Frituur brandgevaarlijker dan airfryer

Frituur-brandgevaarlijker-dan-airfryer

Artikel in samenwerking met Allianz Direct

Brand in huis is de grootste nachtmerrie voor veel mensen. Het kan vreselijke gevolgen hebben. Zowel voor het huis zelf als de bewoners. Een inboedelverzekering (gesponsorde link) dekt gelukkig de schade, maar persoonlijke schade mag natuurlijk nooit voor onderschat worden. De meest voorkomende keukenbrand ontstaat in de frituurpan. Een frituurbrand ontstaat doordat het vet of de olie in de pan oververhit raakt en vervolgens vlam vat. Gelukkig loopt dit vaak met een sisser af, maar het kan natuurlijk wel heel gevaarlijk zijn als je niet in de buurt bent. Maar hoe zit dat eigenlijk met een airfryer? Is deze minder brandgevaarlijk dan een ouderwetse frituurpan of maakt dit geen verschil?

Over het algemeen kunnen we stellen dat een frituurpan brandgevaarlijker is dan de airfryer. Dit komt met name doordat er in de airfryer geen vet of olie wordt gebruikt. Daarnaast stopt de airfryer met bakken als de ingestelde tijd voorbij is. Hierdoor weet je zeker dat de pan niet oververhit raakt.

Frituur is gevaarlijker dan airfryer

Over het algemeen kunnen we stellen dat frituren gevaarlijker is dan het gebruik van de airfryer. Hierbij kan je alleen al denken aan het ontbreken van heet vet. Dat levert namelijk niet alleen een brandgevaar op. Het kan er ook voor zorgen dat je jezelf onnodig zult bezeren. Hierdoor is de airfryer veiliger in gebruik en het is bovendien ook nog eens een stuk gezonder. Kortom: win-win in iedere situatie!

airfryer-of-frituurpan
Hetelucht of heet frituurvet?

Wist je dat een airfryer niet alleen gebruikt kan worden om in te ‘frituren?’ De airfryer kan voor nog veel meer verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo dient deze ook als prima vervanger van de traditionele oven. Een airfryer is werkelijk van alle markten thuis en met behulp van dit apparaat bescherm je zelfs je inboedel tegen brandgevaar.

Hoe werkt een airfryer

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met de airfryer, leggen we het graag nog een keertje uit. Want hoe kan een airfryer ‘frituren’ als het geen gebruik maakt van vet of olie?

Het woord zegt het eigenlijk al. Voor het bakken van producten zal de airfryer hetelucht gebruiken. Bijna vergelijkbaar met de oven. Dit kan bijvoorbeeld om traditionele snacks en friet te bakken, maar ook om gerechten te bereiden of andere producten te garen. Hierbij geldt wel dat niet alle producten over een even krokant jasje beschikken. Wanneer je snacks koopt die speciaal voor de airfryer zijn bedoeld, dan zal dit bijna altijd een krokant korstje opleveren. Ga je echter groenten bereiden in de airfryer, dan kunnen deze eerder gaan ‘poffen’. Dit fenomeen zie je bijvoorbeeld bij paprika’s en courgettes ontstaan.

Een airfryer kan eigenlijk alles wat een traditionele frituurpan ook kan, maar dan net op een andere manier. Hierdoor heb je geen vette vingers bij het eten van jouw favoriete snacks of friet en is het bovendien ook nog eens een stukje gezonder. Bovendien kan de airfryer ook voor tal van andere dingen worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het bereiden van biefstuk of het grillen van vis. Mogelijkheden genoeg dus. Met een airfryer kan je veiliger frituren, geniet je van een multifunctioneel apparaat én diverse gezondheidsvoordelen.


Wil je graag een airfryer kopen? Bekijk dan advies over de beste airfryers.

Gesponsord artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven