Krieltjes uit de airfryer

Airfryer-krieltjes-header

Je wil graag goudbruine en krokante krieltjes maken met je airfryer. Hoe lang moeten aardappel krieltjes in de airfryer en op welke temperatuur? Dat hangt af van het soort en het formaat krieltjes dat je gebruikt. Je leest mijn tips en advies hier op FrituurGezond.

Recepten en Airfryer Tips?
Volg mij op Facebook

Snelle antwoord: Bak je voorgekookte krieltjes in een voorverwarmde airfryer op 180 ℃ voor 15-20 minuten.

Baktijd voor krieltjes uit de airfryer

Hoeveel minuten en op welke temperatuur moeten krieltjes worden gebakken in de airfryer? Naast dat de baktijd afhangt van jouw airfryer, hangt het er ook vanaf of je verse (rauwe) krieltjes, voorgekookte krieltjes, oven krieltjes, gekruide krieltjes, of mini-krieltjes wilt airfryen.

Ik heb de meest gangbare baktijden voor je op een rij gezet.

aardappelen-en-groenten-uit-airfryer

Rauwe krieltjes (in schil) airfryen

 • 170 ℃ (airfryer voorverwarmen)
 • 15 tot 20 minuten
 • Klein beetje olie toevoegen

Voorgekookte krieltjes airfryen

 • 180 ℃ (airfryer voorverwarmen)
 • 15 tot 20 minuten
 • Klein beetje olie toevoegen

Gekruide krieltjes airfryen

 • 175 ℃ (airfryer voorverwarmen)
 • 16-18 minuten
 • Olie niet nodig

Oven krieltjes in aluminium bakje airfryen

 • 180 ℃ (airfryer voorverwarmen)
 • 18 tot 20 minuten
 • Olie niet nodig

Mini krieltjes airfryen

 • 180 ℃ (airfryer voorverwarmen)
 • 14 tot 16 minuten
 • Klein beetje olie toevoegen

Hollandse maaltijd met krieltjes uit de airfryer

Ik heb met de Philips Chef een complete maaltijd gemaakt in mijn Philips Airfryer XXL. We hebben toen grote krieltjes gebakken, met een mix van groenten en daarbij vier worsten. Moet je eens kijken hoe lekker dat is geworden in onderstaande video. Ik heb het meerlaags rekje en de grillplaat gebruikt.

complete-maaltijd-met-krieltjes-uit-airfryer

In dit recept bakken we de aardappels op 200 graden en 10 minuten. Vervolgens verlagen we de temperatuur naar 180 graden en stellen we de baktijd in op 15 minuten. Deze afwijkende baktijd komt omdat we naast de krieltjes ook groenten en worst tegelijk gingen airfryen. Door de krieltjes eerst goed voor te bakken op 200 graden kregen ze een mooie kleur, vervolgens zijn ze meer gekookt tijdens het airfryen van de groenten.

Vraag en antwoord:

Wat zijn de beste krieltjes voor in de airfryer?

Zelf gebruik ik het liefste voorgekookte en ongekruide krieltjes zonder schil. Deze bak ik dan op 180 graden voor ongeveer 20 minuten in de airfryer. Je kunt hiervoor de standaard airfryermand gebruiken. Als je een Philips Airfryer XXL hebt, dan kun je ook de grillplaat in je mandje klikken.

Ik gebruik zelf het huismerk krieltjes van bijvoorbeeld AH of Jumbo. Maar je kunt ook aardappel krieltjes van CêlaVíta gebruiken.

Deze krieltjes werken goed in de airfryer

krieltjes-ah
Baktijd 15-20 minuten op 180 graden
mini-krieltjes-ah
Baktijd 14-16 minuten op 180 graden
jumbo-krieltjes
Baktijd 15-20 minuten op 180 graden
dirk-de-beste-krieltjes
Baktijd 15-20  minuten op 180 graden
oven-krieltjes-jumbo
Baktijd 18-20 minuten op 180 graden
verse-vastkokende-krieltjes-ah
Baktijd 15 tot 20 minuten op 170 graden

Kun je kruiden toevoegen aan de krieltjes?

Ja, maar let op dat deze niet verbranden in je airfryer en niet gaan rondvliegen in je airfryer door de luchtcirculatie. Het beste kun je de krieltjes in een kom doen met een lepeltje olie erbij, bijvoorbeeld een olijfolie of arachideolie. Hierdoor blijven kruiden beter plakken.

krieltjes-met-verse-rozemarijn-airfryer

Doe er bijvoorbeeld wat paprika, uienpoeder, knoflookpoeder, zout of rozemarijn bij. Je kunt natuurlijk ook een takje rozemarijn of een paar tenen knoflook toevoegen in je airfryer voor de smaak.

Kun je rauwe krieltjes bakken in de airfryer?

Jazeker, maar omdat het rauwe krieltjes zijn heeft dit een iets andere bereiding dan bij voorgekookte krieltjes. Ik raad je eigenlijk aan om de krieltjes even voor te koken en daarna pas te bakken in je airfryer. Maar je kunt natuurlijk verse krieltjes ook direct bakken in de airfryer, je kunt de schil ook laten zitten als je wilt.

Tip: Je kunt ook je aardappels koken in je airfryer door deze te poffen. Lees tips voor aardappelen koken in je airfryer.

De krieltjes hebben wat langer nodig om te garen dus ik stel de temperatuur in op 170 graden. En ik bak deze dan (afhankelijk van formaat en hoeveelheid) in zo’n 15-20 minuten in de airfryer. Ik voeg altijd een beetje olie toe aan de krieltjes en een takje rozemarijn erbij maakt het extra lekker.

Wel of geen olie gebruiken?

Als je voorgekookte of rauwe aardappel krieltjes wilt airfryen dan is mijn advies om een beetje olie te gebruiken. Het gaat echt maar om een kleine eetlepel olie. De olie zorgt ervoor dat er een mooi glanslaagje om je krieltjes komt en dit bevordert de geleiding van de hete lucht tijdens het airfryen. Dat betekent dat je mooie goudbruine en krokante krieltjes krijgt.

krieltjes-met-een-beetje-olie-in-airfryer
Beetje olie toevoegen aan krieltjes

Het kan zijn dat de krieltjes al wat olie bevatten als je ze uit de verpakking haalt. Dat heb je meestal bij gekruide krieltjes. Het is dan niet noodzakelijk om er nogmaals olie aan toe te voegen.

Moet je de airfryer voorverwarmen?

Het hoeft niet, maar ik doe het zelf vrijwel altijd. Ik verwarm mijn airfryer voor op 180 graden en in de tussentijd maak ik de krieltjes klaar. Vervolgens bak ik de krieltjes in een hete airfryer, ik vind dat zelf prettiger werken dan dat ik de krieltjes in een koude airfryermand leg. Dat is niet mijn manier van koken.

oven-krieltjes-uit-de-airfryer

Wat zijn krieltjes?

Krieltjes zijn kleine aardappeltjes die jong uit de grond gekomen zijn, dus niet doorgroeien zoals een normale aardappel. De meest bekende zijn misschien wel de Roseval krieltjes met schil. Krieltjes zijn gemiddeld tussen de 25 en 30 mm groot.

Meer krieltjes recepten en inspiratie voor de airfryer?

Zoek je meer inspiratie voor de lekkerste recepten met aardappel krieltjes? Ik heb hieronder een paar leuke recepten voor je om te proberen:

Eetsmakelijk!

Bekijk meer airfryer recepten. Of bekijk hier de beste airfryer kookboeken. Laat je lekker inspireren!

Scroll naar boven