Is een Airfryer XXL te groot voor 1 persoon?

XXL-airfryer-te-groot-voor-1-persoon--header

Welk formaat airfryer is geschikt voor 1 persoon?

Is een XXL airfryer te groot als je alleen bent? Kun je niet beter een een kleinere airfryer kopen, want zoveel ruimte heb je toch niet nodig? In dit artikel geef ik je vijf redenen waarom je juist wel voor een grote airfryer zou moeten kiezen.

Snelle antwoord: “Beter te groot dan te klein“, zeg ik altijd maar. Ik zou altijd voor een ruime XXL airfryer gaan. Uit mijn ervaring presteren XXL airfryers beter en je kunt er uitgebreidere gerechten mee maken. De extra ruimte komt ook van pas als je wilt airfryen voor je visite. Eigenlijk is een airfryer eerder te klein dan te groot.

  • Kleine airfryer: tot 1.000 gram
  • XL airfryer: 1.000 tot 1.200 gram
  • XXL airfryer: 1.200 gram of meer

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Redenen om voor een XXL airfryer te kiezen

philips-airfryer-xxl-mandje-netje-en-xl-geperforeerd-mandje

Waarom zou je voor een grote airfryer moeten kiezen als je alleen bent? Want zo’n airfryer is toch veel te groot? En bovendien zijn grote airfryers ook veel duurder. Op Facebook kwam ik al een paar mooie argumenten tegen waarom je juist wel voor een grote airfryer zou moeten gaan:

Ik heb een kleine airfryer en daar kan echt niet veel in.

Ik heb een XXL airfryer en ik zeg je eerlijk, zo groot vind ik ‘m niet eens.

Ik heb de kleinste Philips maar achteraf wel wat spijt dat ik niet een ruimere heb gekozen.

Ik had een kleine Airfryer gekocht omdat ik alleenstaand ben maar heb daar spijt van. Als mijn kleinzoontje of iemand anders blijft eten dan is ie te klein. Is deze aan vervanging toe dan koop ik ook de xxl.

Ik heb voor jou nog vijf argumenten op een rij gezet waarom het misschien een goed idee is om voor een grote airfryer te kopen.

#1 – Airfryen gaat beter in een grote airfryer

De beste bakprestaties behaal ik met een ruime XXL airfryer. Weet je hoe dat komt? Omdat een grote airfryer een ruim frituurmandje heeft. En dit zorgt ervoor dat je gerecht goed de ruimte heeft om te garen. Zeker bij frietjes of gebakken aardappeltjes is dat heel belangrijk, want zo behaal je de krokantste bakresultaten. Door het ruimere mandje liggen je ingrediënten minder over elkaar heen, wat je dus veel sneller zou hebben in een kleine frituurmand.

aardappelen-en-groenten-uit-airfryer

Bovendien hebben grote airfryers meer vermogen aan boord, deze hebben dus de hoogste wattages. Zeker als je kijkt naar bijvoorbeeld de Philips Airfryer XXL. Ondanks het hogere energieverbruik, zorgt het hoge wattage dat je airfryer goed op temperatuur blijft en dat de hetelucht krachtig wervelt in je airfryers. Ook dit zorgt dus voor betere bakresultaten.

Daarnaast werkt een XXL airfryer misschien nog wel het beste als de mand niet helemaal vol zit. En als je alleen bent, dan komt bak je dus vaak relatief kleine porties. De mand zit dan niet vol omdat er maar een klein beetje inzit, dus de hete lucht kan goed zijn werk doen.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

#2 – Kleine airfryer zit al vlug te vol

Kleine airfryers lijken ideaal voor één- of tweepersoons huishoudens, maar je zal al snel merken dat een airfryer vlug te klein is. Want stel je wil twee porties friet bakken en hier nog twee snacks aan toevoegen. In een kleine airfryer gaat dat maar ‘net aan’. En het kan zelfs zo zijn dat je snack niet goed past in het mandje, denk bijvoorbeeld aan een frikandel of een loempia.

kleine-airfryer-zit-snel-vol

Ruimtegebrek zul je ook ervaren bij het afbakken van broodjes in een kleinere airfryer. Pistoletje, een ciabatta, stokbrood of focaccia brood zijn al snel te groot en moeten dan doorgesneden worden om het zo te laten passen in het mandje.

En het is niet zo dat een XXL airfryer nooit overvol raakt. Ik gebruik mijn airfryers voor twee personen en bij sommige gerechten vind ik zelfs een XXL airfryer al te klein. Dus ik ben van mening dat groter echt beter is.

Sommige mensen geven op Facebook en in beoordelingen aan dat ze spijt hebben van hun ’te kleine airfryer’. Ze hebben achteraf spijt dat ze dus niet voor een ruimere airfryer gekozen hebben. In het begin lijkt een kleine airfryer ideaal, maar uiteindelijk wil je er meer mee bereiden en kom je erachter dat je airfryer te klein is voor wat je ermee wilt doen.  Je hebt dus eerder spijt van te klein dan te groot. Iemand omschrijft het mooi: “In een grote airfryer kun je wel kleine porties maken maar in een kleine airfryer geen grote hoeveelheden.”

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

#3 – Groot formaat airfryer is handig bij grotere gerechten

De meeste mensen kopen een airfryer als vervanger van de frituurpan. Maar al gauw komen ze erachter dat je met een airfryer veel meer kunt, dan alleen frietjes en kroketten bakken. Want een airfryer is ook iedaal om taarten, broodjes, groenten, vis en vlees in te bereiden.

aardappels-toevoegen-aan-gerecht

Zeker als je maaltijden fo combinatiegerechten wilt maken, dan is het handig om een grotere airfryer te hebben. Eigenlijk is een kleine airfryer niet geschikt om bijvoorbeeld aardappels, groenten en vlees samen in te bereiden. In een XXL airfryer is een het mandje eigenlijk al snel vol als je voor één of twee personen een volledige maatlijd wilt bereiden, ook als je een kleinere eter bent.

Kies dus zeker voor een XXL als je meer wilt dan alleen frietjes en snacks bakken. Met een grotere airfryer heb je meer mogelijkheden, want er past lekker veel in het mandje.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

#4 – Rondje bitterballen voor je visite

Stel je hebt een kleine airfryer en daar gaat de deurbel. Ding dong! Je familie op de stoep en die hebben trek in een borrel met wat lekker erbij. Dus wat doe je als je visite of gasten krijgt en je wilt een rondje bittergarnituur maken, of je wilt frietjes airfryen  voor bij een etentje. Dan is een kleinere airfryer echt geen optie, je kunt hoogstens maar voor een klein clubje mensen een bitterballetje op tafel krijgen. Dat is natuurlijk een aanfluiting en een beetje armoe, als je het mij vraagt.

zak-750-gram-frietjes-kleine-airfryer

In een ruime airfryer kun je meer hapjes tegelijk maken en je kunt grotere porties friet in één keer bakken. Bovendien is het zo dat je een kleine airfryer al snel te vol doet, waardoor je bittergarnituur niet mooi krokant wordt. Ook in dit geval ben je dus beter uit met een grote airfryer.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

#5 – Airfryer accessoires voor XXL airfryers

De meeste airfryer accessoires zijn te koop voor de grote airfryers. En dat geldt al helemaal als je een Philips Airfryer XXL hebt, deze heeft wat mij betreft de meeste en de beste accessoires die je voor een airfryer kunt kopen.

princess-airfryer-bakblik-accessoire

Accessoires zijn heel handig, omdat je hiermee meer gebruiksmogelijkheden hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een grillrekje gebruiken, een bakvorm en er zijn zelfs pizza-accessoires. Bij kleine airfryers zijn de opties voor accessoires vaak maar weinig, je kunt hoogstens een bakvormpje kopen en misschien een rekje.

Wil je dus graag accessoires gebruiken in je airfryer? Dan zou ik eerst rondkijken welke accessoires je graag wilt gebruiken. En vervolgens moet je kijken welk airfryer hiervoor geschikt is.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Bonustip – Airfryer recepten

De meeste airfryer recepten die je online kunt vinden of in airfryer kookboeken zijn geschreven voor XL of XXL airfryers. Als je dus graag een airfryer recept wilt volgen, dan behaal je de beste resultaten bij een groter formaat airfryer, omdat hiervoor de baktijden bedacht zijn. Vaak is het zo dat als je de baktijd overneemt voor een kleiner formaat airfryer, dat deze dan niet goed kloppen en je gerecht mislukt.

groenten-met-aardappel-kipdijfilet-feta-uit-de-airfryer


Wat zijn nadelen van grote airfryers?

Hebben grote airfryers dan alleen maar voordelen in vergelijking met kleine airfryers? Nou, nee hoor. Er zijn ook best wat tegenargumenten te noemen waarom je juist wel voor een kleine hetelucht friteuse zou moeten kiezen:

  • Een grote airfryer verbruikt meer stroom omdat deze een hoger vermogen heeft.
  • Grote airfryers nemen meer ruimte in op je aanrecht en in je keukenkast of trapkast waar je de airfryer opbergt.
  • De onderdelen zijn ook groter, dit is wat lastiger met schoonmaken tijdens het afwassen. Of het neemt meer ruimte in je vaatwasser in.
  • De prijs van een grote airfryer is hoger in vergelijking tot kleinere airfryers.
  • Zelfs grote airfryers kunnen nog te klein zijn. Zeker bij grotere gezinnen is de inhoud van een XXL airfryer alsnog te klein.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Airfryer kopen?

Scroll naar boven