Koopgids – Welke hetelucht friteuse kopen?

Jouw gids voor de aanschaf van een hetelucht friteuse

Steeds meer mensen kopen een hetelucht friteuse. Sta jij ook op het punt om er eentje aan te schaffen? Neem dan vooral onderstaande punten even door. Zo weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt.

Inhoud van deze pagina

 • Voor wie is een hetelucht friteuse geschikt?
 • Wat is je budget?
 • Is frituren met hetelucht wel echt iets voor jou?
 • Voor hoeveel personen ga je frituren?
 • Hoe makkelijk is de pan schoon te maken?
 • Welke capaciteit of laadvermogen heb je nodig?
 • Welk vermogen heb je nodig?
 • Welke functies moet je pan hebben?
 • Hoe groot mag je friteuse zijn?
 • Welke accessoires ben je van plan te kopen?
 • De veiligheid van je frituurpan
 • Kijkraampje ja of nee?
 • Nieuwe of tweedehands friteuse kopen?

Handige video: 5 tips voor kopen airfryer

Voor wie is een hetelucht friteuse geschikt?

Niet iedereen voelt er iets voor om de overstap te wagen van vertrouwde frituurolie naar hete lucht. Want ja, smaakt het wel hetzelfde. Snacks uit een hetelucht frituurpan smaken niet exact hetzelfde als bij een normale friteuse. Want je proeft geen vet. De ervaring tijdens het eten is ook iets anders, want je krijgt geen vette vingers meer bij het eten van je frietjes. Maar voor wie is een hetelucht frituurpan nu echt geschikt?

Bekijk de beste Airfryers

airfryer-mandje-schoonmaken1. Mensen die een hekel hebben aan het schoonmaken van een frituurpan

Een van de grootste ergernissen van frituren met vet is het schoonmaken van de pan. Nieuw uit de doos is een traditionele frituurpan prima. Maar na een aantal weken of maanden van gebruik glimt de pan niet meer van nieuwigheid, maar van de vette olie. Wil je nooit meer een vette frituurpan schoonboenen? Dan is een hetelucht friteuse iets voor jou.

2. Mensen die houden van frituren maar ook gezonder willen eten

Wat is er nou fijner dan in het weekend de frituurpan aanzetten? Even niet te hoeven koken, gewoon lekker makkelijk. En vrijwel iedereen vindt frituren lekker, dat is vooral handig met lastige eters in huis. Maar gezond is frituren in olie natuurlijk niet. Wanneer je olie of vet vervangd door hete lucht maak je frituren een stuk verantwoorder en gezonder voor het hele gezin. Daarbij kun je veel meer dan alleen frituren met een hetelucht friteuse. Het is eigenlijk een mini heteluchtoven, frituurpan en multicooker in een. Een gezonde groenteschotel bereiden voor je gezin behoort dus zeker ook tot de mogelijkheden.

tefal-actifry-gerechten-7
Gerechten (deels) bereid met de Tefal ActiFry.

3. Mensen die snel het avondeten willen klaarmaken

Doordeweekse avonden zijn vaak spitsuur bij de meeste mensen thuis. ‘Wat gaan we eten’ en ‘wanneer is het eten klaar’ zijn dan de meest gestelde vragen. Want iedereen heeft haast. Ook op dit soort momenten biedt een heteluchtfriteuse uitkomst. Want het eten is namelijk razendsnel klaar. Een ovenschotel is bijvoorbeeld veel sneller klaar in een hetelucht friteuse dan in een normale oven. Omdat je niet te maken hebt met voorverwarmen.

4. Mensen die niet houden van vieze frituurluchtjes

Nog een groot nadeel van frituren met vet of olie: de lucht na het frituren. Het hele huis raakt nog uren naar de patat, frikadellen en kroketten. Soms ruik je het de volgende ochtend nog, als je het heel bond hebt gemaakt. Daarom zetten de meeste mensen de frituurpan in de schuur of in de garage. Lekker gezellig als het jouw taak is om te frituren. En in de winter is het nog koud ook. Met een hetelucht friteuse heb je bijna geen last meer van vieze luchtjes. Natuurlijk ruik je tijdens het bereiden van je gerechten wel wat etensluchtjes. Maar na het eten is deze lucht al lang weer verdwenen. Sommige hetelucht friteuse beschikken trouwens ook over een geurfilter, zoals de Airfryer van Philips.


Ben je overtuigd van de voordelen? Tijd voor de koopgids:

tevreden-tefal-actifry-klanten---1
Tevreden Tefal ActiFry klanten

Wat is je budget?

Natuurlijk: je budget. Hier begint elke aankoop mee. Wat heb je te besteden en wat heb je over voor een frituurpan? Een frituurpan lijkt op het eerste gezegd een onbenullige aankoop. Bijna een impuls aankoop. Je loopt de Blokker binnen en je kiest een van de goedkopere modellen. Want ja, het is toch maar een friteuse? De pan wordt toch vies en ze werken allemaal hetzelfde. Dus je kan dan maar beter een hele goedkope frituurpan kopen.

Toch?

Nope. Als je gezonder wil eten dan moet je sowieso wat meer geld neerleggen. Dat geldt ook zo met een hetelucht friteuse. Een goede hetelucht friteuse kost tussen de 140 en 200 euro. Dat is een flinke smak geld, maar onthoud wel dat zo’n pan vele voordelen kent.

Weet je nog:

 • Gezonder eten
 • Frituren, bakken, grillen en roosteren
 • Geen vieze luchtjes meer
 • Super makkelijk schoonmaken

Het is dus geen gewone friteuse. Het is meer een kleine alleskunner die werkt op hetelucht.

airfryer-xl-frituren-zonder-een-druppel-olie

Dus als je het geld te besteden hebt en je wil het gelijk goed doen, geef dan wat meer uit voor een goede frituurpan. Koop dus niet een slap aftreksel van het merk Tomado. Want dan sta je binnen een half jaar weer bij de Blokker te kijken voor je volgende frituurpan.

Kies bijvoorbeeld voor een Philips Airfryer of voor een Tefal ActiFry. Toegegeven, het zijn dure pannen. Maar de reviews van mensen zijn vrijwel allemaal heel positief. En het gebruik van deze pan draagt bij aan je eigen gezondheid. Dat is nog veel belangrijker.


Is frituren met hetelucht wel echt iets voor jou?

Over smaak valt niet te twisten. Gefrituurde snacks in olie smaken lekker en vertrouwd. Hoe zal dat bij een hetelucht friteuse zijn? Straks vinden jij en de rest van je gezin het helemaal niet lekker. Waarom proef je niet eerst een keer een snack die uit een Airfryer of ActiFry komt? Misschien ken je wel iemand in je omgeving die er eentje heeft. Vraag gewoon eens of je een snack mag komen proeven. Ik weet zeker dat je kennis jou met volle enthousiasme uitnodigd voor hetelucht gefrituurde frikadellen.

airfryer-gerechten-1
Krokante goudgele frietjes uit de Airfryer.

Voor hoeveel personen ga je frituren?

airfryer-xl-bereiding-en-smaakOke, we weten nu 100% zeker dat je een hetelucht friteuse gaat kopen. Wat nu? Een hele belangrijke factor is voor hoeveel mensen je gaat frituren. Hoe groot is je gezin? Of hoe groot is je honger? Het advies is, ga altijd voor de grootste.

Dat klinkt een beetje overdreven. Maar daar is een reden voor:

Stel je bent met twee of drie personen. Dan neig je al snel naar een kleiner model. Maar wat doe je als je visite krijgt en een rondje bitterballen wil ronddelen? Dan zou je willen dat je een groter model had gekocht. En een grotere pan is ook handiger bij het maken van gerechten. Zoals een ovenschotel, een kip of moten zalm.

In reviews lees je dat sommige mensen hun oude kleinere Airfryer of Actifry hebben verkocht om vervolgens de grotere variant te kopen. Er zijn ook mensen die meerdere XL friteuses aanschaffen. Omdat ze de pan vrijwel elke dag gebruiken om heerlijke gerechten in te bereiden.

Hoe makkelijk is de pan schoon te maken?

lepeltje-olie-toevoegenHet voordeel van een hetelucht friteuse is dat deze niet zo vet gaat worden als een normale frituurpan. Let er op dat een Tefal ActiFry wel altijd gebruikt maakt van een lepeltje olie. Bij een Philips Airfryer heb je zelf de keus of je nog olie wil toevoegen, het hoeft niet in ieder geval. Een Tefal pan zal dus sneller vies worden dan een Philips pan.

Maar hoe makkelijk maak je een pan schoon? Let op of de binnenpan en het mandje geschikt zijn om in de vaatwasser te doen. Bij de Tefal ActiFry XL kun je het mandje, de binnenpan en het deksel in de vaatwasser doen.

Welke capaciteit of laadvermogen heb je nodig?

Hoe groter de inhoud, hoe meer je kunt bereiden. Zo simpel is het eigenlijk. Maar wat zeggen termen zoals inhoud, laadvermogen en capaciteit nu eigenlijk. Om te beginnen wordt het laadvermogen uitgedrukt in aantal kilo’s. Bijvoorbeeld het aantal kilo’s patat. Een standaard zak diepvries patat weegt 1 kg.


Pro tip: Vergeet niet dat je ook nog wat frikadellen, bamischijven en kroketten wil bereiden in je pan. En het lekkerste is natuurlijk als iedereen tegelijk frietjes met een snack erbij kan eten. Een pan met een laadvermogen van bijvoorbeeld 0,8 kilogram is dan een beetje aan de kleine kant. Want ja, je kunt in een hetelucht friteuse meerdere soorten snacks tegelijk bereiden.

airfryer-gerechten-8
Philips Airfryer gerechten inspiratie.

Welk vermogen heb je nodig?

Een traditionele frituurpan verbruikt over het algemeen meer energie dan een hetelucht friteuse. Als je twee friteuses in dezelfde klasse naast elkaar zet dan zul je zien dat de olie pan zo’n 2200 watt vermogen heeft en de hetelucht pan slechts 1500 watt. Dat scheelt 30%.

De meeste hetelucht friteuses hangen onder de 2000 watt en zijn dus relatief zuinig. Alleen de Philips Airfryer XL heeft 2200 watt aan vermogen en is hierdoor iets minder zuinig. Maar deze grotere pan heeft natuurlijk wel extra kracht nodig om je gerechten goed te kunnen garen.

Philips Airfryer Aanbiedingen

Tip: Ben je opzoek naar een goedkope Philips Airfryer? Bekijk dan hier alle Philips Airfryer Aanbiedingen en Acties.

 

actifry-xl-bediening-tijdinstellingWelke functies moet je pan hebben?

Als je een oude frituurpan hebt dan kun je waarschijnlijk alleen maar de temperatuur instellen en that’s it. Je moet dan zelf de tijd in de gaten houden wanneer je kroketjes klaar. Bij een moderne hetelucht friteuse is dat niet zo. Bij de meeste pannen kun je handmatig de temperatuur en de timer instellen. Bij de wat oudere modellen werkt dit door middel van analoge draaiknoppen. En deze werken prima hoor. Maar de nieuwere modellen, van bijvoorbeeld Philips, beschikken over touch bediening. Sommige hetelucht friteuses beschikken ook over een ‘favorieten’ functie. Zo kan de pan jouw instelling onthouden voor bepaalde gerechten. Dat is zeker handig als je jouw friteuse ook als multicooker wil gebruiken.

Hoe groot mag je friteuse zijn?

Zit je te kijken naar een XL variant? Dan moet je er wel op letten of je genoeg plaats hebt op het aanrecht. De meeste mensen laten hun hetelucht friteuse op het aanrecht staan, omdat ze de pan regelmatig gebruiken. Je kan de pan natuurlijk ook opbergen, kijk dan even of je ruimte hebt in een van je keukenkastjes. Het is aan te raden om de pan die je voorkeur heeft eens in het echt te bekijken. Bijvoorbeeld bij de Blokker of de MediaMarkt.

snackmandje

Welke accessoires ben je van plan te kopen?

Als je een Airfryer of ActiFry hebt kun je extra goodies aanschaffen. Het is dan wel handig als je van te voren weet wat er te koop is. Straks wil je een accessoire kopen die juist alleen maar voor het andere model beschikbaar is. Wat voor accessoires zijn er eigelijk te koop? Nou, denk bijvoorbeeld aan:

 • Extra grill of frituurrekje
 • Grillpan
 • Muffinvormpjes

Bekijk hier de accessoires van Philips en hier de accessoires van Tefal.

De veiligheid van je frituurpan

Ook een hetelucht frituurpan wordt heet. Het blijft dus uitkijken geblazen tijdens het bereiden van je gerechten. Ookal ontbreekt de hete olie. Sommige frituurpannen hebben hittebestendige handvatten. Maar over het algemeen is het advies om de friteuse niet op te pakken of te verplaatsen tijdens het bereiden van je gerecht. Bij de ActiFry wordt de glazen deksel bijvoorbeeld erg heet. En bij de Philips Airfryer wordt de bovenzijde van het apparaat heet.

actifry-xl-veiligheidKijkraampje ja of nee?

Even tussendoor kijken hoe het staat met je frietjes? Dan kan een kijkraampje uitkomst bieden. Maar we weten waarschijnlijk allemaal wel uit ervaring dat een kijkraampje bij een traditionele friteuse geen zin heeft. Het beslaat namelijk direct en wordt na verloop van tijd vet. Bij een hetelucht frituurpan is dat wel wat anders. Neem bijvoorbeeld de Tefal ActiFry. Deze heeft een grote glazen deksel. Dit maakt het gemakkelijk om je gerecht in de gaten te houden tijdens de bereiding, ondanks dat de deksel wel zal beslaan. Philips heeft er voor gekozen om geen kijkraampje te plaatsen in de Airfryer modellen. Maar dat is niet zo’n ramp, aangezien je tussendoor vaak je snacks moet opschudden voor gelijkmatige garing.

tevreden-philips-airfryer-klanten
Tevreden Philips Airfryer gebruikers.

Nieuwe of tweedehands friteuse kopen?

Waarom een nieuwe friteuse kopen als je op Marktplaats een tweedehands frituurpan kunt kopen? Je kunt een paar tientjes besparen met een gebruikte hetelucht friteuse. Maar ga dan wel langs bij de verkoper om het apparaat te bekijken en te testen. Kijk ook uit met het laten opsturen van je tweedehands apparaat. Er zijn namelijk berichten over oplichting bij hetelucht friteuses. Deze oplichting geldt voornamelijk voor de populaire Philips Airfryer. Het is geheel op eigen risico. Je kan voordelig uit zijn, maar pas op dat je niet de narigheid van een ander overneemt.


Goedkope Airfryer of ActiFry kopen?

Ben je op zoek naar een goedkope hetelucht friteuse? Dan kun je beter een ouder model frituurpan aanschaffen. Hetelucht friteuses worden constant door fabrikanten vernieuwd. Hierdoor worden er regelmatig nieuwe modellen op de markt gebracht. Daarom kun je een goedkoper, maar ouder model kopen.

Bekijk de beste Airfryers

6 Reacties

  • Pim Reply

   Beste Remko,

   Bedankt voor je vraag. Ik zag je vraag ook op Youtube bij de video over de Airfryer. Helaas beschik ik niet over de Aerofryer van Princess. Op welke punten loop je vast in je zoektocht naar een goede hetelucht friteuse? Waarschijnlijk is de prijs van een Philips wat aan de hoge kant. Maar je betaalt uiteindelijk voor wat je krijgt. Je kan van de Philips een degelijk product verwachten die je veel plezier in de keuken gaat opleveren. Ik ben zelf altijd van de spreuk: als je het doet, doe het dan goed. Wil je nog wat weten over de Airfryer XL? Ik beantwoord het graag.

   Groet, Pim

 1. Alles blijkt maar om 1 fryer te draaien waar je ook leest ja zelfs de consumentenbond doet mee
  de enig echte goede is de Philips XL
  Maar 174,- euro (de goedkoopste winkel) is best veel geld
  Van familie de Philips XL geleend en uitgeprobeerd, het bakken e.d. niks mis mee, maar apparaat zelf viel erg tegen, de uitschuif bak sluit niet perfect en zuigt valse lucht, beetje meebuigen en doet het weer even maar is erg slap materiaal allemaal. die zou het niet worden dus. Dan de Inventum XL, alleen helemaal beken in de winkel maar de ruimte e.d. en ook de slappen bak zoals bij de Philips zou het niet worden.
  Ook a diverse keren de Tommy 10 ltr tegengekomen. Maar 199,- euro ook heel veel geld, je koopt iets zonder gezien te hebben bij zo’n teleshopbedrijf. Na wat zoekwerk gevonden op marktplaats. Besloten om een goede net geen nieuwe te kopen om weinig risico te hebben. Voor slechts 45 euro gekocht met 1x gebruikt aankoopbon alles erbij met garantie nog 1.75 jaar.
  Heel benieuwd naar de resultaten! En ja hoor dit is het helemaal, een oerdegelijke machine, met 1 groot voordeel het grote kijkvenster zodat je ziet hoe het gaat in de pan. We hebben patat-snack-vlees-broodjes al van alles gebakken, wat een perfecte pan daar kan geen Philips tegenaan!!
  Grote ruime pan met een mandje die draait voor b.v. de friet en grote binnenpan voor gerechten en een spit voor een hele kip.
  Nadelen? maar weinig info over productbereiding
  verder alleen maar voordelen
  Kortom deze Tommy is super vergeleken met de Philips!
  geen moment spijt tot nog toe

 2. Was bij de mediamarkt voor zo’n XL.
  Verkoper zei dat het nieuwe model van de kleine versie al analoog was omdat er steeds problemen op dit gebied met het apparaat zijn en dat het een kwestie van tijd is dat ook de XL analoog gaat worden.
  Klopt dit verhaal?

  • Pim Reply

   Voor mij is dit nieuwe informatie. Ik ken geen verhalen dat het digitale model problemen heeft. Wat wel zo is dat het display, wat met touch bediend wordt, wat vettig kan worden na verloop van tijd. Maar dat maak je zo schoon.

   Er zijn super vel XL varianten verkocht, dus laat je niet gek maken bij de Media Markt 😉

 3. Hoe komt het eigenlijk dat de Philips Avance Airfryer XL (toch een ouder model van enkele jaren terug) en er nu al diverse nieuwere modellen door Philips zijn uitgebracht, deze toch nog het meest gevraagd wordt?
  Je mag toch aannemen dat nieuwere modellen weer beter, completer of makkelijker zijn want waarom zou men dan überhaupt steeds nieuwere modellen op de markt brengen?

Plaats Je Reactie

vijf + zeventien =