Hele kip uit de Airfryer

Hoe bereid je een hele kip in de airfryer? Op deze pagina leg ik het stap-voor-stap voor je uit. We gaan een hele kip braden van ongeveer 1,1 kilogram in een XXL airfryer. De kip komt er na ongeveer een uurtje ongelofelijk sappig en mals uit. Geen droge kip dus bij dit airfryer recept. Check mijn tips en advies op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Braad de hele kip in je airfryer gaar op 155 graden (30 minuten) en vervolgens op 150 graden (30 minuten). Tussentijds een paar keer de kip draaien. Na de baktijd de kip even laten rusten.

Baktijd voor een hele kip uit de airfryer

In dit recept gaan we een hele kip braden van 1,1 kilogram. Ik gebruik een grote XXL airfryer welke groot genoeg is voor de kip. Koop dus altijd een kip die past in jouw airfryer mandje.

hele-kip-poelier-airfryer
Hele kip van ongeveer 1,1 kg

Voorbereiding

Haal de kip tijdig uit de koeling en laat deze een beetje op temperatuur komen in je keuken. Haal de kip uit de verpakking en maak de kip goed droog met keukenpapier.

Ik breng de kip goed op smaak met een mengsel van kruiden en olie. De kruidenpasta bestaat uit onder andere paprika, knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper. Wees vrij om hierin te variëren. Je kunt ook de binnenkant van de kip voorzien van kruiden en je zou eventueel ook onder de huid van de kip de kruiden kunnen aanbrengen.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Het is handig om de kip in een ruime pan of schaal te plaatsen zodat je de kip goed kunt insmeren met je kruidenmengsel. Gebruik eventueel een kwastje om overal goed bij te komen.

In totaal gaat de kip een uur de airfryer in, maar dat verdeel ik in vier etappes. Een uur lijkt best lang, maar het is belangrijk dat het vlees goed gaart zonder dat de kip uitdroogt. Door een gematigde temperatuur krijgen we een super sappig en mals resultaat.

Wat vinden mensen van mijn hele kip recept?

 • Was dàt een lekker gebraden kippetje! Perfect gebakken, smeuïg, lekker gekruid en zéér mals! Op deze manier zal ik mijn kip altijd blijven bakken!
 • Die kip was echt super lekker man zo gruwelijk mals niet normaal gewoon zelfs de borsten waren zacht.
 • Kip was perfect in alle opzichten, wordt mijn standaard bakwijze.
 • Gisteren in mijn nieuwe airfryer jouw hele kip bereid, in een woord: goddelijk! Manlief raakt er niet over uitgepraat hoe lekker krokant het velletje was en hoe goed gaar, kortom, mag van hem elke dag!

hele-gebraden-kip-uit-de-airfryer

Hele kip: Baktijd en temperatuur

 • Verwarm de airfryer op 180 graden.
 • 15 minuten op 155 graden.*
 • Draai de kip nu om zodat de onderkant naar boven wijst.
 • 15 minuten op 155 graden.
 • Giet de sappen die zich verzameld hebben in de pan in een schaaltje. Je kan even de airfryermand uit de pan halen voor het gemak.
 • Draai de kip om zodat de boven kant weer naar boven wijst.
 • Giet nu de sappen terug over de kip, zodat de kip heerlijk mals blijft en niet uitdroogt.
 • 15 minuten op 150 graden.
 • Draai de kip opnieuw om zodat de onderkant naar boven wijst.
 • 15 minuten op 150 graden.
 • De kip heeft nu een mooie bruine en krokante korst.
 • Laat de kip 5 minuten rusten.

* Help! Kan jouw airfryer niet op 155 graden ingesteld worden? Zeker eentje bij AliExpress gekocht? Grapje natuurlijk. Houd dan 160 graden aan voor het eerste half uur.

hele-kip-insmeren-met-kruidenmengsel-en-olie

Voorgegaarde hele kip: Baktijd en temperatuur

 • Verwarm de airfryer op 160 graden.
 • Stel de airfryer in op 30 minuten.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Waarop letten bij het airfryen van een hele kip?

 1. Ik raad aan om de kip vroegtijdig uit de koelkast te halen zodat de kip op kamertemperatuur kan komen.
 2. Haal voor een goed resultaat een goede verse kip in huis. Mijn advies is om naar je lokale poelier te gaan.
 3. Koop een kip die past in je airfryer mandje. Je kunt de kip natuurlijk ook halveren of vlinderen.
 4. Let op dat de rug van de kip niet boven het MAX-streepje komt van je frituurmandje.
 5. Let op dat de rug van de kip niet het verwarmingselement kan raken van je airfryer.
 6. Let op met zoete marinades, dit kan resulteren in rook en een verbrande kip. 
 7. Stel de temperatuur niet te hoog in om te voorkomen dat de vel van de kip verbrandt en dat de kip te droog wordt.

gebraden-hele-kip-snijplank

Vraag en antwoord:

Moet je de airfryer voorverwarmen?

Ja, door de airfryer eerst voor te verwarmen op 180 graden zorg je ervoor dat het vlees direct mooi dichtschroeit.

Kun je een kip in braadzak airfryen?

Ja, als de braadzak geschikt is voor het gebruik in de oven dan kun je deze ook gebruiken in je airfryer. Let er wel op dat de braadzak niet tegen het grillelement van je airfryer aankomt tijdens de bereiding.

Wanneer is de kip gaar vanbinnen?

Bij kip kun het beste een kerntemperatuur aanhouden van ongeveer 75 graden. Een hele kip heeft dikke en minder dikke stukken en het is natuurlijk belangrijk dat de kip overal goed gaar is en dat het kippenvlees mooi wit is.

hele-kip-gesneden-in-schaal

Prik met een vleesthermometer in het dikste gedeelte van de kip en bekijk dan of de temperatuur zo tussen de 73 en 75 graden hangt. Zo ben je er zeker van dat de kip overal gaar is. Als dit niet het geval is, plaats dan de kip terug in de airfryer en bak deze voor 5-10 minuten door op 150 graden.

Past een hele kip in mijn airfryer?

Even een open deur, maar dat hangt af van het formaat airfryer dat je gebruikt. Een hele kip weegt ongeveer 1 kilogram, dit is een vrij kleine kip. Maar een hele kip kan ook 1,5 kilogram wegen of zelfs wat meer.

Het belangrijkste is dat de kip niet boven het airfryermandje uitsteekt. Je kunt natuurlijk ook een halve kip bereiden, als je frituurmandje te klein is.

Voor het airfryen van een hele kip adviseer ik om een ruime XXL airfryer te gebruiken. Door de ruime frituurmand heeft je kip voldoende ruimte rondom. Heb je nou een kleinere airfryer? Dan kun je de hele kip natuurlijk ook in stukken snijden waarmee je de airfryermand vervolgens vult. Je kunt ook je poelier vragen om de kip voor je te snijden.

hele-kip-in-airfryermandje

Wat is een gevlinderde kip?

Een techniek om een grote kip wat kleiner te maken is het vlinderen van de kip. Bij het vlinderen van de kip wordt de ruggengraat verwijderd zodat de kip plat in het mandje gelegd kan worden. Lees meer over het vlinderen van kip en hoe je dit doet op Lekkertafelen.nl.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Heb je een airfryer accessoire nodig?

Nee, het is niet nodig om een speciaal airfryer accessoire te gebruiken voor het airfryen van een hele kip. Je kunt dus het standaard frituurmandje gebruiken van jouw airfryer.

hele-kip-in-xxl-airfryer-blokker

Hele kip recepten en inspiratie voor de airfryer

Zoek je meer inspiratie voor de lekkerste airfryer recepten voor hele kip? Ik heb hieronder een paar leuke (culinaire) recepten voor jou om te proberen:

Videorecept: Hele kip braden in de airfryer

Bekijk hier mijn recept hoe ik een hele kip braad in de airfryer. In dit airfryer recept laat ik je zien hoe ik een kip bereid met de Blokker heteluchtfriteuse XXL Bl-18301. Maar je kunt natuurlijk elke airfryer gebruiken, mits deze ruim genoeg is voor jouw kip.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Eetsmakelijk!

Bekijk andere airfryer recepten met kip of bekijk hier meer airfryer recepten. Check hier de beste airfryer kookboeken. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven