Philips Airfryer Essential L en XL (2021)

Nieuwe-Philips-Airfryer-Essential-modellen-2021-header

Philips Essential Airfryer L en XL

Laatste update: 15 maart 2021

Philips heeft een aantal nieuwe Philips Airfryer modellen gelanceerd. Er zijn twee compacte Philips Airfryer Essential L modellen en twee grotere Philips Airfryer Essential XL modellen. En deze nieuwe airfryers zijn ook nog eens in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Wat is er allemaal nieuw? Wat zijn de verschillen en wat kosten deze Philips Essential Airfryer modellen? Je leest er hier alles over!

De Airfryers in het kort

philips-airfryer-essential-l-HD9200-HD9252-XL-HD9270-HD9280
Philips Essential Airfryer L en XL
 • De Philips Airfryer Essential L HD9200 is een analoge airfryer met een vermogen van 1400 watt en een laadcapaciteit van 800 gram.
 • De Philips Airfryer Essential L HD9252 is een digitale airfryer met een vermogen van 1400 watt en een laadcapaciteit van 800 gram.
 • De Philips Airfryer Essential XL HD9270 is een digitale airfryer met een vermogen van 2000 watt en een laadcapaciteit van 1200 gram.
 • De Philips Airfryer Essential XL HD9280 is een digitale airfryer met “Connected Wifi” functie, een vermogen van 2000 watt en een laadcapaciteit van 1200 gram.
 • De nieuwe Philips Airfryers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder zwart, grijs en wit.

Meer over de Philips Airfryer Essential L en XL

Ik heb gedetailleerde pagina’s gemaakt voor de Philips Airfryer Essential L en de Philips Airfryer Essential XL. Hierop vind je alle modellen, specificaties, foto’s, handleidingen, accessoires, downloads en meer handige informatie.

Dus ik raad je aan om deze Philips Airfryer Essential pagina’s te bekijken.

Video: Mijn eerste indruk en vergelijking

Ik heb van Philips de twee kleine airfryers en de Philips Airfryer XL ontvangen om te testen. Bekijk hieronder mijn eerste indruk van deze Philips Aifryer Essential modellen:


Twee kleine Philips Airfryer L modellen

In 2021 maken we dus kennis met een hele reeks aan nieuwe Philips Airfryer modellen. Laten we ze even doornemen, zodat we weten wat er nieuw is.

Philips-Airfryer-Essential-L-HD9252-of-HD9200
Twee nieuwe compacte Philips Airfryer modellen

Grofweg zijn er twee compacte modellen die geschikt zijn voor één tot twee personen, dit zijn de Philips Airfryer Essential L modellen. Deze kleine airfryers zijn beschikbaar in een eenvoudige variant met analoge bediening, de HD9200. En je kunt de compacte Philips Airfryer L krijgen met een display en digitale bediening, dit is de HD9252.

Tip: Bekijk deze video met mijn eerste indruk van de Philips Airfryer Essential L hetelucht friteuses.

Twee ruime Philips Airfryer XL modellen

philips-airfryer-xl-essential-display-pan
Nieuwe Philips Airfryer XL

De huidige Philips Airfryer XL (HD9260) is nog maar een jaar op de markt, maar deze krijgt nu al een opvolger. Deze heet de Philips Airfryer Essential XL en is alleen verkrijgbaar in een digitale variant. Er komt dus geen analoge versie beschikbaar, maar toch zijn er twee verschillende modellen.

Het verschil zit ‘m in dat de Philips Airfryer Essential XL HD9280 een ‘Connected’ airfryer is. Dat wil zeggen dat je deze Philips Airfryer via Wifi kunt koppelen aan je smartphone met behulp van de NutriU app. Deze versie van de Philips Airfryer XL komt pas later dit jaar uit.

philips-airfryer-xl-connected-airfryer-nutriu-app
Connect de Philips Airfryer XL HD9280 met de NurtriU App

Welke al wel verkrijgbaar is, dat is de Philips Airfryer Essential XL HD9270. Qua looks geheel hetzelfde als de HD9280, alleen ontbreekt de Wifi functionaliteit. Ik ga de Philips Airfryer Essential XL HD9280 binnenkort testen, dan laat ik je weten of de extra Wifi functies de meerprijs waard zijn.

De nieuwe Philips Airfryer XL heeft een maximaal laadvermogen van 1,2 kilogram en is daarom geschikt voor een gezin van zo’n 3 tot 4 personen.


Een nieuw design en mandje

philips-airfryer-essential-l-xl-modellen-2021
Welke Philips Airfryer Essential past bij jou?

Opvallend is het design van de nieuwe Philips Airfryer Essential modellen. Waar deze eerder meer rond waren qua design, zijn de nieuwe airfryer meer hoekig van vorm.

Maar ook binnen in de airfryer zijn er veranderingen zichtbaar.

philips-airfryer-xl-formaat-frituurmandje-essential
Het mandje bevat geen gaas meer

De grootste verandering is het frituurmandje. De mand beschikt niet meer over een fijn gaas of netje op de bodem. Nee, Philips kiest ervoor om haar lijn met Philips Essential Airfryers te voorzien van een frituurmandje dat uit één stuk bestaat, het is een compleet mandje zonder los netje. De bodem bestaat uit geperforeerd metaal zoals we ook veel zien bij andere fabrikanten. Dit maakt makkelijker schoon, dus ik zie dit als een voordeel.

vergelijking-frituurmand-philips-airfryer-xl-en-xxl
Het mandje heeft geen gaas of netje meer.

De ‘Essential’ reeks van Philips Airfryer bevat hetelucht friteuses met de Starfish bodem die zorgt voor een 70% snellere airflow die bedoeld zijn voor beginners en voor mensen die eenvoudige gerechten willen bereiden in hun Airfryer. Denk aan diepvries friet, verse friet, snacks en afbakbroodjes. Daarnaast zijn deze Essential modellen aantrekkelijk geprijsd en dus een interessant instapmodel voor de beginner.

philips-essential-airfryer-l-mandje-pan-friteuse
Philips Airfryer Essential met Starfish

Mensen die meer willen bakken dan alleen frietjes, vis en groenten zijn aangewezen op de meer veelzijdige Philips Premium Airfryer XXL modellen. Dit zijn grotere airfryers met een meer geavanceerde Rapid Air technologie in combinatie met Twin Turbostar technologie en de hogere wattage van 2250W en een ruime selectie aan airfryer accessoires.

philips-essential-airfryer-xl-en-philips-premium-airfryer-xxl-formaat
Premium of Essential

De Premium Airfryer is de krachtigste Airfryer op de markt en daarom in staat om grotere en uitgebreidere gerechten te maken voor meerdere personen.


Wat zijn de voor- en nadelen

10 Voordelen en pluspunten

 • Voordelige Philips Airfryer zonder poespas
 • De airfryer en de onderdelen voelen degelijk aan
 • De Essental L is ook verkrijgbaar als analoge versie
 • Inkepingen om de airfryer makkelijk van het aanrecht te pakken
 • Frituurmandje maakt makkelijker schoon door ontbreken van de klassieke gaasbodem
 • Stillere werking in vergelijking met voorgangers
 • De digitale versie bevat een warmhoudfunctie
 • 7 chefprogramma’s om jou te helpen met airfryen bij de digitale variant
 • De pan beschikt over de StarFish bodem wat zorgt voor goede bakprestaties
 • De airfryers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren

10 Nadelen en minpunten

 • Geen opbergvak voor het snoer
 • Kort snoer van 80 centimeter
 • Minder geavanceerde technologie vergeleken met de Philips Airfryer XXL
 • Geen officiële Philips Airfryer accessoires los verkrijgbaar
 • Minder krachtig en dus trager dan de Philips Airfryer XXL
 • Digitale variant heeft tiptoetsen en geen druktoetsen
 • Digitale variant laat de timer of temperatuur om en om zien
 • De frituurmand kun je niet tot de rand vullen
 • De frituurmand van de XL is relatief zwaar
 • Rand bovenop de airfryer verzamelt op den duur kruimeltjes en stof

Philips Airfryer Essential zijn ‘basic airfryers’

philips-airfryer-xl-gebakken-aardappeltjes-gehaktballetjes-frituurmandje

De nieuwe reeks Philips Airfryer Essential modellen worden door Philips gelanceerd om een groter publiek aan te spreken, namelijk in het ‘instapsegment’ en het ‘middensegment’ in de airfryer markt. Ook in het lagere prijssegment in de categorie van 50-150 euro wil Philips ook haar Philips Airfryer kunnen aanbieden.

Geschikt voor eenvoudige gerechtjes

De Essential modellen zijn basis airfryers die perfect zijn voor het airfryen van frietjes, snacks, vis, groenten en vlees. Ze zijn minder geschikt voor het airfryen van complete maaltijden of voor het airfryen van een verse pizza of grote hoeveelheden eten, dat komt door het lagere vermogen en door het ontbreken van airfryer accessoires.

nieuwe-philips-airfryer-essential-l-en-xl-modellen

Eenvoudigere Rapid Air-technologie

De ‘eenvoud’ van deze Philips Essential Airfryers laat zich ook blijken in het ontbreken van een opbergvakje voor het snoer, het niet aanbieden van Philips Airfryer accessoires en de minder geavanceerde technologie vergeleken met de Philips Airfryer XXL modellen.

verwarmingselement-ventilator-philips-airfryer-xl-en-l
Onder de motorkap van de Essential modellen

De Philips Essential Airfryer heeft de starfish bodem voor een zo optimaal mogelijke luchtcirculatie. De Philips Premium Airfryer XXL heeft de Rapid Air technologie in combinatie met Twin Turbostar technologie waarbij het gerecht van twee kanten wordt verwarmd. Hierdoor kun je de frituurmand van de XXL in verhouding veel voller doen met verse frietjes in vergelijking met de meer eenvoudige techniek van de XL en L modellen.

starfish-philips-airfryer-xxl-en-philips-essential-airfryer-xl
Links de pan van de Philips AIrfryer XXL en rechts van de XL

De Essential Airfryers zijn dus minder krachtig en dus wat minder snel dan de Premium XXL Airfryers. Maar de nieuwe Essential Airfryers bereiden je frietjes nog steeds met 90% minder vet.

Minder vermogen, dus wat minder snel

Ook de wattage en dus het vermogen van de Philips Essential Airfryer modellen is lager dan bij de Premium modellen. De Philips Airfryer L heeft een vermogen van 1400 watt, de Philips Airfryer XL 2000 watt en de Philips Airfryer XXL 2225 watt.

verschil-philips-airfryer-xxl-en-philips-airfryer-l
Verschil Philips Airfryer XXL en Philips Airfryer L

Maar in vergelijking met andere fabrikanten is het vermogen juist wel hoog. En wat maakt dat vermogen nu uit? Nou, meer vermogen betekent meer power in je airfryer en dus betere bakprestaties, en dat is zie je vooral terug bij grotere hoeveelheden.


Voor wie is de Philips Essential Airfryer geschikt?

philips-essential-airfryer-l-en-xl-op-een-rij

De Philips Essential Airfryer modellen zijn ideaal voor beginners en voor mensen die een goedkopere Philips Airfryer zoeken. Het is een instapmodel airfryer die een goede basis biedt om kennis te maken met hetelucht friteuses.

Met deze airfryers kun je op een goede manier ontdekken of airfryen bij je past. Mogelijk wil je later doorgroeien naar een meer geavanceerde Philips Premium Airfryer XXL met de bijbehorende airfryer accessoires. Je kunt dan je Philips Essential Airfryer gebruiken als ‘tweede’ airfryer in huis.

Waarom een Philips Airfryer Essential kopen?

Deze Philips Airfryer Essential modellen koop je omdat je jouw oude frituurpan wilt vervangen en op zoek bent naar een betaalbare, degelijke en eenvoudige airfryer van Philips. Misschien vind je de Philips Airfryer XXL wel te duur, te groot of wat ingewikkeld. Dan biedt de Philips Essential Airfryer het perfecte alternatief.

grote-of-kleine-philips-airfryer-essential-l-xl
Kies je voor groot of voor compact?

Een Philips Airfryer Essential L koop je als je opzoek bent naar een voordelige Philips Airfryer die compact is en de basis functies biedt voor een airfryer. Ideaal dus voor beginners of voor mensen die geen grote airfryer willen. Daarnaast is deze airfryer ook ideaal om te gebruiken als ’tweede’ airfryer. Eentje voor erbij dus!

De Philips Airfryer Essential XL is er voor diegene met een groter gezin van 3 tot 4 personen. De grotere Philips Airfryer XL biedt meer ruimte in de frituurmand en meer kracht dan het kleinere ‘L model’. Grotere porties zijn dus mogelijk, maar de bereiding duurt wel wat langer dan bij de krachtigere Philips Airfryer XXL. Omdat het een ‘Essential Airfryer’ betreft, zal het ook een relatief voordelige airfryer zijn.


Conclusie

Ik heb de Philips Essential L modellen en een Philips Essential XL getest. En mijn eerste indruk is dat het goede kwaliteit airfryers zijn.

Philips Airfryer Essential L

philips-essential-airfryer-in-de-test-aanrecht

De twee compacte airfryers zijn super handzaam en berg je zo op in de kast. Op je aanrecht nemen de Philips Airfryer Essential L modellen nauwelijks ruimte in. Dus je kunt de airfryer ook permanent op je aanrecht laten staan als je zou willen. Het compacte frituurmandje is geschikt voor kleinere porties eten. Maar je merkt dat je al wel snel plek in het mandje te kort komt, als je bijvoorbeeld patat met een paar snacks wilt bereiden. Je ingrediënten gaan dan over elkaar heen liggen, en dit zorgt voor langere baktijden.

Philips Airfryer Essential XL

verschil-philips-airfryer-xl-en-philips-airfryer-l
Grote en kleine Philips Airfryer Essential

De grotere Philips Airfryer XL is eigenlijk een grotere versie van de digitale Essential L. Ik ben zelf fan van grotere airfryers omdat je meer ruimte hebt in de frituurmand. Ik vind dat dit betere bakresultaten oplevert, zeker bij wat grotere hoeveelheden. Ik merk wel dat de airfryers iets trager zijn dan mijn Philips Airfryer XXL modellen. Een portie frietjes duurt een paar minuten langer om te bereiden in mijn Philips Airfryer XL in vergelijking met mijn Philips Premium Airfryer XXL. Maarja, deze is dan ook bijna twee keer duurder en bovendien een stuk krachtiger en geavanceerder.

Lees alles over de Philips Essential Airfryer modellen

Scroll naar boven