Aubergine uit de Airfryer

airfryer-aubergine-header

Wil je aubergine airfryen? Hoe lang moet aubergine dan in de airfryer en op welke temperatuur. Deze ‘eggplant’ kun je heerlijk grillen, gebruiken in een Griekse moussaka of in een Franse ratatouille. Bekijk mijn tips en advies hoe je aubergine kunt airfryen hier op FrituurGezond.

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

Snelle antwoord: Snijd de aubergine in schijfjes en bak deze in de airfryer op 190 graden voor 10-15 minuten.

Baktijd voor aubergine uit de airfryer

De aubergine is de peervormige dieppaarse groente die ook de eierplant of egg plant genoemd wordt. In de airfryer kun je aubergine perfect bereiden, bijvoorbeeld gevuld met gehakt of gemixed met andere groenten zoals courgette en tomaat. Bereid de aubergine in zijn geheel, in plakjes of in blokjes. Hieronder leg ik je uit hoe dat moet.

aubergine-roosteren-in-de-airfryer

Plakjes: Baktijd en temperatuur

  • Was en snijd de aubergine in plakjes.
  • Doe de plakjes in een kom of leg op een ovenplaat.
  • Besprenkel de plakjes met flink wat zout en laat dit 15-30 minuten ‘zweten’.
  • Verwijder al het vocht met wat keukenpapier en spoel daarna het zout van de plakjes af.
  • Leg daarna de plakjes op keukenpapier of op een theedoek zodat de plakjes goed droog zijn.
  • Besprenkel de aubergine nu met wat olijfolie en je favoriete kruiden. Of paneer de plakjes met ei en paneermeel.
  • Bak de plakjes nu op 190 graden voor 10-15 minuten. Keer de aubergine halverwege de baktijd even om.

geroosterde-aubergine-airfryer

Roosteren: Baktijd en temperatuur

  • Was de aubergine schoon.
  • Snijd met een mes een paar vier inkepingen rondom van ongeveer 1/3 van de lengte van de aubergine.
  • Smeer de buitenkant van de aubergine in met olie. Het is niet nodig om de aubergine te schillen.
  • Verwarm je airfryer voor op 190 graden.
  • Plaats de hele aubergine in de mand van je airfryer.
  • Stel je airfryer in op 15 minuten om de aubergine te roosteren.
  • Prik met een vork in de aubergine om aan te voelen hoe zacht de aubergine is geworden. Verleng eventueel de baktijd met 5 minuten.
  • De aubergine is nu mooi gaar!

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

Waarop letten bij het airfryen van aubergine?

  1. Een aubergine bevat veel vocht. Wil je dus mooie gegrilde aubergines bereiden? Besprenkel dan de aubergine met zout en laat dit zo’n 15-30 minuten intrekken. Spoel daarna het zout ervan af en knijp de aubergine uit. Je kunt best wat kracht zetten, want aubergine is een taaie groente als het rauw is.

Vraag en antwoord:

Moet je de airfryer voorverwarmen?

Het is niet noodzakelijk om je airfryer voor te verwarmen voor het airfryen van aubergine. 

Waarom moet je zout gebruiken bij aubergine?

Zout is een smaakmaker, maar in de meeste gevallen wordt er (veel) zout gebruikt om vocht te onttrekken uit de aubergine. Zeker als je wil dat de aubergine niet nattig wordt in je gerecht, is het advies om het vocht zoveel mogelijk uit de aubergine te onttrekken door deze rijkelijk in te strooien met zout.

Geen zorgen, het zout spoel je daarna van de aubergine af. Dus het is niet zo dat je hierdoor te veel zout eet.

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

gesneden-aubergine-uit-de-airfryer

Aubergine recepten en inspiratie voor de airfryer

Zoek je meer inspiratie voor de lekkerste airfryer recepten? Ik heb hieronder een paar leuke (culinaire) recepten voor jou om te proberen:

Engelstalige recepten:

Videorecept: Oosterse aubergines

Bekijk hier een recept voor aubergines gemengd in sojasaus, citroensap en veel kruiden en specerijen. De aubergine schijfjes worden gebakken tot gouden, knapperige perfectie. Eenvoudig en smaakvol, het kan al in 20 minuten klaar zijn!

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

Eetsmakelijk!

Bekijk ook hoe je broccoli kunt airfryen of bekijk hier meer airfryer recepten. Check hier de beste airfryer kookboeken. Laat je lekker inspireren!

Disclaimer: De foto’s zijn niet van mijzelf, maar deze komen uit recepten.

Over de auteur

Scroll naar boven