Waarom een Philips Airfryer kopen?

Philips-Airfryer-Duur-Kopen-Ja-Nee-Header

Philips Airfryer kopen, ja of nee?

Wat zijn er veel soorten airfryers te koop, zeg. Als je nu een nieuwe airfryer zoekt, kan ik mij goed voorstellen dat het erg lastig is om een airfryer uit te zoeken. Want welke hetelucht friteuse moet je nu kopen? En maakt het verschil in prijs echt uit? Doen deze apparaten niet allemaal hetzelfde? Gewoon frituren met hete lucht in plaats van met olie?

Airfryer al vanaf zo’n 50 euro

Als ik nu (mei 2019) bij Bol.com ga kijken zie ik dat je al een airfryer kan kopen voor zo’n 45 euro, dan heb je bijvoorbeeld een Tristar FR-6980. Dit is een kleine airfryer geschikt voor één persoon. Maar je kunt ook een grotere Princess Aerofryer kopen voor 70 euro, of een Tefal airfryer voor 100 euro. Vanaf zo’n 125 euro komt de eerste Philips Airfryer in beeld, maar wil je een groter model van Philips dan zit je al snel op de 150 tot 200 euro. Waarin verschillen deze airfryers en waarom is de ene duurder dan de ander?

airfryer-xxl-verschil-airfryer-xl

Veel mensen schrikken een beetje van de prijs van een Philips Airfryer. Want zo’n airfryer kost al gauw 150 tot 200 euro. Dat is best veel geld voor een frituurpan, toch? Dus het is best logisch als je toch even verder gaat kijken naar andere hetelucht friteuses die wat goedkoper zijn.

Philips Airfryer versus de rest

Om het simpel te houden zie ik dat er twee segmenten zijn. Het lage prijssegment van rond de 100 euro en het hogere prijssegment van rond de 200 euro. Ik zie dat merken als Princess, Tefal en Inventum respectievelijk in het lagere prijssegment zitten. En in het hogere segment bevindt zich hoofdzakelijk Philips met de populaire Philips Airfryer XL en de Philips Airfryer XXL.

De vraag is dus: Waarom zou je een veel duurdere Philips Airfryer van rond de 200 euro kopen als je voor de helft van het geld een airfryer van een ander merk kunt aanschaffen. Verschilt een Philips Airfryer echt zo veel met andere merken?

Volkomen onafhankelijk beantwoord ik deze vraag heel simpel met ‘ja’. Het is naar mijn mening echt zo dat een Philips Airfryer daadwerkelijk meer waar biedt voor de hogere aanschafprijs. Het is dus te verklaren waarom een Philips Airfryer duurder is dan hetelucht friteuses van andere merken.

Hoe zit dat dan precies en waaruit blijkt dit? Ik ga het je in dit artikel uitleggen.

Geschiedenis van de Airfryer

Gaap… geschiedenis over een frituurpan, serieus?

Laat mij je toch heel even meenemen in de geschiedenis van de Airfryer. Het is belangrijk om dit stukje te lezen, omdat je hierdoor beter zult begrijpen waarom een Philips Airfryer zo anders is dan andere hetelucht friteuses van andere merken. Het heeft namelijk allemaal te maken met de werking van een Philips Airfryer.

philips-airfryer-aankondiging-ifa-berlin-2010
Aankondiging van de Philips Airfryer op de IFA in 2010.

In 2010 kondigde Philips voor het eerste de Philips Airfryer aan op een concumenteneletronica beurs (IFA) in Berlijn, de Airfryer was al sinds 2005 in ontwikkeling door Philips onder leiding van Fred van der Weij en kent dus een lange ontwikkelingsgeschiedenis. Een jaar later was de Philips Airfryer HD9220 voor het eerst te koop in Nederland. Het was de eerste hetelucht friteuse die zonder het gebruik van olie of vet friet kon frituren met hete lucht. Bekijk hier de eerste promotievideo van de Philips Airfryer HD9920.

Video: IFA beurs in 2010

Maar elke airfryer kan toch frituren zonder frituurolie?

hoe-werkt-airfryer-heteluchtJa dat klopt, maar het unieke aan de Philips Airfryer is de Rapid Air techniek. Ik ga nu een beetje als een Tel Sell reclame klinken, maar het is even nodig. Rapid Air is een gepatenteerde techniek die ook wel bekend staat als de ‘starfish’. Misschien weet je al waar ik het over heb. In de binnenpan van een Philips Airfryer wordt deze techniek gebruikt. De bodem van de pan heeft namelijk een stervormige bolling. Deze bolling zorgt ervoor dat de hete lucht in de airfryer optimaal circuleert en optimaal langs het gerecht geleid wordt. Uit onderzoek van Philips is gebleken dat een stervormige bodem ervoor zorgt dat hete lucht het beste effect heeft op de garing van het voedsel in vergelijking met andere vormen in de bodem of zelfs een vlakke bodem.

Is de Starfish echt zo belangrijk?

philips-airfryer-starfish-conceptDoor deze unieke starfish bodem wordt je gerecht in een Philips Airfryer zowel van boven als van onder gelijkmatig gegaard. En dit is echt belangrijk. Daarnaast wordt de lucht door de circulatie tussen het gerecht gedrongen. Door de starfish wordt de hete lucht bij elke cyclus maximaal in contact gebracht met het oppervlak van het gerecht. De warmteoverdracht is daarom veel groter dan in een standaard hetelucht oven of een hetelucht friteuse van een ander merk met een vlakke bodem.

In onderstaande video kun je het verschil zien tussen een pan met starfish bodem en een pan met een vlakke bodem.

Alleen een Philips Airfryer mag en kan de Rapid Air techniek gebruiken omdat Philips hier een patent op heeft. Daarom zie je dat bij andere merken airfryers de bodem van de binnenpan altijd vlak is.

ruime-frituurmand-princess-aerofryer-xxl
Hetelucht friteuse met een vlakke bodem.

Het nadeel van een vlakke bodem is dat de hete lucht minder goed circuleert in de pan van de friteuse. Dit betekent dat je gerecht vooral vanaf de bovenkant gegaard wordt door het grillelement en dat de onderkant van je gerecht dus als het ware achterblijft in garing. Daarnaast wordt de hetelucht minder goed geleid om tussen het gerecht door te circuleren, wat resulteert in minder goede bakresultaten. Dit zul je vooral merken als je de pan redelijk vol vult en als je gerecht meer gestapeld is, zoals een grote portie frites of een pan vol groenten.

Philips Airfryer is meer dan een frituurpan

In Nederland staat een airfryer bekend als een vervanger voor je traditionele frituurpan. Want wij Nederlanders zijn dol op het eten van krokante snacks en frites. Maar wist je dat een Philips Airfryer over de hele wereld te koop is en lang niet alle landen bekend zijn met frituren zoals wij dat kennen in Nederland? Daarom worden in landen, zoals China, de airfryer heel anders gebruikt dan in Nederland. Zij gebruiken de airfryer voornamelijk voor het grillen van vlees en vis of het airfryen van verse groenten. De airfryer wordt dus niet overal gebruikt als een frituurpan, zoals wij die kennen.

philips-airfryer-xxl-gerechten-baktijden-2

Philips heeft in Nederland de Philips Airfryer in het begin van haar introductie gepositioneerd als een nieuw soort frituurpan waarbij je geen frituurolie of -vet meer nodig hebt maar enkel lucht. Maar eigenlijk heeft Philips hiermee de airfryer wat teniet gedaan. Want met een airfryer valt zoveel meer te bereiden dan alleen kroketten, frikandellen, bitterballen en frietjes.

Martin Senders, The Philips Chef, laat daarom al jaren op zijn Facebookpagina en op Youtube zien dat je allerlei heerlijke gerechten kunt bereiden met een Philips Airfryer. Hieruit blijkt dat je heel eenvoudig een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. Gewoon een maaltijd die bestaat uit groente, aardappeltjes en vlees of vis. Lees hier mijn interview met Martin.

Spaanse-aardappelsalade-airfryer
Spaanse aardappelsalade uit de Airfryer

Ook verschillende food-bloggers en receptenwebsites delen op social media en op blogs allerlei lekkere en mooie airfryer recepten. En daarbij valt op dat het gerechten zijn uit verschillende keukens en waarbij verschillende kooktechnieken gebruikt worden. Met een Philips Airfryer kun je naast frituren namelijk ook je voedsel grillen, bakken, braden, poffen en wokken. Dit kan mede door de stervormige bodem die dus voor optimale luchtcirculatie zorgt. Maar het komt ook door het uitgebreide aanbod aan airfryer accessoires waarmee je de Philips Airfryer in een handomdraai omtovert tot bijvoorbeeld een grillpan, wokpan of bakplaat. Door bijvoorbeeld het grill-accessoire te gebruiken kun je groentes grillen en poffen in het eigen vocht. Maar je kunt ook een biefstuk bakken met mooie grillstrepen, zonder dat je olie of boter gebruikt. En als je de baktijd aanhoudt van The Philips Chef kan je biefstuk niet mislukken.

misshavermout-sesam-kip-gehaktballetjes-airfryer-recept

In mijn keuken vervangt de Philips Airfryer XXL mijn frituurpan maak ook mijn wokpan, grillpan, stoofpan, koekenpan en voor een gedeelte mijn oven.

Voor wie is een Philips Airfryer geschikt?

Maar kan dit alles ook met een goedkopere airfryer van een ander merk? Uit mijn ervaring blijkt dat het ‘frituren’ met hete lucht in de meeste airfryers wel lukt. Als je bijvoorbeeld diepvriesproducten gebruikt die geschikt zijn voor oven of airfryer dan zul je niet heel veel verschil proeven in bakresultaten tussen verschillende merken airfryers. Denk bijvoorbeeld aan airfryer patat, airfryer frikandellen of airfryer aardappelballetjes.

frikandel-bamischijf-kroket-bitterbal-kipnuggets-in-philips-airfryer-xl-baktijd

Maar wanneer je grotere hoeveelheden frites gaat airfryen dan zie ik dat de Philips Airfryer hier heer en meester in is. Dat komt namelijk omdat grotere hoeveelheden frietjes meer kracht vraagt van je airfryer. Ten eerste moet de temperatuur in de airfryer constant blijven, een hoog vermogen is hiervoor noodzakelijk. Een Philips Airfryer XXL heeft bijvoorbeeld een vermogen van 2225 watt waarmee de airfryer snel op temperatuur is en ook de temperatuur behoudt. Ten tweede moet de hete lucht goed langs alle frietjes circuleren, dit gaat gewoon het beste met een starfish bodem. Bij het ontbreken van deze bodem zie je dat frietjes bovenop wel gegaard worden, maar onderop blijven de frietjes nog glazig en worden dus niet krokant.

Ik gebruik zelf mijn airfryers voor twee personen. Dus ik maak kleinere hoeveelheden klaar. Bijvoorbeeld twee kip cordon blue’s, of twee vegetarische groenteschijven, of voor twee personenen aardappel krieltjes, of voor twee personenen frites met een twee snacks. Dan merk ik dat het niet heel veel uitmaakt of ik nu een Philips Airfryer pak of een airfryer van Inventum, Tefal of Princess.

krokante-kippenvleugeltjes-en-aardappeltjes-princess-airfryer
Deze kippenvleugeltjes waren echt heel lekker, gemaakt in de Princess airfryer. Recept uit het kookboek ‘Wereldsmaken uit de Airfryer’.

Wil je echt koken met een airfryer?

Pas wanneer ik grotere hoeveelheden friet en snacks ga ‘frituren’, of wanneer ik echt ga koken met mijn airfryer dan merk ik pas verschil tussen de verschillende airfryers. Met ‘echt koken’ bedoel ik bijvoorbeeld een schaal vol met verse groentes die ik ga poffen. In de Philips Airfryer XXL gaat dit subliem met het grillpan accessoire. In een ander merk airfryer is het resultaat gewoon wat minder. Het is wel lekker, maar je ziet en merkt wel verschil. Daarbij merk ik ook op dat andere merken airfryers minder goed kunnen omgaan met andere gerechten dan frites of snacks. Groenten zijn bijvoorbeeld erg vochtig van binnen, dit veroorzaakt bij de meeste airfryers een hoop stoom waarbij het wel eens voorkomt dat er vocht uit de friteuse druppelt. Puur omdat de airfryer niet goed het vocht kan afvoeren die ontstaat bij het airfryen van het product.

philips-airfryer-xxl-aardappels-groente-vlees
Een volledige maaltijd bereid in de Airfryer XXL (en super lekker!)

Ik heb eens een test gedaan met het airfryen van verse friet van verse aardappels. Hiervoor gebruikte ik een Philips Airfryer XXL en een populaire hetelucht friteuse van een ander merk. Aardappels zijn erg vochtig en ik merkte op dat de Philips Airfryer XXL hier veel beter mee omgaat. De ‘alternatieve airfryer’ zorgde voor heel veel stoom en uit de voorzijde van de airfryer liep zelfs het vocht naar buiten, omdat de friteuse de damp niet goed kon afvoeren. Het resultaat waren slappe frietjes in vergelijking met krokante frietjes uit de Philips Airfryer.

airfryer-xxl-frituurpan-en-frituurmandje

Hieruit bleek opnieuw voor mij dat er echt een groot verschil zit in de manier van airfryen. Ik kan mij voorstellen dat je bij het lezen van dit artikel denkt dat ik betaald wordt door Philips om zo lovend te schrijven over de Philips Airfryer. Ik hoop dat je mij op mijn woord gelooft, maar dit is 100% niet de waarheid. Op mijn site test ik airfryers van allerlei merken en ik ben over de meeste airfryers positief. Ik probeer met dit artikel jou alleen duidelijk te maken dat als je meer wilt dan alleen frituren dat je dan echt bij een Philips Airfryer moet zijn.

Ik heb een tijdje getwijfeld over de meerwaarde van een Philips Airfryer

In mijn airfryer tests bereid ik vooral gerechten die de meeste mensen in het begin zullen maken. Bijvoorbeeld frietjes, diepvries snacks, gepaneerd vlees, vegetarisch vlees, vis en gebakken aardappeltjes. Wat bleek? Vrijwel elke airfryer kan dit bereiden. Tussen de merken zit er wel wat verschil in snelheid en bakresultaat. Maar over het algemeen kwam het gerecht er prima eetbaar uit. Dus ik twijfelde destijds wat nu echt de meerwaarde was van een duurdere Philips Airfryer tegenover een goedkopere hetelucht friteuse van een ander merk. Want ik merkte bij deze ‘eenvoudige’ gerechtjes niet heel veel verschil. Dat kwam dus omdat dit simpele gerechten waren die niet het maximale vergt van de prestaties van een airfryer. Daarbij was de pan van de airfryer ook niet tot het maximale gevuld. Pas toen ik de airfryers ging gebruiken om mee te koken in plaats van te frituren kwam ik tot de conclusie dat er verschil zit in de bakresultaten. En de conclusie is dat de Philips Airfryer simpelweg meer verschillende gerechten kan bereiden dan elke andere airfryer.

Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als met andere soorten producten. Waarom een dure Miele wasmachine kopen in plaats van een goedkope Whirlpool wasmachine? Waarom een dure iPhone kopen in plaats van een goedkope smartphone bij de Aldi? Op het eerste gezicht verschillen de producten niet van elkaar. Je kan met beide wasmachines je kleding wassen en met beide smartphones kun je prima bellen. Maar als je echt prestaties zoekt zul je merken dat een Miele wasmachine meer kwaliteit levert en dat een iPhone veel sneller en gebruiksvriendelijker is dan een goedkope budget smartphone.

Ik wil met dit artikel niet airfryers van andere merken in een kwaad daglicht zetten. Nogmaals als vervanger van je oude frituurpan zijn de meeste airfryers geschikt. En met de meeste airfryers kun ook wel wat andere eenvoudige gerechtjes maken. Maar als je meer wilt dan alleen frituren en echt zoekt naar een nieuwe manier van gezond eten bereiden, dan adviseer ik je een Philips Airfryer.

aardappel-groente-mix-tefal-airfryer
Dit eenvoudige gerechtje is gemaakt in de Tefal EY4018 binnen een half uur.

Wat kan er beter aan Philips Airfryer?

Een Philips Airfryer kan niet alleen maar pracht en praal zijn. Er zijn dan ook zeker nadelen te noemen en er zijn ook punten die concurrenten beter doen, naar mijn mening, dan Philips. Ten eerste vind ik het frituurmandje van de Philips Airfryer vervelend om schoon te krijgen en te houden. Etensresten en vet blijven vastgeplakt zitten tussen het fijnmazige gaas. Zelfs wanneer je de airfryer na elk gebruik schoonmaakt met de hand zul je zien dat het mandje na verloop van tijd steeds wat zwarter en vettiger wordt.

schoonmaken-vies-mandje-airfryer-xxl
Het gaas blijft een lastig onderdeel om schoon te maken en te houden.

Andere merken gebruiken vaak een mandje dat bestaat uit één stuk metaal dat voorzien is van een antiaanbaklaag. De bodem van het mandje is dan wel geperforeerd, maar het is niet zo fijnmazig als bij het mandje van de Philips Airfryer. Ik vind dit soort mandjes veel makkelijker om schoon te maken. Daarom pak ik ook regelmatig een airfryer van een ander merk als ik een eenvoudig gerechtje wil airfryen.

princess-aerofryer-binnenpan-en-frituurmand
Volledig uitneembare pan.

Ik ben zelf fan van een compleet uitneembare binnenpan. Het voordeel hiervan is dat je frituurmandje in je pan bevestigd zit wanneer je het gerecht wilt opscheppen op het bord. Eventuele kruimeltjes, vet of vocht worden zo netjes opgevangen in de pan die nog onder de frituurmand hangt. Bij de Philips Airfryer is dit niet zo, je haalt het mandje direct uit de airfryer want de binnenpan blijft op de uitschuifbare rails staan. Hierdoor wil het wel eens gebeuren dat je morst op de grond of op het aanrecht.

Hopelijk komt Philips in de toekomst met een airfryer die deze puntjes oplost waardoor het schoonmaken makkelijker wordt en je minder snel morst.

Waarom kiezen voor een Philips Airfryer?

Om af te sluiten een aantal argumenten waarom ik voor een Philips Airfryer zou kiezen:

  1. Modellen van de Philips Airfryer blijven lang op de markt waardoor ze lang ondersteund worden en niet snel vervangen worden.
  2. Een Philips Airfryer is meer dan alleen een vervanger voor je frituurpan. Daarom moet je de prijs niet vergelijken met een traditionele friteuse.
  3. Door de unieke Rapid Air technologie wordt het gerecht het beste gegaard van alle soorten airfryers.
  4. Er is een grote keus aan airfryer accessoires die je gerechten zullen verrijken.
  5. Philips biedt diverse airfryers aan. Zoals een kleine, een XL en een XXL. Hierdoor is er altijd een airfryer verkrijgbaar die past bij jouw huishouden en budget.
  6. Er is een grote community van airfryer fans die op blogs en social media allerlei tips en recepten uitwisselen.
  7. Een Philips Airfryer verandert jouw manier van koken en dus je levensstijl. Als je gezonder wilt koken en eten dan is een airfryer hiervoor zeker geschikt!

Dus kortom, wil je meer dan alleen frituren met hete lucht? Dan adviseer ik jou een Philips Airfryer. Bekijk hier mijn advies over de beste airfryers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top