Philips Airfryer XL HD9260/90 Essential Collection

Philips-Airfryer-XL-Essential-Collection-HD9260

Vernieuwde ‘Essentiële’ Philips Airfryer XL

Laatste update: 24 mei 2020

In maart 2020 is de nieuwste Philips Airfryer XL gelanceerd, namelijk de digitale Philips Airfryer XL Essential Collection HD9260/90 – bekijk ‘m hier bij Expert.nl. Deze nieuwe Philips Airfryer XL, met een capaciteit van 1,2 kg, vervangt hiermee de oude Philips Avance Airfryer XL die we al een aantal jaar kennen. Het grote verschil van de Philips Airfryer XL met zijn voorganger is dat het 2020 model minder vermogen heeft, en geen uitschuifbare lade meer heeft maar een volledig uitneembare pan.

Update: De Philips Airfryer XL HD9260/90 is in 2021 opgevolgd door twee nieuwe modellen, namelijk de Philips Airfryer XL HD9270/90 en de Philips Airfryer XL HD9280/90. Lees alles over de 2021 modellen van de vernieuwde Philips Airfryer XL.

nieuwe-en-oude-philips-airfryer-xl-essential
2021 model van de Philips Essential Airfryer XL

Waar is de Philips Airfryer XL te koop?

 Bekijk de Prijs: 
amazon-aff

Philips Airfryer XL Essential Collection Unboxing & Review (HD9262/90)

Lees meer over de nieuwe Philips Airfryer XL (Essential Collection) in mijn review. Ik ben namelijk de trotse bezitter van deze airfryer, mede dankzij Expert.nl. De eerste indruk is goed. De airfryer is iets kleiner dan zijn voorganger en heeft een totaal ander design gekregen. Wat mij opvalt is dat de nieuwe Airfryer XL een iets andere tint zwart heeft. Hij lijkt wel minder zwart, zegmaar.

Ik heb intussen wat frietjes, gebakken aardappels, kipburgers, vegetarisch vleesn en een mix met groenten bereid. En dit kwam er allemaal goed uit, ondanks het lagere vermogen. Ik houd je op de hoogte!

Wat kost de nieuwe Philips Airfryer XL?

Allereerst, het belangrijkste. Want wat kost de nieuwste Philips Airfryer XL? De airfryer kost momenteel (23 maart 2020) €179 euro en dat is exclusief accessoires. Deze prijs is ongeveer gelijk met de oude Philips Airfryer XL.

Wat is er nieuw aan de Philips Airfryer XL?

Philips-Airfryer-XL-HD9260-schuin-voorDe Philips Essential XL Airfryer heeft om te beginnen een nieuwe naamgeving. Waar het oude model de naam ‘Avance’ met zich meedroeg, heeft het 2020 model de naam ‘Essential’ gekregen.

De naam ‘Essential’ is Engels voor ‘essentieel’, je kunt dit dus interpreteren als een meer basic variant Philips Airfryer die alleen het essentiële bevat en dus minder geavanceerd is.

Zoals we ondertussen gewend zijn, is de kleur (vooralsnog) hoogglans zwart, ook bekend als ‘Deep Black’.

Minder Avance maar meer Essential

Dat wil niet zeggen dat de Philips Essential Airfryer XL een eenvoudige analoge airfryer is, integendeel. Het is een digitale airfryer met tiptoets bediening met een zeer degelijke uitstraling.

Maar Philips classificeert deze airfryer niet meer als ‘Avance’, want dat is de nieuwe Philips Airfryer XXL met Smart Sensing namelijk wel. Om de twee airfryers beter te potitioneren en beter van elkaar te onderscheiden is de nieuwe Philips Airfryer XL dus iets eenvoudiger gemaakt ten opzichte van zijn grotere en slimmere broer. Maar daar is het prijsverschil ook naar.

Opgefrist uiterlijk

Waar de nieuwe Philips Airfryer XXL meer een ‘facelift’ heeft gekregen met wat koperen accenten hier en daar, heeft de nieuwe Philips Airfryer XL een geheel nieuw uiterlijk gekregen. De airfryer lijkt helemaal niet meer op zijn voorganger. De nieuwe versie is compacter geworden en is voorzien van tiptoetsen die je kunt indrukken, dat is echt een verademing.

Ook beschikt de HD9260 over twee knoppen om je favoriete bereidingstijden mee op te slaan. Bij de Philips Airfryer XL HD9247 had je de beschikking over maak één favorieten knop.

philips-airfryer-xl-HD9260-vergelijking-HD9247

Ook is de bovenkant nu geheel vlak, zoals bij de Philips Airfryer XXL. De bovenzijde van de oude Airfryer XL heeft rondom een diepe kier waar zich altijd kruimels en stof nestelen.

Minder vermogen en geen uitschuifbare pan

Want wat opvalt is dat de airfryer minder vermogen heeft dan zijn voorganger, namelijk 1900 watt in plaats van 2100 watt, en daarnaast is de lade vereenvoudigd. Het lagere vermogen zegt niets over de kracht van deze airfryer, want voorverwarmen is volgens Philips namelijk niet nodig. Dit was bij het oudere model wel noodzakelijk.

Het lagere vermogen positioneert de nieuwe Philips Airfryer XL duidelijker onder de nieuwste Philips Airfryer XXL.

Bij het oude model Philips Airfryer XL open je de pan met een uitschuif mechanisme. De pan wordt bij dit model van onderen ondersteund door een rails. Maar bij deze nieuwe variant haal je de gehele pan met het frituurmandje uit de airfryer.

philips-essential-collection-airfryer-xl-rapid-air

90% minder vet door Rapid Air technologie

Verder belooft Philips dat de nieuwe XL airfryer frietjes kan bereiden tot wel 90% minder vet, bij het oude model was dit 80%. Dankzij de Rapid Air technologie ontstaat er een zeven keer snellere airflow, zo vertelt Philips. Maar het is mij onduidelijk of dit 7x sneller is dan bij de concurrent, of in vergelijking met het oude model.

Helaas maakt de Philips Essential Airfryer XL geen gebruik van de Fat Removal-technologie, die we kennen uit de Philips Airfryer XXL. Dit is een tweede laag die op de bodem van de pan ligt en ervoor zorgt dat meer vet in de pan blijft liggen en ook minder snel kan opspatten.

Philips-Essential-Airfryer-XL-HD9260-naast-doos

Welke typenummers heeft de nieuwe Philips Airfryer XL

In de basis kun je deze hetelucht friteuse vinden als de Philips Airfryer XL HD9260/90, dit is de standaard uitvoering die geleverd wordt zonder een accessoire.

Ik zag in mijn onderzoek dat er ook het typenummer Philips Essential Collection HD9745/90 te vinden is, maar dit nummer is niet juist en behoord bij een ouder model Philips Airfryer.

Momenteel zijn er vier typenummers van de Philips Essential Collection AIrfryer XL bekend, namelijk:

Door op de linkjes hierboven te klikken kun je de prijs bij Bol.com bekijken.

Belangrijkste specificaties op een rij:

 • Inhoud: 7 liter (volgens Philips.nl)
 • Laadvermogen: 1,2 kg
 • Snoerlengte: 80 cm
 • Vermogen: 1900 watt
 • *Afmetingen (LxBxH): 365 (ex. handvat) x 320 x 300 millimeter
 • Gewicht: 6,20 kg

*Deze airfryer heeft een wat ronde vorm. Daarom wijkt mijn gemeten afmeting mogelijk af van de afmeting die je op andere sites leest. De airfryer is aan de voorzijde wat breder qua vorm en loopt dan wat toe naar de onderkant. De onderkant van de airfryer is dus wat kleiner qua oppervlakte dan de breedte van de buitenzijde van de airfryer.

De diepte, of lengte van de airfryer is ruim 36 cm. Dat is inclusief het opbergvakje voor het snoer. Reken je het handvat mee, dan komt er nog ruim 6 cm bij.

Alle functies op een rij:

 • Automatische uitschakeling
 • Opbergvak voor snoer
 • ‘Klaar voor gebruik’-signaal
 • QuickClean
 • Gepatenteerde Rapid Air

Ook een nieuwe Philips Airfryer XXL

Naast de vernieuwde Philips Airfryer XL heeft de huidige Philips Airfryer XXL ook een opvolger gekregen in 2020. Deze opvolger is een heuse ‘smart airfryer’ met de naam Philips Airfryer HD9867 Smart Sensing. Ik heb het model al even kunnen bekijken. Hieronder zie je een foto met de nieuwe Philips Airfryer XL (links) en de nieuwe Philips Airfryer XXL (rechts).

philips-airfryer-xl-hd9260-vs-philips-airfryer-xxl-hd9867

De vernieuwde Philips Airfryer XXL maakt gebruik van Smart Sensing technologie. Hierdoor kan de airfryer aan de hand van het gerecht zelf de tijd en temperatuur bepalen en bijstellen tijdens de bereiding. Deze slimme features ontbreken bij de nieuwe Essential XL airfryer.

Opvallend is dat de nieuwe Philips Airfryer XXL met Smart Sensing als premium airfryer gepositioneerd wordt boven de bestaande Philips Airfryer XXL. De ‘oude’ Philips Airfryer XXL blijft dus gewoon te koop naast zijn slimmere broer.

Maar de vernieuwde Philips Airfryer XL zal zijn voorganger in zijn geheel vervangen. Dat betekent dus dat het oude model uit het assortiment van de winkels gaat verdwijnen en het model dus met pensioen gaat.

Nieuwste-Philips-Airfryer-XL-2020-en-Philips-Airfryer-XXL-Smart-Sensing
De twee nieuwste Philips Airfryers (release: 2020).

Wat vind ik van de nieuwe Airfryer XL?

Ik vind de nieuwe modellen van de Philips Airfryers een goede aanwinst. Daarnaast vind ik het ook prettig dat het ‘maar’ twee modellen zijn die gelanceerd worden. Een paar jaar terug lanceerde Philips namelijk een heel scala aan Philips Airfryers met allerlei modelnummers en kleuren. Hierdoor zag ik in de wirwar niet meer wat nu precies de verschillen waren en de consument had hier ook wat moeite mee.

Het is nu een stuk duidelijker vind ik. Voor de basics moet je bij de Philips Essential Collection Airfryer XL zijn, voor een grotere variant kies je voor de huidige Philips Airfryer XXL. En wil je de nieuwste technische snufjes in de vorm van ‘smart sensing’, dan moet je bij het nieuwste model Philips Airfryer XXL zijn.

Tijdens een kookworkshop heb ik al even mogen kijken naar de nieuwe Philips Airfryer XL. Het is opmerkelijk dat de uitschuifbare lade verdwenen is bij de XL airfryer. Dit is wat mij betreft wel de grootste verandering. Zoals gezegd is de pan met het frituurmandje nu volledig uitneembaar.

Beide mechanismen kennen hun voor- en nadelen. Een volledig uitneembare pan is prettiger bij het opdienen van je gerecht, je maakt minder een rommeltje. Maar het nadeel is dat het opschudden van je gerecht wat minder makkelijk gaat.

Een uitschuifbare pan op een rails kent als voordeel dat het opschudden eenvoudiger gaat en dat je de pan uit kunt schuiven en los kunt laten. Je hebt dus je handen vrij voor andere dingen. Een nadeel is dat je alleen het mandje uit de binnenpan kunt halen en dat je hierdoor dus mogelijk kruimels of vetdruppels kunt morsen op je aanrecht of de vloer.

Wat had ik graag anders gezien?

De nieuwe Airfryer XL heeft helaas geen langere kabel gekregen, deze is 0,8 m en dat vind ik eigenlijk wat te kort. Ook ontbreekt de extra plaat op de bodem die vet beter gescheiden houdt. Het grootste voordeel hiervan is dat het risico op een rokende airfryer wordt verkleind.

Ook beschikt het frituurmandje helaas niet over het uitneembaar gaas, dit is makkelijker met schoonmaken. Tot slot zou het leuk geweest zijn als dit model ook in het wit verkrijgbaar zou zijn geweest. Want niet iedereen zit te wachten op weer een zwarte airfryer.

Meer weten?

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven