tefal-actifry-express-xl-header

Tefal ActiFry Express XL Review – AH9518

De Tefal ActiFry Express XL in het kort

“Heerlijke krokante snacks en nog zoveel meer!”

actifry-xl-met-snackmandjeGezond frituren gaat uitstekend met de Tefal ActiFry Express XL. Het is een hele mond vol, maar het is dan ook een behoorlijk groot apparaat. Als je de ActiFry XL ziet denk je ‘wow dit is een grote machine‘. Maar je kan met gemak voor een groot gezin een hoop gezonde gerechten bereiden. Naast verantwoorde knapperige snacks kun je in de veelzijdige Tefal ActiFry XL ook uitstekend groente-, vlees- en visgerechten bereiden. Voorverwamen is niet nodig, dus deze multicooker is stukken sneller dan je hetelucht oven.

Heb je al een ouder model ActiFry? Dan is de overstap naar de Express XL misschien wat voor jou. Want dit is namelijk de snelste ActiFry die momenteel te koop is. Lekker snel en verantwoord eten dus.

tefal-actifry-gerechten-7
Alle getoonde gerechten zijn gemaakt met behulp van de Tefal ActiFry.

[iconheading type=”h2″ style=”glyphicon glyphicon-plus” color=”#81d742″]Goede eigenschappen[/iconheading]

[list] [li type=”glyphicon-plus”]Knapperig friet die niet vet is[/li] [li type=”glyphicon-plus”]Grote inhoud van 1,5 liter[/li] [li type=”glyphicon-plus”]Voorverwarmen is niet nodig[/li] [li type=”glyphicon-plus”]Zeer gemakkelijk te bedienen[/li] [li type=”glyphicon-plus”]Nauwelijks last meer van frituurluchtjes[/li] [li type=”glyphicon-plus”]Veelzijdig toepasbaar voor diverse gezonde gerechten[/li] [/list]

[iconheading type=”h2″ style=”glyphicon glyphicon-minus” color=”#dd3333″]Minder goede eigenschappen[/iconheading]

[list] [li type=”glyphicon-minus”]Het deksel wordt heet[/li] [li type=”glyphicon-minus”]Het deksel voelt wat fragiel aan[/li] [li type=”glyphicon-minus”]Vrij fors apparaat[/li] [li type=”glyphicon-minus”]De draaischoep maakt wat lastig schoon[/li] [li type=”glyphicon-minus”]De ActiFry produceert een vrij hard geluid[/li] [li type=”glyphicon-minus”]Behoorlijke prijs voor een frituurpan[/li] [/list]

olie-in-de-tefal-actifry-express-xl

Specificatie

 • Aantal personen: 5 personen
 • Inhoud: 1,5 liter
 • Bakcapaciteit: 1,5 kg fites
 • Vermogen: 1550 watt
 • Bediening: Analoog / digitaal
 • Timer: Ja
 • Temperatuur: Nee
 • Kleur: Zwart of wit
 • Garantie: 2 jaar

Wat zit er in de doos?

 • Tefal ActiFry Express XL
 • Snackmandje
 • Doseerlepel
 • Twee receptenboekjes
 • Gebruiksaanwijzing

Bouwkwaliteit en uiterlijk

Futuristische frituurpan met transparante deksel

actifry-xl-bouwkwaliteitLaten we het gelijk maar even aankaarten. De Tefal ActiFry Express XL is een groot apparaat. Vooral de achterkant is behoorlijk diep. Dus je hebt wel de ruimte nodig in je keuken om de Express XL te kunnen plaatsen. Maar als je eenmaal een plekje gevonden hebt staat er een heel mooie machine. Het ronde design oogt futuristisch. En het grote voordeel van de Express XL is dat het deksel volledig transparant is. Jammer dat het deksel niet van glas is gemaakt. Maar je kunt tijdens de bereiding wel je gerecht in de gaten houden, zonder dat je het deksel hoeft te openen en hete lucht laat ontsnappen. Deze friteuse is leverbaar in zwart en wit, wij hebben zelf de zwarte variant getest.

Een solide pan met hier en daar wat fragiele elementen

Over het algemeen is de ActiFry Express XL een solide pan gemaakt van hard kunststof. Alleen het deksel en het handvat van de pan is wat fragiel. Dit hadden we graag wat duurzamer gezien. Het deksel is overigens eenvoudig demonteerbaar, dus gemakkelijk schoon te maken. Het handvat van de pan is stevig genoeg om een volle pan friet te tillen. Maar let op bij het kiepen van de bak, hier kan het handvat niet zo heel goed tegen. Beter is het om je gerecht uit de pan te scheppen, in plaats van schuin in een kom te storten.

tefal-actifry-gerechten-1
Tefal Actifry gerechten inspiratie.

Bediening en gebruiksgemak

Doos uitpakken, stekker in het stopcontact en frituren maar

actifry-xl-bediening-tijdinstellingDe ActiFry Express XL laat zich zeer gemakkelijk bedienen. Het installeren van de pan is zo gebeurd en je kunt al direct aan de slag met gezond frituren. Het instellen van de pan is ook eenvoudig. Je schakelt de pan in met de aan/uit knop en je stelt de bereidingstijd in met twee fysieke knoppen. That’s it. De ingestelde tijd wordt duidelijk weergegeven op een digitaal display. De temperatuur regelt de pan zelf, de temperatuur in de pan wordt zo’n 180 graden. Verder geen knopjes of ander moeilijk gedoe. Zeer gebruiksvriendelijk dus. Maar het is niet mogelijk om de temperatuur in de pan handmatig te regelen, dat kan wel een minpunt zijn voor sommige mensen.

Bekijk hieronder in het kort hoe de ActiFry XL werkt

Kies je gerecht en de ActiFry doet de rest

De Tefal ActiFry friteuses staan bekend om het ronde design en de draaiarm binnen in de pan. Deze schoep draait gedurende de bereiding van je gerecht heel langzaam rondjes. Hierdoor blijft je gerecht in beweging en worden bijvoorbeeld aardappelschijfjes gelijkmatig gegaard en aan alle kanten gebakken. Opschudden is bij deze pan dus niet meer nodig. Soms is de draaiarm wat enthousiast met als resultaat een aantal geplette frietjes. Dit kun je voorkomen door de draaiarm te vervangen met het meegeleverde snackmandje. Nadeel van het snackmandje is dat je mogelijk nog wel je frietjes of andere producten moet draaien gedurende de bereiding.

snackmandje
Het handige snackmandje

Is het snackmandje dan alleen bedoeld voor friet en kroketten? Nee hoor. Je kunt het snackmandje ook gewoon gebruiken voor bijvoorbeeld visfilet, puntpaprika’s of kippenboutjes.

tefal-actifry-gerechten-2
Tefal Actifry gerechten inspiratie.

Bereiding en smaak

Het is even oefenen maar het resultaat is heerlijk

actifry-xl-bereidingKnapperige snacks frituren met hetelucht. Het lijkt haast wel onmogelijk, maar het kan wel degelijk. Het vergt wel wat oefening. De handleiding helpt je al op weg, maar er is zoveel keuze uit diverse soorten friet en snacks dat het resultaat misschien kan tegenvallen. Gooi niet gelijk de handdoek in de ring als het bij de eerste keer niet gelijk lukt. Maar probeer een andere tijdsinstelling, of verander de hoeveelheid olie. Vele gebruikers van de ActiFry boeken lekkere en gezonde resultaten, dus dat gaat jou ook lukken. Uiteindelijk frituur je gezondere snacks zonder dat je de smaak van frituurolie proeft. Dat is de leercurve meer dan waard.

tefal-actifry-gerechten-4
Goudgele frietjes en aardappelschijfjes uit de ActiFry

Oke, hoe lang duurt het om een volle bak patat te maken van 1,5 kilogram? Binnen een half uur zijn je krokante en goudgele frietjes klaar. En dan hoef je de pan niet voor te verwarmen. Best snel toch? En ze zijn goudbruin en krakent krokant.

Olie toevoegen is niet perse noodzakelijk

lepeltje-olie-toevoegenHoe zit dat nou? Dit is een hetelucht friteuse, maar je moet alsnog olie gebruiken. Dan kun je net zo goed toch gewoon een goedkope traditionele frituurpan kopen? Dat dachten wij inderdaad ook. Maar dat is een beetje kort door de bocht. In de Tefal ActiFry Express XL wordt een groen dosseerlepeltje meegeleverd. En in het receptenboekje staat hoeveel olie je per type gerecht moet toevoegen. Gelukkig hoef je geen frituurolie of frituurvet toe te voegen. Je kunt hiervoor een van jouw favoriete olijfoliën gebruiken. En dat is nog gezond ook. Sommige gebruikers van de ActiFry boeken bij bepaalde gerechten betere resultaten door geen olie toe te voegen. Bijvoorbeeld bij het frituren van voorgebakken patat en ovensnacks. Maar dat moet je zelf uitproberen en ervaren, want smaken verschillen.

[notification type=”alert-info” close=”false” ]

Meer weten over de Tefal ActiFry Express XL?

[button style=”btn-warning btn-lg” icon=”glyphicon glyphicon-search” align=”left” type=”link” link=”https://www.frituurgezond.nl/ah9518″ title=”BEKIJK DE PRIJS”]

[/notification]

Meer een heteluchtoven dan een echte frituurpan

De draaiarm kan kortemetten maken met kroketten of frietjes. Om dit te voorkomen moet je het meegeleverde snackmandje gebruiken. En dat deed ons iets beseffen. De Tefal ActiFry Express XL is meer een hetelucht oven / multicooker dan een echte frituurpan. Het is dus eigenlijk een multicooker waarmee je ook kunt frituren dan andersom. Anders zou de draaiarm niet standaard in deze apparaten zitten. Vergis je niet, je kunt met de ActiFry prima frituren. Maar de focus van het apparaat ligt meer op de bereiding van andere gerechten. Zoals groente-, vlees en visgerechten. Met deze pan maak je echt heerlijke eenpansgerechten, zoals een lekkere rijstschotel met kip en groente. Zeker als koken niet echt jouw ding is, biedt deze Express XL uitkomst.

tefal-actifry-gerechten-3
Tefal Actifry gerechten inspiratie.

Eenvoudig, gezond en lekker koken

Het doel van de ActiFry is om het jou makkelijk te maken om lekker te koken. Natuurlijk zul je de pan eerst uitproberen met patat en snacks. Je wil voor het eerst ervaren hoe hetelucht friet nu echt proeft. Uiteraard. Maar na een tijdje wil je meer en begin je te experimenteren met het apparaat. Daar is de ActiFry voor bedoeld. Wees creatief, en laat de masterchef in je los. Bijvoorbeeld door dit te maken:

 • Rijstschotel met vis
 • Chili con carne
 • Gebakken aardappeltjes
 • Gegrilde kippenboutjes
 • Pastasaus met gehaktballetjes
 • Oosterse groente met mihoen
 • Gepanneerde garnalen
 • Stamppot
 • Cakes en taarten
 • En nog veel meer

Meer inspiratie nodig? Download dan de ActiFry app voor Android of iPhone.

tefal-actifry-gerechten-9
Tefal Actifry gerechten inspiratie.

Veiligheid en schoonmaken

De pan stopt automatisch maar het deksel is gloeiend heet

actifry-xl-veiligheidEnerzijds is de ActiFry Express XL een veilige pan. Want het apparaat schakelt zich vanzelf uit wanneer de ingestelde tijd verstreken is. En de ActiFry stopt direct wanneer het deksel wordt geopend tijdens de bereiding. Maar het deksel is juist het ding dat de pan weer niet zo veilig maakt. Deze wordt namelijk gloeiend heet. Niet zo gek ook natuurlijk, want binnen in de ActiFry is het zo’n 180 graden. Maar bij het openen van de pan wil je automatisch het deksel tegenhouden, omdat het scharnier al wat fragiel is. Onze tip is om ovenwanten aan te doen bij het openen van het deksel van de ActiFry. Zo voorkom je eventueel blaren, want het blijft toch een hetelucht oven.

Let ook op met het kiepen van de binnenpan. Het kunststof handvat is niet echt het meest solide materiaal. Dus voorkom dat je handvat lam wordt of scheurt door je gerecht uit de pan te scheppen in plaats van te kiepen.

De ActiFry fluistert dat hij klaar is

Je zal je niet rotschrikken als de ActiFry klaar is met de bereiding van jouw gerecht. Want er komt wel een heel bescheiden *piep* geluid uit de pan zetten. Zeker als je televisie aan het kijken bent en de ActiFry in een andere ruimte staat, zul je het piepsignaal waarschijnlijk niet zo snel horen. Toch maar even zelf een timer aanzetten op je telefoon bijvoorbeeld.

tefal-actifry-gerechten-8
Tefal Actifry gerechten inspiratie.

Schoonmaken is goed te doen

De Tefal ActiFry Express XL is volledig demonteerbaar. Je kunt de binnenpan uitnemen. Het snackmandje kan eruit. Het deksel kan eraf. En de roerarm kun je uit de pan halen. En elk onderdeel kun je in de vaatwasser reinigen. Wij adviseren om de binnenpan met anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Zo voorkom je dat deze laag loslaat. Helaas is het schoonmaken van de roerarm wel een vervelende klus. Dat komt omdat dit onderdeel wat hoekjes en holtes heeft waar zich etensresten gaan ophopen. Je zou er het liefst een Kärcher op loslaten. Het beste is om de draaiarm direct na gebruik te reinigen zodat etensresten er niet aan kunnen koeken. En mochten je schrop-kunsten niet het gewenste resultaat opleveren? Laat dan de roerarm een nachtje weken in een hardnekkig sopje.

[notification type=”alert-info” close=”false” ]

Meer weten over de Tefal ActiFry Express XL?

[button style=”btn-warning btn-lg” icon=”glyphicon glyphicon-search” align=”left” type=”link” link=”https://www.frituurgezond.nl/ah9518″ title=”BEKIJK DE PRIJS”]

[/notification]

Eten op het aanrecht tijdens het ActiFryen

Sommige gebruikers geven aan dat de ActiFry XL wat eten wil morsen tijdens het bereiden. De pendelarm duwt als het ware het eten onder het deksel door. Dit kan voorkomen als de pan vol zit met ingrediënten. Wij hebben dit niet ervaren, maar het is iets om rekening mee te houden.

tefal-actifry-gerechten-5
Tefal Actifry gerechten inspiratie.

Wat gebruikers zeggen over de Airfryer XL

[icon type=”glyphicon glyphicon-thumbs-up”] Beoordelingen via Kieskeurig.nl

“Nooit verwacht dat er zoveel mogelijkheden zijn met dit apparaat, geweldig!”

“Makkelijk apparaat om schoon te maken en in gebruik. Ovenfrites tot nu toe onze favoriet.”

“Mooi apparaat, meer dan genoeg mogelijkheden, prima in gebruik en smakelijke recepten.”


tevreden-tefal-actifry-klanten---1
Tevreden Tefal ActiFry gebruikers.

[icon type=”glyphicon glyphicon-thumbs-up”] Beoordelingen via Bol.com

“Ik vind de ActiFry XL geweldig,  je kan er gezonde maaltijden in bereiden omdat alles met de arm ronddraait. Ik kan het iedereen aanbevelen, een top product!”

“Eenvoudig schoon te maken, maar neemt wel wat opbergruimte in beslag. Dit weegt echter niet op tegen de voordelen.”

“Maaltijden, zoals samengestelde schotel van aardappelblokjes, wortelschijfjes, uien, knoflook en zalmmoten zijn eenvoudig te bereiden. Eenmaal begonnen met de Actifry blijf je steeds nieuwe dingen uitproberen.”


tevreden-tefal-actifry-klanten---2
Tevreden Tefal ActiFry gebruikers.

[icon type=”glyphicon glyphicon-thumbs-up”] Beoordelingen via Coolblue.nl

“Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat je zelfs zonder olie te gebruiken de lekkerste gerechten snel kunt maken. Ideaal om je gewicht te beheersen.”

“Wat een geweldig apparaat is dit zeg heb al verschillende producten er in gehad en alles smaakte heerlijk. En wat een gemak je pakt hem veel sneller als vroeger die vette pan.”

“Het is een prima vervanger voor friteuse en ten dele een oven. Het is wat gissen voor de baktijd, wat het enigste gebrek is van de hele zaak.”


Lees meer beoordelingen en reviews

Handige accessoires

Voor de Tefal ActiFry XL zijn een aantal accessoires te koop:

accessoire-lepelDoseerlepel voor ActiFry XL

Is je groene doseerlepeltje stuk of ben je ‘m kwijt? Geen zorgen, je kunt bij Tefal gewoon een nieuwe aanschaffen. Zo kun je weer nauwkeurig olie toevoegen aan jouw gerecht.


accessoire-filterFilter voor ActiFry XL

Krijg je het filter niet meer schoon omdat je te veel lekkere dingen hebt bereid? Je kunt bij Tefal een gloednieuw filter aanschaffen voor je ActiFry XL.


accessoire-roerarmRoerblad voor ActiFry XL

Een van de lastige dingen om schoon te maken is de roerarm. Voor minder dan tien euro heb je al een nieuwe. En dat is het meer dan waard.


accessoire-dekselDeksel voor ActiFry XL

Misschien laat je het deksel bij het afwassen wel een keer vallen. Niet getreurd, voor nog geen drie tientjes kun je een nieuw deksel aanschaffen. Handig dat dit mogelijk is bij Tefal.


Tips voor de pro’s

Alvast de gebruiksaanwijzing checken

Wil je alle kleine details uitpluizen van de Tefal ActiFry Express XL? Bekijk dan hieronder de gebruiksaanwijzingen. Het zijn twee verschillende, check it out:

tefal-actifry-gerechten-6
Tefal Actifry gerechten inspiratie.

Conclusie: Gezond frituren met wat kleine gebreken

De Express XL van Tefal is een mooie friteuse met een fraai design. Je kunt er prima mee frituren en natuurlijk andere gezonde gerechten bereiden. We hadden graag gezien dat de pan wat kleiner zou zijn. Natuurlijk, het gaat hier om de XL versie, maar het apparaat steekt behoorlijk uit aan de achterzijde. Daarnaast kent de ActiFry Express XL een aantal aandachtspuntjes betreffende de bouwkwaliteit. Zoals het fragiele deksel en het niet zo solide handvat waarmee je de binnenpan kunt uitnemen.

Directe concurrent: Philips Avance Airfryer XL

De Tefal ActiFry Express XL neemt het op tegen de Philips Avance Airfryer XL. Bekijk hier de review van de ActiFry XL.

Tefal ActiFry aanbiedingen en acties

Wil je weten waar je momenteel de goedkoopste Tefal ActiFry kunt kopen? Bekijk dan deze pagina met ActiFry aanbiedingen en acties.

Scroll naar top