Tips voordat je een airfryer gaat kopen!

Tips-voordat-je-een-airfryer-gaat-kopen

Je wil graag je eerste of een nieuwe airfryer kopen. Een lastige zoektocht, want welke moet je kiezen? Ik heb rondgevraagd welke tips mensen hebben over het kopen van een airfryer. Wat zou hun wijze raad zijn voor jou? Hieronder de leukste airfryer tips.

Ik heb in de Facebookgroep “Airfryer Recepten en tips en truuks” de volgende vraag gesteld:

Vraag: Wat had jij graag geweten over airfryers, voordat je een airfryer ging kopen?

Veel genoemde reactie: “Hoe goed ze zijn! Dan had ik niet zo lang getwijfeld om er een te kopen!”

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

De leukste airfryer tips:

Niet twijfelen (tip van Salam en Maud)

kippenvleugels-met-friet-uit-de-airfryer

Salam vertelde dat hij te lang heeft getwijfeld om een airfryer te kopen. “Dat ik te lang had getwijfeld om een airfryer te kopen of niet, als ik dat had geweten had ik hem gelijk gekocht absoluut geen spijt een aanwinst voor onze keuken.”

Ook Maud vertelt dat ze de airfryer een goed apparaat vindt. Ze had niet zo lang moeten twijfelen om er eentje te kopen.

Colette had er ook graag eerder lucht van willen hebben. “Oh had ik er maar eerder van gehoord. Toen ik nog werkte (nu met pensioen) had ik er enorm veel plezier van kunnen hebben!”

Een airfryer is dus ontzettend handig als je een druk gezin hebt thuis. Je kan de airfryer aanzetten en in de tussentijd wat anders gaan doen. Dat maakt het koken met een airfryer een stuk makkelijker dan op een fornuis.

Welke airfryer kun je het beste kopen?

Handige Facebook groepen (tip van Levie)

tefal-ey5058-design

Als je nieuw bent met airfryers dan kun je heel veel tips over airfryers vinden in Airfryer Facebook groepen. 

Het is natuurlijk verleidelijk om hier gelijk al je beginnersvragen over airfryers te stellen. Maar de kans is heel groot dat jouw vraag al eens gesteld is. Daarom raad ik je aan om eerst even de zoekfunctie te gebruiken binnen de groep.

Deze Facebook groepen raad ik je aan, je moet je wel eerst aanmelden voordat je kunt deelnemen aan de groep. Respecteer ook de regels in de Facebook groepen.

Je kunt er heerlijk uit eten net zoals de slow/ multie cooker (tip van Sandratje)

philips-airfryer-xxl-bakvorm-nasi-goreng

Veel mensen zien de airfryer als vervanger van een frituurpan. Maar je kunt er natuurlijk veel meer mee dan alleen maar frietjes en snacks in bereiden.

Sandra geeft dat ook aan. “Ik dacht altijd dat een airfryer een veredelde frituurpan was, dus wilde er nooit aan! Ben blij dat ik direct de XXL heb gekocht want alles gaat daar zo makkelijk in tot ovenschotels aan toe.”

Eigenlijk kun je de hele dag door je airfryer gebruiken, vanaf het ontbijt tot en met het avondeten. Laat je inspireren op deze pagina’s:

Een airfryer is niet schoon te krijgen (opmerking van Etty)

ninja-af300eu-schoonmaken

Ja, wat is dat nou voor tip zou je denken. Maar een airfryer is inderdaad niet schoon te krijgen als je de airfryer vies in de kast zet.

Zoals ik al zei zien veel mensen een airfryer als een frituurpan. En wat doe je na gebruik van je frituurpan? Juist, je laat ‘m afkoelen en plaatst deze terug in de kast. 

Moet je dat ook met een airfryer doen? Nee, want een airfryer is meer zoals een pan. Die maak je ook na gebruik netjes schoon. Het beste met de handvaat, dan blijven je frituurmandje, pan en eventuele accessoires het langste mooi. 

Bekijk mijn schoonmaak tips:

Denk aan de diepte van je mandje (tip van Fallon)

princess-aerofryer-182055-frituurmand-pan-bakblik

Een hele goede tip. Want Fallon geeft aan dat de airfryer uiteindelijk te klein was.

Let er dus goed op bij het kopen van je airfryer dat de inhoud van de pan aansluit bij je huishouden. 

Ben je maar alleen? Dan kun je een kleinere airfryer gebruiken. Maar als je al met meerdere mensen thuis bent, dan raad ik je een grotere airfryer aan.

Persoonlijk zou ik altijd voor een XXL airfryer gaan. Deze bieden de ruimste frituurmandjes zodat je het meest veelzijdig kunt koken.

Ook Rina gaf aan dat ze blij is met haar XXL airfryer. “Ben blij dat ik een xxl heb. Daar gaat een hele grote kip in of 1,2 kg frieten.”

Ed vertelt ook dat hij beter had moeten letten op de inhoud van de airfryer. “Ik had graag bij aankoop van mijn airfryer willen weten welke de meeste inhoud zou hebben. Dit omdat ons gezin bestaat uit vier personen en er regelmatig mensen mee eten. “

Je kan dus beter voor een ’te grote’ airfryer kiezen, dan voor een ’te kleine’.

Bekijk hieronder tips voor de aanschaf van een grote of kleine airfryer

Dat het toch best een handig ding is, gebruik ‘m elke dag (tip van Lies en Milly)

kipdijfilet-in-de-philips-airfryer-xxl

De meeste mensen beseffen het niet dat een airfryer echt je manier van koken en eten bereiden kan veranderen. Natuurlijk, niet iedereen is direct enthousiast.

Maar zodra je de airfryer onder de knie hebt en ermee durft te experimenteren besef je dat een airfryer een enorm veelzijdig apparaat is.

Nanske is ook enthousiast over haar airfryers. Ze heeft er zelfs een tweede bij gekocht. “Als ik het eerder had geweten had ik ze al veel langer gekocht! Twee grote en dagelijks beide in gebruik, maak er alles is, kan ze niet meer missen.”

En ook Anna is overtuigd. “Alhoewel ik er eerst sceptisch tegenover een airfryer stond kan ik de mijne niet meer missen. Na iedere keer gebruikt te hebben was ik hem direct uit; zo heb ik geen gedoe.”

Ik gebruik de airfryer bijna elke dag. Soms gaan er dagen voorbij dat ik mijn gasfornuis niet aanraak. Want ik maak hele maaltijden met de airfryer.

Maar een airfryer is alleen al handig voor het afbakken van broodjes, het bakken van aardappeltjes en bakken van vlees, vis of kip of voor het opwarmen van left over pizza.

Zelf vind ik een airfryer een super vervanger voor een koekenpan. Voorheen bakte ik bijvoorbeeld een hamburger of kip schnitzel in de boter in een koekenpan. Nu gaan ze gewoon droog de airfryer in en komen er krokant en mals uit. Ik wil niet meer anders!

Ook Natascha deelt mijn mening over de afbakbroodjes. “Een airfryer is zo geweldig! Ik ben er dol op en doe er zoveel mee. Afbakbroodjes zo klaar, heerlijk in het weekend als ontbijt.”

Er past geen hele pizza in (tip van Astrid)

pizza-bakken-philips-airfryer-xxl

Klopt, in de meeste airfryer past geen groot formaat (diepvries) pizza. Maar in de Philips Airfryer XXL past dat bijvoorbeeld wel. Ze hebben zelfs een speciaal pizza-accessoire gemaakt om een pizza op te bakken.

Toch moet ik je zeggen dat ik zelf pizza’s het liefste afbak in de hetelucht oven. Vaak vind ik dat de bovenkant van de pizza wat te hard en wat donker kleurt.

Daarnaast wordt door het grillelement de kaas gegratineerd in plaats van dat je gesmolten kaas krijgt.

Wat wel heel goed werkt is pizza dat je over hebt van de pizzeria. Je kunt met je airfryer heel goed deze pizza opwarmen op ongeveer 160 graden voor 5-8 minuten. Je hebt dan heerlijke pizza die bijna net zo lekker is als de dag ervoor.

Let op het vermogen (tip van Karen)

ninja-foodi-af300eu-grillelement-ventilator

Karen heeft gelijk. Het vermogen van een airfryer is belangrijk. Dit staat aangegeven in ‘watt’ in de specificaties van een airfryer. De meeste grote airfryers hebben een vermogen van 1700 tot 1900 watt. En de grote Philips Airfryer XXL modellen hebben een vermogen van 2225 Watt.

Het vermogen geeft aan hoe snel en krachtig een airfryer is. Het hoge vermogen zorgt ervoor dat je airfryer snel de ingestelde temperatuur bereikt.  En daarbij ook de ingestelde temperatuur weet te behouden.

Bij het airfryen open je regelmatig het mandje van de airfryer om je gerecht op te schudden of om te draaien. Hierbij ontsnapt warme. Een krachtige airfryer is zo weer op temperatuur zodat je gerecht niet te veel afkoelt.

Welke airfryer past bij jou?

Ik krijg de vraag bijna elke dag. “Pim, welke airfryer moet ik kopen?” En het advies voor de beste airfryer hangt echt af van wat jij belangrijk vindt en hoeveel jij te besteden heeft.

Wat Karen aangaf op Facebook vind ik ook helemaal terecht. “De duurste airfryer hoeft niet altijd de fijnste of beste te zijn.”

Welke de beste is voor jou? Laten we dat uitzoeken. Bekijk mijn advies beste airfryers.

Scroll naar boven