Tefal Fry Delight XL FX1050 Review

tefal-fry-delight-xl-fx1050-review-test

De Tefal Fry Delight XL FX1050 in het kort

“Deze review is in samenwerking met webwinkel fonQ en Tefal”

Voordat we met deze review beginnen moet ik je wat vertellen. Ik heb de Tefal Fry Delight XL FX1050 gekregen van Tefal via webwinkel fonQ. Zij hebben mij de hetelucht friteuse in november opgestuurd zodat ik de frituurpan kon testen en vergelijken zodat jij uiteindelijk een review kan lezen over de FX1050. Betekent dit dat dit geen onafhankelijke review is, maar gewoon een stuk reclame of een advertentie? Nee, want ik heb de Tefal zelf getest en ik ga gewoon mijn eigen mening geven. Here we go!

tefal-en-fonq
Deze test is gesponsord door fonQ en Tefal

Eerste indruk van de Tefal Fry Delight XL FX1050

De Tefal Fry Delight XL is zoals de naam al zegt een grote hetelucht friteuse. Toen ik de frituurpan uit de doos haalde viel het opmerkelijke design en het forse formaat mij op. Ja, deze Fry Delight XL is een grote machine en het blokkerige ontwerp doet ‘m wat lijken op een oude televisie of een computer beeldscherm. Maar dat is het natuurlijk niet, dit is een echte hetelucht friteuse die naast knapperige frietjes en snacks ook groente-, vlees- en visgerechten kan bereiden met weinig tot geen olie. Je kunt naast frituren met hetelucht ook grillen, bakken en braden. En dat is een stuk gezonder dan wat je oude frituurpan kan.


Geen tijd om de review te lezen?

De Tefal Fry Delight XL is een ruime hetelucht frituurpan met een inhoud voor 1,2 kg friet. De ruime friteuse is geschikt voor 2 tot 3 personen. Met het digitale display stel je eenvoudig de tijd en temperatuur in. De Fry Delight is rap op temperatuur en de bakresultaten zijn goed. Krokante frietjes, groente roosteren en vlees grillen is geen enkele probleem. Het mandje en de pan maken gemakkelijk schoon, maar het frontje neemt wel veel ruimte in. Jammer vind ik het vrij forse ontwerp van het apparaat en het snoer is wat mij betreft veel te kort.

Bekijk de Tefal Fry Delight XL

Bekijk de prijs en meer info bij fonQ.

Pluspunten

 • Grote inhoud voor 1,2 kg frites
 • Indicator wanneer de friteuse voorverwarmd is
 • De Tefal is vlot voorverwarmd
 • Friteuse slaat automatisch af
 • Bakresultaten voor snacks en frites zijn goed
 • Start / stop knop heeft mooi licht effectje
 • De Tefal laat duidelijk merken wanneer de timer klaar is
 • Pan met vlakke bodem maakt eenvoudig schoon
 • Duidelijke bediening met digitaal display
 • Handige voorgeprogrammeerde baktijden

Minpunten

 • Snoer is erg kort, eigenlijk te kort
 • Tip toetsen werken niet altijd even snel
 • Korte handleiding en geen receptenboekje meegeleverd
 • Oogt wat fors en log, design is niet echt mooi
 • De lade kan open schieten bij verplaatsen / kantelen
 • Het uitschuifsysteem voor de frituurpan voelt fragiel
 • Zijkanten worden warm en de voorkant laat warme lucht ontsnappen
 • Frontje zit vast aan de pan, is wat onhandig met schoonmaken

Specificaties

 • Aantal personen: 2 tot 3 personen
 • Bakcapaciteit: 1,2 kg frites
 • Vermogen: 2000 watt
 • Lengte snoer: 0,75 meter
 • Bediening: Digitaal
 • Timer: Ja
 • Temperatuur: Ja
 • Kleur: Wit met zwart
 • Garantie: 2 jaar

Wat zit er in de doos?

thumb-tefal-fry-delight-xl-fx1050


 

Bouwkwaliteit en uiterlijk

Stevig van buiten maar rammelig van binnen.

De Tefal Fry Delight XL pik je er zo tussen uit in een rijtje hetelucht friteuses. De producent van huishoudelijke elektronica heeft echt haar best gedaan om een uniek ontwerp te bedenken. Terwijl de meeste van zijn soortgenoten zwart zijn, is deze opvallende friteuse wit met een zwarte voorkant. In Amerika zouden ze zeggen dat het een ‘stormtrooper‘ hetelucht friteuse is. De kubusvormige frituurpan til je makkelijk op door de handgrepen aan de zijkant van de pan. Tijdens het verplaatsen valt je gelijk wat op. De Tefal Fry Delight XL voelt solide aan, maar toch rammelt er van alles aan de binnenkant.

De Tefal beschikt namelijk over een vrij apart ladesysteem om de pan met het mandje mee uit te schuiven. De pan schuif je uit als een soort lade en de pan wordt dan ook aan de onderkant ondersteunt door een metalen plaat. Je kunt dus de pan uitschuiven en loslaten zonder dat deze op de grond kan valeln. Maar het uitschuifsysteem wordt met twee plastic klapdeurtjes naar buiten geduwd en deze gehele constructie voelt niet heel degelijk aan. Het rammelt een beetje en de pan wiebelt heen en weer als deze uitgeschoven is. Is dat heel erg? Nee, maar ik ervaar het wel als storend.

Je haalt de pan van een hetelucht friteuse er namelijk heel vaak uit. Neem nou het opschudden van je gerecht. Dan beweeg je de pan in rap tempo in en uit en op dit moment ervaar je dat de constructie niet echt stevig aanvoelt en dat het onnodig veel lawaai maakt. Als ik Tefal was geweest had ik voor een ander mechanisme gekozen of anders was ik gegaan voor een geheel uitneembare pan. Het is de vraag of deze kunststof constructie degelijk genoeg is.

Eenvoudige en solide buitenkant

De buitenkant van de friteuse is gemaakt van hoge kwaliteit plastic dat ook makkelijk te reinigen is. De onderkant beschikt over een paar rubber voetjes waardoor de hetelucht friteuse redelijk goed blijft staan op het aanrecht. Helaas kun je de Tefal nog wel makkelijke verschuiven, ik had graag gezien dat er meer rubberen voetjes aanwezig waren voor extra grip en voor minder kans op beschadiging van je aanrecht. Aan de achterkant bevindt zich nog een uitlaat voor de uitstoot van de hetelucht. Wat ik wel jammer vindt is dat de achterzijde geen opbergvakje biedt voor het snoer, dat zoals al aangegeven vrij kort is.

In de Tefal Fry Delight XL bevindt zich een uitneembare pan met hierin een frituurmandje. De pan heeft een vlakke bodem, waardoor deze makkelijk is te reinigen. Wat wel jammer is zijn de schroefjes die je ziet zitten, hier gaat zeker vet en ander vuil tussen komen op den duur. Het frituurmandje beschikt over gaas, dit blijf ik een lastig gedeelte vinden om goed schoon te houden. Mijn advies is om na elke bereiding je FX1050 direct schoon te maken zodat vet en andere etensresten niet aan kunnen koeken.

Bekijk de Tefal Fry Delight XL

Bekijk de prijs en meer info bij fonQ.

Bediening en gebruiksgemak

Makkelijke bediening met digitale display

Eigenlijk heb je de handleiding (die toch al summier is) niet nodig, want de Tefal laat zich erg gemakkelijk en intuïtief bedienen. Als je de stekker in het stopcontact steekt nodigt de Tefal je al uit om wat te frituren. De start/stop knop licht namelijk heel mooi op waarna het weer geleidelijk dooft. Het is een mooi effectje dat de Tefal gelijk een wat chique uitstraling geeft. Als je op de start-knop drukt geeft de Fry Delight XL twee piep tonen en wordt het display geactiveerd. Met de plus/min toetsen stel je eenvoudig de temperatuur in om vervolgens op de tijd/temperatuur toets te drukken om de tijd in te kunnen stellen. De temperatuur gaat maximaal tot 200 graden, wat meer dan genoeg is. Ik bereid de meest voorkomende frituurgerechten op 180 graden, zoals frites, kroketten en frikandellen. Druk je vervolgens weer op de start/stop knop dan gaat de friteuse beginnen met verwarmen. Je hoort dan eerst nog een pieptoon zodat je weet dat de Tefal gaat beginnen.

De knoppen van de Tefal kun je niet fysiek indrukken. De start/stop knop heeft wel een voelbaar symbooltje en deze knop reageert goed en snel, je hoeft er niet lang of hard op te drukken om de Tefal aan of uit te zetten. Ook de vier overige tiptoetsen werken allemaal snel en gemakkelijk. Bij het instellen van de tijd of temperatuur kun je de plus- of min knop ingedrukt houden om snel jouw gewenste instelling in te voeren. Maar je kan ook de toets telkens aanraken. Bij de temperatuur zul je elke keer 5 graden meer of minder kunnen instellen tot maximaal 200 graden Celsius. Tiptoetsen werken niet in elke situatie altijd even snel, zeker als je vette vingers hebt.

Je ziet en hoort wanneer de Tefal opgewarmd is

Als je de tijd en temperatuur hebt ingesteld kan de hetelucht friteuse beginnen met voorverwarmen. Ik verwarm de friteuse altijd eerst voor voordat ik de tijd instel, maar dat hangt af hoe jij het liefste omgaat met je frituurpan. Wat een erg leuke feature is bij deze Tefal is dat het display laat zien hoe lang het nog duurt voordat de pan de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Een balkje boven de temperatuurweergave loopt geleidelijk vol met 8 blokjes. Als de balk vol is geeft de Fry Delight een piepsignaal en kun je beginnen met het bereiden van je gerecht.

gevulde-paprika-krieltjes-tefal-fry-delight-xl
Gevulde paprika’s met krieltjes

De Fry Delight XL is snel op temperatuur. Binnen 3 minuten zit de Tefal op de 180 graden. Dat is lekker snel en te danken aan het vermogen van 2000 watt. De pan met een inhoud van 1,2 kilogram is groot genoeg voor een standaard zak diepvries friet. Maar je kunt natuurlijk ook wat gezonders bereiden, zoals vier gevulde paprika’s met gehakt. Dat is echt een aanrader omdat de Fry Delight de paprika’s roostert, zodat het velletje van de paprika donker kleurt en al een beetje loslaat. Dat smaakt echt heerlijk.

Frituur je snacks zonder veel herrie

Het is aangenaam dat de Tefal FX1050 niet veel lawaai maakt. De ventilator en de ciculerende hetelucht hoor je natuurlijk wel, maar het is niet heel storend. Je kunt makkelijk een gesprek met iemand voeren omdat het zoemende geluid een lage frequentie heeft en geen hoge tonen kent. Enkel bij het opschudden van je gerecht zul je wat kabaal horen van het uitschuifmechanisme.

Rook kan gebeuren bij vette producten

Het is gebruikelijk bij hetelucht friteuses dat je af en toe je pan opschudt. Als je frietjes aan het frituren bent dan liggen de frietjes over elkaar heen. Door het opschudden verplaatsen de frietjes zich waardoor de hetelucht alle kanten van de frites krokant maakt. Het opschudden maakt helaas bij de Tefal Fry Delight XL wel wat meer lawaai dan bij mijn andere test modellen. Dit komt door het schuifmechanisme die in deze Tefal zit. De pan wordt namelijk aan de achterzijde vastgehouden door een plastic systeem dat nogal wat lawaai maakt als je de pan uitschuift. En zeker bij het opschudden beweeg je de pan in en uit wat voor, onnodig veel, lawaai zorgt.

Let op dat de Tefal afslaat wanneer je de lade opent. Als je de la weer dichtdoet zul je zelf de Tefal weer moeten activeren. De Tefal gaat dus niet automatisch verder met frituren bij het dichtdoen van de lade. Dat vind ik wel een minpuntje. Zeker als je druk aan het koken bent dan kan het zo zijn dat je vergeet om op de startknop te drukken waardoor je gerecht afkoelt en het langer duur voordat het eten klaar is.

digitaal-display-tefal-fry-delight-xl
Digitaal display

Handige voorkeuze programma’s

Weet je even niet welke tijd en welke temperatuur je moet instellen? Gebruik dan een van de zeven voorkeuze programma’s. Je kan bijvoorbeeld de baktijden voor diepvries patat, kip of vlees kiezen door op het koksmutsje te drukken. Het programma stelt voor jou de tijd en temperatuur in die je naar wens ook nog wat kunt aanpassen. Het is het waard om het eens uit te testen. Ik heb liever zelf full control, en stel daarom mijn FX1050 het liefste manueel in.

Bekijk de Tefal Fry Delight XL

Bekijk de prijs en meer info bij fonQ.

Duidelijk signaal wanneer de friteuse klaar is

Nog een paar seconde te gaan en dan zijn de frietjes klaar. Op het digitale display is te zien hoe lang de FX1050 nog zijn best moet doen om jou die lekkere krokante frietjes te bezorgen. Als de laatste minuut is aangebroken kun je met het gehele gezin aftellen omdat de seconden getoond worden. 5, 4, 3, 2, 1 en *piep*. De frietjes zijn klaar, aan tafel en lekker smikkelen maar. Want de bakresultaten voor frites en anders snacks zijn prima. En met de grote inhoud kun je relatief veel tegelijk bereiden. Het is prettig dat de Fry Delight zichzelf uitschakelt nadat de ingestelde tijd voorbij is.

Oppassen met uitnemen frituurmandje

Het is even opletten bij het uitnemen van het frituurmandje uit de pan. Want als je dit iets te vlug doet heb je de kans dat je de pan ook gelijk optilt. Dit gebeurt je één keer, en daarna krijg je er vanzelf de handigheid in. Mijn tip is om de frituurmand recht naar boven op te tillen en ‘m dus niet een beetje te kantelen bij het uitnemen. Hierdoor kan het namelijk gebeuren dat je de pan meepakt waardoor de pan op de grond kan vallen. Met als resultaat een deuk in je pan en kruimels en vet op de vloer.

Uitschakelen van de Tefal FX1050

De Tefal Fry Delight XL schakel je uit door de start/stop knop ingedrukt te houden. Hierdoor slaat de friteuse af en zal het display uitgaan. Alleen de start/stop knop zal nog langzaam oplichten en weer doven. Dit lichteffect kan mogelijk storend zijn als je besluit om de Tefal permanent op je aanrecht te laten staan.

Als je de stekker uit het stopcontact haalt zal de Tefal onthouden op welke temperatuur deze ingesteld stond. Zet je ‘m dus weer aan dan zal de Tefal bijvoorbeeld weer op 160 graden springen, als je bij de vorige keer de temperatuur zo had ingesteld.

Bereiding en smaak

De Tefal Fry Delight XL heeft een vermogen van 2000 watt en een inhoud van 1,2 kilogram. Met deze heteluchtfriteuse kun je dus relatief veel eten klaar maken in een korte tijd. Laat je niet teveel imponeren door de naam XL. Want extra large zijn hetelucht friteuses niet echt. Althans als we het over de binnenkant hebben. Je kunt er gemakkelijk voor twee tot drie personen een gerecht in bereiden. Maar het is niet zo dat je met een XL friteuse voor een heel gezin van vijf tegelijk friet en snacks op tafel kunt krijgen. Dat geldt overigens voor vrijwel elke merk XL friteuse.

Met de Tefal Fry Delight XL bereid je met hetelucht je gerecht. Je kunt naast frituren ook bakken, braden en grillen. Naast dat deze hetelucht friteuse een vervanger kan worden voor jouw traditionele frituurpan kan het ook taken overnemen van je hetelucht oven.

Oke, we weten nu wat je allemaal met de Tefal kunt en hoe de machine werkt. Maar hoe zijn de bakresultaten? Nou, die zijn gewoon goed. Frietjes komen er goed krokant en goudbruin uit. Frikandellen, kaassouflé’s, kipnuggets en kroketten zijn prima. Natuurlijk zijn de normale diepvries kroketten wat bleek, maar de smaak is goed en de buitenkant is krokant.

gerechten-uit-de-fry-delight-xl

Naast frituursnacks kun je ook heerlijk groentes bereiden. Denk bijvoorbeeld aan gevulde paprika’s met gehakt. Zelfs een hele bloemkool (ongekookt) kun je bereiden in de Tefal. Behalve groentes kun je ook vlees- en visgerechten bereiden. Probeer eens een hele kip of grill een stuk zalm. Het kan echt allemaal. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een afbakbroodje of croissantje op zondagochtend. Zelfs een cake kun je maken in deze friteuse. Ik vind zelf dat een hetelucht friteuse minimaal de taak van je oude frituurpan moet kunnen overnemen. En dat doet deze Tefal Fry Delight XL zeker!

Ik kan de frites van het merk Lamb Weston en Aviko Super Crunch aanbevelen om te gebruiken in de Tefal Fry Delight XL.

Met de Tefal Fry Delight heb ik verschillende gerechten en producten geprobeerd. En eigenlijk alles komt er naar wens uit. Ik heb diverse aardappel producten getest, zoals verschillende merken en soorten friet, krieltjes en aardappel schijfjes. Alles kwam er krokant, bruin en gaar uit. Daarnaast heb ik de meest populaire snacks bereid, waaronder de frikandel de kroket en de kaassoufflé. Ook deze snacks komen er goed uit. Het is wel zo dat de kroket wat bleek blijft en een frikandel krimpt een beetje op je bord. Ik gebruik de Tefal ook voor groente- en vleesgerechten. Eigenlijk kun je elke groente in de friteuse grillen of poffen en je hoeft het niet eerst voor te koken.

Rokende hetelucht friteuses, het komt wel eens voor. En zo ook bij deze Tefal Fry Delight XL. Als je vettige producten gaat bereiden bestaat de kans dat de Tefal gaat roken aan de achterzijde. De rook wordt veroorzaakt doordat het vet, bijvoorbeeld van een hamburger of rundervink, opspat tegen het grillelement waarna het verbrand. Het beste is om vettige producten niet te bereiden in de Tefal. Wil je het wel doen dan adviseer ik je om de friteuse onder de afzuigkap te zetten of anders in de schuur of garage.

Haal inspiratie uit het receptenboek

De Tefal kun je de hele dag door gebruiken, vanaf het ontbijt tot aan het dessert.  Ben je nieuwsgierig wat je allemaal kunt maken in een Tefal Fry Delight XL? Bekijk dan hier het receptenboek van Tefal.

Schoonmaken en onderhoud

Mandje en pan zijn vrij eenvoudig schoon te maken

De Tefal is klaar met de bereiding van je gerecht. Tijd om met z’n allen aan tafel te gaan. Na het eten ruim je af en kan de afgekoelde Tefal zo de kast weer in. Toch? Nope. Zie een hetelucht friteuse net zoals een pan die je op het fornuis gebruikt. Deze pan zet je na gebruik ook niet vuil in je keukenkast. Dat betekent dus dat je de frituurpan moet schoonmaken. Maar dit karwei is gelukkig een stuk makkelijker dan bij een traditionele frituurpan. Mijn advies is om na het opdienen van je gerecht de stekker uit de Tefal te halen. Vervolgens giet je wat warm water met een kneepje afwasmiddel in de frituurpan.

Het beste is om het water op de hoogte van het frituurmandje te laten komen zodat het gaas ook kan weken. Tijdens het eten laat je dit sopje zijn werk doen. Hierdoor is schoonmaken nu helemaal snel gedaan. Je kunt de onderdelen nu in je vaatwasser stoppen, maar als je lang wil genieten van je antiaanbaklaag adviseer ik om de pan en frituurmand met de hand af te wassen. Giet het oude sopje weg in de gootsteen en laat opnieuw warm water in de pan lopen met een kneepje afwasmiddel. Pak er een zachte spons of zachte afwasborstel bij en maak de pan en het mandje vervolgens schoon. Plaats de onderdelen op een afdruiprekje of droog het gelijk af met een theedoek. En klaar is Kees. Lees hier meer schoonmaak tips.

pan-fx1050
Pan van de Tefal FX1050

Pan haal je eruit inclusief frontje

De uitneembare pan maakt relatief makkelijk schoon omdat deze een vlakke bodem heeft. Het is wel jammer dat er in de bodem schroefjes zichtbaar zijn, hier blijft na verloop van tijd zeker vuil achter. Wat ik onhandig vind is dat het frontje van de Fry Delight XL vast zit aan de uitneembare pan. Hierdoor is het een behoorlijk groot onderdeel om schoon te maken. Zeker als je dit onderdeel liever in de vaatwasser wil schoonmaken zul je merken dat het behoorlijk wat ruimte inneemt.

pan-neemt-veel-ruimte-in
In de vaatwasser nemen onderdelen best veel ruimte in.

Ik had liever gezien dat je alleen de pan kon uitnemen en dat het frontje bleef zitten aan de machine. Hierdoor heb je een kleiner onderdeel dat je makkelijke schoonmaakt. Het frituurmandje heeft fijn gaas, hier ben ik geen grote fan van. Maar diverse merken maken gebruik van een soortgelijk mandje. Het punt is dat het mandje, ook al maak je het schoon na elk gebruik, vies gaat worden. Tussen het gaas blijven vet- en etensresten zitten die bij het volgende gebruik aankoeken.

Omdat de buitenkant van deze friteuse grotendeels wit is zie je wel snel wanneer de pan vies is. Bijvoorbeeld door vette vingers of door kruimeltjes. Dit valt wat meer op dan bij een zwarte hetelucht friteuse.

Je kunt gelijk van het moment gebruik maken om de buitenkant van de Tefal Fry Delight XL schoon te maken. Vaak wordt het display ook vies omdat je hier natuurlijk met je vingers aan zit. Gebruik hiervoor een vochtige microvezel doek en maak het vervolgens droog om watervlekken te voorkomen. Bekijk ook de Tefal van binnen. Zie je kruimeltjes liggen, verwijder deze en bekijk of het grillelement er nog netjes uit ziet. Het kan zijn dat er kruimels, spetters of andere stukken eten in het element zijn gekomen door de luchtcirculatie. Het is dan belangrijk om dit weg te halen om verbranding van de resten te voorkomen, dit kan namelijk een rokende hetelucht friteuse veroorzaken.

Klanten reviews:

[icon type=”glyphicon glyphicon-thumbs-up”] Beoordelingen van echte gebruikers:

“Goede kwaliteit, veelzijdig, handig in gebruik! Ideaal apparaat voor gezond eten.”

“Tefal Fry Delight is een blijvertje, een serieus alternatief voor de frituurpan!”

“Friet en snacks zijn eigenlijk lekkerder dan uit de traditionele friteuse”

“Deze heteluchtfriteuse is wat ons betreft zeker een aanrader!”

“Ik kan het apparaat aan iedereen aanraden, alles is in een hele korte tijd klaar en is vetarm klaargemaakt.”

Lees meer reviews op fonQ.


Waar de Tefal Fry Delight XL FX1050 kopen?

Bekijk de Tefal Fry Delight XL

Bekijk de prijs en meer info bij fonQ.

Conclusie: Krachtige friteuse met wat schoonheidsfoutjes

Ik vind het lastig om de Tefal Fry Delight XL een plekje te geven. Het is een beetje een manusje van alles maar blinkt nergens heel erg in uit. Het is geen hetelucht friteuse die dingen anders doet dan de rest van zijn concurrenten. Maar de FX1050 kan zich zeker meten met andere XL hetelucht friteuses van andere merken. Wil je graag een friteuse met eenvoudig te bedienen digitaal display, een uitschuifbaar mandje, een grote inhoud, goede bakresultaten en een uniek design? Dan kan deze FX1050 interessant zijn voor jou. Maar neem hierbij wel voor lief dat de friteuse een erg kort snoer heeft, vrij fors is en een wat fragiel schuifmechanisme heeft.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven