Hoe werkt een Philips Airfryer precies?

airfryer-versunie-artikel-header

Artikel in samenwerking met Versuni

De airfryer is niet meer weg te denken uit de moderne keuken. Maar wat maakt dit apparaat zo bijzonder? En hoe kan het dat je knapperige frietjes krijgt zonder een druppel olie te gebruiken? In dit artikel leggen we precies uit hoe een airfryer van Philips werkt, en waarom zo’n apparaat een goede keuze is.

Beginnen bij het begin: Wat is een airfryer?

Anders dan de naam aangeeft, heeft een heteluchtfriteuse meer gemeen met een oven dan met een friteuse. Het eten wordt namelijk gegaard met hete lucht in plaats van hete olie. De voornaamste reden waarom de airfryer zo genoemd wordt, is dat dit apparaat oorspronkelijk voornamelijk als vetarm alternatief voor de friteuse werd gebruikt: om friet en borrelhapjes krokant klaar te maken zonder olie.

RapidAir-technologie

Een airfryer is dus in feite een heteluchtoven in compact formaat, speciaal ontworpen om voedsel snel en gelijkmatig te garen. De kracht van de airfryer zit in de circulatie van hete lucht (tot 200 °C). Philips-airfryers maken gebruik van RapidAir-technologie. Door een krachtige ventilator wordt deze lucht met een snelheid van maar liefst 70 km/u rondgeblazen, waardoor je eten aan alle kanten tegelijk wordt verhit. Het resultaat? Een krokante buitenkant en een sappige binnenkant.

Dit zorgt er bovendien voor dat het eten minder snel aanbrandt, terwijl de binnenkant wel goed gaar wordt. Dit heeft diverse gezondheidsvoordelen, vooral bij het bereiden van vleesgerechten. Rauwe kip brengt bijvoorbeeld diverse gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals salmonella. Daarnaast is van aangebrand vlees (de zwarte randjes) aangetoond dat het kankerverwekkende stoffen bevat (PAK’s).

Hoe wordt het eten nou zo krokant zonder olie?

De meeste mensen zijn dol op krokant eten. Een hypothese hiervoor is dat we krokant en knapperig eten als vers, en dus gezond, ervaren. Eten wordt krokant als gevolg van de Maillard-reactie. Dit is een chemisch proces dat plaatsvindt als eiwitten en suikers verhit worden. Het zorgt voor dat mooie bruiningslaagje en de heerlijke smaak van zo’n gebakken korstje.

In een Philips-airfryer gebeurt dit net zo goed als in een pan met olie. Het geheim zit ‘m in de hoge temperatuur en luchtcirculatie. Je hebt namelijk een hoge temperatuur nodig om de eiwitten en suikers met elkaar te laten reageren, en hoe hoger de temperatuur, hoe sneller dit gaat. In een friteuse zorgt de olie ervoor dat het eten aan alle kanten snel verhit wordt, en in een airfryer doet de razendsnel circulerende lucht dit.

Hoe werkt een airfryer het beste?

Ten eerst: je airfryer werkt het beste als je altijd de richtlijnen van de fabrikant opvolgt. Lees dus altijd de handleiding voor gebruik. In het algemeen kun je verder de volgende tips volgen voor een lekker, krokant en gezond resultaat:

  • Doe niet te veel in het mandje. Als de airfryer helemaal vol zit, is er minder ruimte om de lucht goed langs en door het eten te laten circuleren.
  • Schud het mandje halverwege het bakken. Zo zorg je ervoor dat de hete lucht overal goed bij komt.
  • Kies de juiste temperatuur en bereidingstijd. Je kunt deze in de tabel voor jouw model airfryer opzoeken of een automatisch programma gebruiken.

Een airfryer frituurt dus niet met olie, maar met lucht — en dat maakt het een gezonde én gemakkelijke keuze. Door slimme innovaties, zoals RapidAir-technologie, krijg je de smaak en textuur van gefrituurd voedsel, zónder de nadelen.

Tip: De Maillard-reactie verloopt langzamer in een zure omgeving. Voor een krokant resultaat kun je zure smaakmakers zoals citroen en azijn dus beter pas na de bereiding toevoegen.


Gesponsord artikel

Scroll naar boven