, FrituurGezond.nl

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook


Vergelijk de twee Philips Airfryer XXL modellen

Philips Airfryer XXL
HD9870/20

Philips Airfryer XXL
HD9867/90

Philips Airfryer XXL
HD9650/90

Philips-Airfryer-XXL-Premium-HD9870-wit-thumbPhilips-Premium-Airfryer-XXL-HD9860-model-2020Philips-Avance-Airfryer-XXL-HD9650-model-2017
Prijs€ 349,-€ 329,-€ 229,-
Vermogen2225 watt2225 watt2225 watt
Laadvermogen1,4 kg1,4 kg1,4 kg
Inhoud7,3 liter7,3 liter7,3 liter
Porties3-5 personen3-5 personen3-5 personen
BedieningDigitaal + fysieke knoppenDigitaal + fysieke knoppenDigitaal + fysieke knoppen
Max temperatuur200 °C200 °C200 °C
Min temperatuur40 °C40 °C40 °C
Gewicht8 kg8 kg8 kg
Kabellengte100 cm100 cm100 cm
Afmetingen (l x b x h)433 x 321 x 315 mm433 x 321 x 315 mm433 x 321 x 315 mm
Introductiejaar202220202017
Fat-removal technologyJaJaJa
Twin TurboStar technologyJaJaJa
Smart Sensing technologyJaJaNee
Chef programma’sJaJaJa
FavorietenknopJaJaNee
SchudindicatorJaJaNee
WarmhoudfunctieJaJaJa
Zwarte coating panJaJaNee
Garantie2 jaar2 jaar2 jaar
ProductpaginaBekijk officiële productpaginaBekijk officiële productpaginaBekijk officiële productpagina
Bekijk de prijs

Wil je meer weten over de grote airfryers van Philips? Bekijk dan het overzicht van de Philips Airfryer XXL.


Wat zijn de verschillen?

Ik heb 8 verschillen kunnen ontdekken tussen de oude en de nieuwe Philips Airfryer XXL. Deze neem ik hieronder met je door. Deze verschillen zijn geschreven vanuit het oogpunt van de nieuwe Philips Airfryer XXL met Smart Sensing technologie.

Video: Verschil Philips Airfryer XL en XXL

In onderstaande video laat ik je de verschillen zien tussen de Philips Airfryer XL en de twee Philips Airfryer XXL modellen. Zo kun je goed de verschillen zien:

Uitleg van Martin Senders, De Philips Chef

Laten we ook even kijken wat de Philips Chef (Martin Senders) heeft te melden over de Philips Airfryer XXL. In zijn video vergelijkt hij de Philips Essential Airfryer XL, Philips Avance Airfryer XXL en de Philips Premium Airfryer XXL met elkaar:

Uitleg verschillen XL en XXL en Smart Sensing Airfryer

Uitleg verschillen XL en XXL, en Smart Sensing AirfryersIk krijg regelmatig de vraag van Airfryer fans die een nieuwe Airfryer willen aanschaffen over welke Airfryer nu het beste bij hun zou passen.Daarom heb ik deze video gemaakt om je een beetje opweg te helpen en de verschillen uit te leggen in deze korte video.Hier leg ik de verschillen uit tussen de XL, XXL en de splinter nieuwe Smart Sensing XXL.Mocht je nog vragen hebben kan je die in deze uiting stellen en zal ik deze beantwoorden.Fijn weekend allemaal!Martin Senders#airfryer #uitleg #verschil #airfryerxxl #thephilipschef #martinsenders #airfryer #smartsensing #smartsensingairfryer

Geplaatst door The Philips Chef op Woensdag 13 mei 2020

1. Premium versus Avance

Het eerste verschil zien we in de naamgeving van de Airfryer XXL. Het nieuwe model draagt het label ‘Premium’ in de naam, terwijl zijn voorganger het label ‘Avance’ heeft.

Philips heeft besloten om in 2020 de namen van haar airfryers te wijzigen. Alle nieuwe Avance modellen krijgen de naam Premium. En alle Viva modellen krijgen de naam Essential. Dit betekent dus dat we afscheid hebben genomen van de oude namen Avance en Viva.

nieuwe-philips-airfryer-xxl-doos

Het verschil tussen Avance en Premium is er eigenlijk niet, alleen de naam is gewijzigd. Philips wil met de naam Premium een duidelijker onderscheid maken tussen de meer basic modellen die Essential genoemd worden.

2. Slimme sensoren door Smart Sensing technologie

Wat maakt de Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90 nou zo Premium? Nou, dat zijn de slimme sensoren waarmee deze airfryer is uitgerust.

Door deze slimme Smart Sensing technologie laat je de airfryer bij de meeste gerechten het werk voor jou doen. Dit betekent dat de airfryer zelf de baktijd en temperatuur voor jouw gerecht instelt en ook tijdens het airfryen de instellingen tussentijds wijzigt om een optimaal bakresultaat te bereiken.

Veel mensen vinden het lastig om de juiste baktijd en baktemperatuur in te stellen voor hun gerecht, zoals voor verse frietjes.

Ik denk dat deze slimme sensoren echt een enorme meerwaarde bieden voor je airfryer. Ik loop ook wel eens tegen een gerecht aan waarbij ik niet goed weet welke baktijd of temperatuur moet instellen. Het is fijn als de airfryer je hierbij kan helpen.

3. Automatische Smart Chef programma’s

Erg interessant natuurlijk die slimme sensoren, maar hoe werkt het? Als je de Smart XXL Airfryer aanzet dan zie je direct de Smart programma’s. Het zijn er in totaal vijf.

Vijf Smart Chef Programma’s
 1. Diepvries frites
 2. Verse frites
 3. Vis
 4. Kippenpoten
 5. Hele kip

Ook bij de traditionele Philips Avance Airfryer XXL zijn deze vijf programma’s aanwezig, alleen zijn deze programma’s niet ‘smart’. Dat wil dus zeggen dat de oude XXL voorgeprogrammeerde instellingen heeft voor bepaalde gerechten, de baktijd en temperatuur wordt dus niet dynamisch in- en bijgesteld.

Zo werkt het

Bij de Philips Smart XXL Airfryer gooi je bijvoorbeeld een zak diepvriesfriet in het frituurmandje. Je doet de airfryer dicht en kiest voor het Smart Chef Programma voor diepvries patat. Je drukt op start en de airfryer begint met meten. Dit meetproces duurt ongeveer een minuut en het is belangrijk dat je de airfryer niet opent.

Tip: Lees hier alles over de werking van de Smart Chef-programma’s.

Na ongeveer een minuut toont de Philips Smart Airfryer XXL de tijd en temperatuur voor het gerecht, in dit geval frietjes. Dat kan bijvoorbeeld 180 graden zijn en 20 minuten. De airfryer gaat direct voor je aan de slag, dus je hoeft deze settings niet te bevestigen.

Echt een super handige functie dus, die momenteel uniek is voor deze Philips Airfryer XXL.

Helaas zijn er slechts vijf Smart Programma’s beschikbaar voor de Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90. En daarbij zijn er al twee voor patat en ook twee voor kip. Er ontbreken dus speciale programma’s voor bijvoorbeeld groenten.

Diepvries frites programma ook voor snacks te gebruiken

De Philips Chef heeft in een video uitgelegd dat je programma voor diepvries friet ook voor gerelateerde gerechten kunt gebruiken:

Het Smart Chef-programma voor diepvries friet is niet alleen maar geschikt voor aardappelfrietjes. Je kunt dit programma ook gebruiken voor zoete aardappel frites, diepvries snacks zoals bitterballen en partyhapjes. Je legt het in de mand en de airfryer bereidt het voor je, zonder dat je er omkijken naar hebt. – Aldus, Martin Senders

Omdat de Philips Premium Airfryer XXL in meerdere landen verkocht wordt, is er niet specifiek een programma voor bijvoorbeeld frikandellen, kroketten of bitterballen. Dit zijn natuurlijk echt Hollandse producten, die ze over de grens niet kennen. Om deze airfryer universeel te kunnen verkopen over de hele wereld hebben ze daarom ‘diepvries friet’ gebruikt. Want iedereen in de wereld kent natuurlijk de French Fries (en dus niet de Dutch Bitterballs haha ;).

4. Nieuwe coating voor het frituurmandje

Het nieuwe frituurmandje van de Premium Philips Airfryer XXL heeft een andere coating gekregen. Deze coating is meer slijtvast dan dat van de HD9650/90.

inhoud-philips-airfryer-xxl-en-xl
Het mandje van de HD9867/90

Het frituurmandje van de nieuwe Philips Airfryer XXL is geheel zwart. Zowel het mandje zelf als het netje. Bij de oude Avance Airfryer XXL heeft het mandje een donkergrijze kleur.

Ik vind het nieuwe mandje een stukje makkelijker schoonmaken. Het lijkt erop dat het mandje minder vatbaar is voor aangekoekte plekken.

5. Favorietenknop

De Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90 is uitgerust met een favorietenknop. Heb je een favoriete instellingen gevonden voor een bepaald gerecht? Dan kun je deze instelling opslaan met de favorietenknop. Dit werkt als volgt.

De favorietenknop is niet echt nieuw, want de oude Philips Airfryer XL beschikt ook over deze functie.

Je drukt op de ‘favorietenknop’ en stelt vervolgens de timer en de temperatuur in. Je drukt weer op de ‘favorietenknop’ om deze instelling te bewaren, de Airfryer bevestigt je instelling met een piepsignaal.

6. Terugknop

De Premium Airfryer XXL is voorzien van een terugknop. Met deze knop kun je een bepaald proces annuleren, of terugkeren naar het hoofdmenu van de airfryer. Mocht je bijvoorbeeld de instellingen van het Smart Chef programma ‘hele kip’ hebben gekozen, maar je wilt slechts twee kippenpoten airfryen. Dan kun je op de ’terugknop’ drukken om dit programma te annuleren en vervolgens te kiezen voor het juiste programma.

De terugknop is vrij handig als je vastloopt in een bepaald menu. Je hoeft dan niet de airfryer helemaal uit te zetten en opnieuw te beginnen. Maar je kunt prima buiten deze functie als je kiest voor de Philips Avance Airfryer XXL.

7. Schudindicator

Op het display van de nieuwe Philips Airfryer XXL is een icoontje te zien dat de ‘schudindicator’ wordt genoemd. Het pictorgram stelt een frituurmandje voor met twee pijltjes die naar links en rechts wijzen. Wanneer dit icoontje zichtbaar is, dan is het de bedoeling dat je het gerecht even opschud.

Hoe werkt dit? De Airfryer laat met een piepsignaal weten dat het gerecht moet worden opgeschud. Het schudindicatie icoontje knippert ook op het digitale display van de airfryer. Het enige dat je hoeft te doen is de lade te openen om de etenswaren een aantal keren op te schudden.

Zorg ervoor dat je de airfryer niet te lang open laat staan, want hierdoor ontsnapt er teveel hete lucht uit de airfryer en dit leidt tot temperatuur verlies.

Je kunt het gerecht opschudden door het mandje uit de pan te nemen om dan bijvoorbeeld de frietjes op te schudden. Of je houd de frituurmand in de pan en schuift de lade een aantal keren snel open en dicht.

8. Opgefrist uiterlijk

Tot slot is er ook een verschil in uiterlijk. Ondanks dat de nieuwe Philips Airfryer XXL dezelfde vormgeving heeft als de Philips Avance AIrfryer XXL kun je wel degelijk een aantal verschillen ontdekken. Het grootste verschil zijn de metalen kleuraccenten. De Premium Airfryer XXL heeft namelijk een soort koperen, bronzen, roze gouden accenten gekregen bij het handvat en bij de instelknoppen.

Is het nou goud, koper of brons? In ieder geval heeft de nieuwe Premium Airfryer XXL meer gekleurde accenten dan zijn voorganger.

De oude Philips Airfryer XXL ziet er wat saaier uit. Deze beschikt over zwarte knoppen en een grijs handvat. Wel heeft de ronde QuickControl-knop een zilveren omranding, wat er wel stijlvol uitziet.


philips-smart-xxl-vs-philips-avance-xxl

Wat zijn de overeenkomsten?

De nieuwe en de oude Philips Airfryer XXL lijken heel erg veel op elkaar. Wat mij betreft is het enige grote verschil dat de nieuwe Philips Premium Airfryer XXL beschikt over de slimme sensoren.

Laten we dus ook even doornemen wat de overeenkomsten zijn tussen de Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90  en de Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90.

Ik heb acht overeenkomsten kunnen ontdekken die de moeite waard zijn om te bepreken.

1. Even groot

De twee Airfryers zijn allebei even groot. Namelijk 433 x 321 x 315 millimeter.  Daarom vallen deze airfryers in de categorie “XXL airfryers”. Het zijn dus grote airfryers die geschikt zijn voor 3-5 personen.

Het grote formaat maakt het wat lastig om de airfryer op te bergen in een keukenkastje of in de trapkast.

2. Even krachtig

De motor van de airfryers zijn zeer krachtig. Het zijn de sterkste motoren van alle airfryers. De motor levert een vermogen van 2225 watt en dit zorgt ervoor dat de airfryer snel op temperatuur is en in staat is om hoge temperaturen vast te houden.

Vooral dat laatste is belangrijk, want je wil niet dat de temperatuur in je airfryer daalt tijdens het koken. De temperatuur moet consistent blijven om zo de beste bakresultaten te behalen. Zelfs als je tussentijds even je gerecht moet opschudden moet dit niet resulteren in veel temperatuurverlies.

3. Even zwaar

Een van de nadelen van de grote Philips Airfryer XXL modellen is het gewicht. Deze airfryers zijn 8 kilogram zwaar. En omdat de airfryer geen inkepingen heeft aan de onderkant, kun je de airfryer niet gemakkelijke van een vlakke ondergrond oppakken. Je kunt dus niet met je vingers makkelijk de onderkant vastgrijpen.

Je moet dus de airfryer aan de zijkanten vastklemmen met je handen en dit zorgt weer voor vette vingers op de glossy zwarte buitenkant.

Het gewicht van 8 kilogram zorgt er wel voor dat de airfryer degelijk aanvoelt. Maar let wel op dat als je de airfryer in een keukenkastje of trapkast plaatst dat de plank sterk genoeg is om het gewicht van deze airfryer te kunnen dragen.

4. Zelfde airfryer accessoires

Wat super fijn is dat de Philips Airfryer XXL accessoires voor beide modellen te gebruiken zijn. Mocht je dus al een oude variant van de Philips Airfryer XXL hebben en je hebt al geïnvesteerd in een aantal airfryer accesoires, dan kun je deze accessoires dus gewoon gebruiken in de nieuwe Philips Premium Airfryer XXL.

Voor de Philips Airfryer XXL modellen zijn verschillende accessoires geschikbaar. Waaronder deze:

 1. airfryer-xxl-accessoire-hd9954-01-lichte-snackset-snackkitBakvorm HD9925/00
 2. Muffinvormen HD9909/00
 3. Bakset HD9952/00
 4. Grillplaat & Spiesen HD9951/00
 5. Panverdeler CP9223
 6. Grillplaat HD9951/00
 7. Pizzameesterset met Pizzabakplaat HD9953/00
 8. Lichte Snackset HD9954/01

5. Twin TurboStar technologie

De twee XXL airfryers maken gebruik van de unieke Twin TurboStar technologie, wat resulteert tot 90% minder vet. Deze techniek zorgt ervoor dat er in de airfryer een perfecte hetelucht circulatie ontstaat.

Deze ideale luchtcirculatie ontstaat door de krachtige motor van 2225 watt die de aangezogen lucht snel opwarmt en direct langs de mand naar beneden blaast. De lucht komt in aanmerking met de dubbele StarFish bodem die de lucht als een wervelwind terug naar boven blaast door het midden van de frituurmand. Hierdoor komt de hetelucht perfect langs je gerecht in het mandje wat zorgt voor de beste bakresultaten.

Wat uniek is aan deze techniek is dat het gerecht zowel van boven als van onderen wordt gegaard.

6. Fat Removal-technologie

De Fat Removal technologie is een belangrijk onderdeel van de Twin TurboStar technologie en draagt bij aan de 90% vet reductie. In de frituurpan ligt namelijk op de bodem een extra laag die ervoor zorgt dat vloeibaar vet kan wegstromen en niet meer terug in je airfryer geblazen wordt.

Zowel de nieuwe als de oude Philips Airfryer XXL bevatten deze extra laag. Naast dat het gezonder is om minder vet te eten, draagt deze dubbele bodem ook bij aan het voorkomen van een rokende airfryer. Want vetdruppeltjes zijn vaak de reden dat een airfryer kan gaan roken. Deze dubbele laag zorgt er voor dat het vet op de bodem van de pan blijft liggen en dus niet meer kan opspatten.

7. Warmhoudfunctie

Is je gerecht in de airfryer al klaar, maar heb je op het fornuis nog een pan staan die nog een paar minuutjes op het vuur moet blijven staan? Geen zorgen. Want de Philips Airfryer XXL beschikt over een warmhoudfunctie die je gerecht warm houdt totdat jij het gerecht opdient.

Hoe werkt het? Druk de warmhoudknop in op de airfryer. Er verschijnt op het display ’30 minuten’. Dit is de standaard timer die de Airfryer voorstelt, maar deze kun je bijstellen als dit gewenst is (1-30 min). De warmhoudtemperatuur kan niet gewijzigd worden.

Verwar de warmhoudfunctie niet met een opwarmfunctie. De functie is dus niet bedoeld om eten op te warmen, maar juist om eten warm te houden.

Gedurende deze tijd slaat de airfryer af en toe aan om warm te blijven vanbinnen. Het is dus niet zo dat de airfryer constant aan het verwarmen is. Tijdens de warmhoudmodus gaan de ventilator en het verwarmingselement in het apparaat zo nu en dan aan.

8. Kort snoer van 80 cm

Tot slot hebben de Philips Airfryer XXL airfryers een relatief kort snoer van 80 cm. Het snoer vind ik wat aan de korte kant, maar dat hangt helemaal af van de gebruiker. Mijn stopcontact zit namelijk wat verder weg van mijn fornuis, en ik wil graag de airfryer bij mijn afzuigkap hebben staan. Dus voor mij betekent het dat ik de airfryer net niet met zijn luchtuitlaat richting de afzuigkap kan draaien.

Het snoer kun je overigens wel netjes opbergen in een handig opbergvakje aan de achterzijde van de airfryer. Je hebt dus geen last van een losse kabel die naast je airfryer hangt. Erg prettig dus.


Philips-Airfryer-XXL-Smart-Sensing-gerechten

Welke Philips Airfryer XXL moet je kiezen?

En, ben je er al uit welke Philips Airfryer XXL je moet kiezen? Het is best lastig hè? Misschien helpen de volgende reviews bij het maken van een keuze?

Momenteel verschillen deze twee airfryers zo’n €100,- in aankoopprijs. Dat is natuurlijk best veel geld. Maar ik denk dat de slimme sensoren wel echt een zeer handige functie zijn die het airfryen van friet, kip en vis een heel stuk makkelijker maken.

Maar als je nou niet zoveel geeft om deze slimme functies, dan kun je natuurlijk ook prima het oudere model kiezen. Zo heb je nog 100 euro over om bijvoorbeeld een paar airfryer accessoires aan te schaffen. Ik kan je het grillrekje en de bakpan van harte aanbevelen, die zijn echt super handig.

Ik wens je veel succes met kiezen. Als je een vraag hebt, laat het hieronder weten in de reacties.

Vergelijk de Philips Airfryer XXL modellen bij Coolblue

Wil je de verschillen en overeenkomsten tussen de Philips Airfryer XXL nog eens goed bekijken? Dan kan ik je ook deze productvergelijking op Coolblue aanraden. Bekijk hier de vergelijking.

Officiële video: Philips Airfryer XXL Smart Sensing

Officiële video: Philips Airfryer XXL


Meer weten over de Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90

Meer weten over de Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90

Waar is de Philips Premium Airfryer XXL te koop?

 Bekijk de Prijs: 
amazon-aff

4 gedachten over “Wat is het verschil tussen de Philips Airfryer XXL HD9867/90 en HD9650/90”

 1. Even voor de duidelijkheid om mensen niet het verkeerde idee te geven. De nieuwe coating heeft ptfe en dit is gewoon het zelfde als teflon. Teflon is enkel een merknaam. Ik heb dit zelf bij Philips nagevraagd. Sowieso zouden ze er denk ik uitgebreid mee promoten, als het een ander coating was. Ik heb deze informatie over de coating ook nergens anders gelezen dan hier.

  1. Ik heb dit ook bij Philips nagevraagd en de coating van de Smart Sensing Airfryer heeft inderdaad PTFE (=Teflon), maar niet het schadelijke stofje PFOA dat kankerverwekkend is. Dat is namelijk al veel langer verboden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven