Frituren zonder vet of olie maar met lucht

frituren-zonder-olie-of-vet-maar-met-hetelucht

Een hetelucht frituurpan frituurt gezonder, schoner en lekkerder

We willen het allemaal: gezond(er) eten. Maar af en toe een vette gefrituurde hap is ook lekker op z’n tijd. En het lijkt haast onmogelijk, maar er is een gezonde manier om je favoriete snacks te frituren. Je leest hier hoe.

Wel de lusten maar niet de lasten

frituurvet-niet-nodigFrituur je snacks gewoon met lucht. Dat is de simpele oplossing om te frituren zonder vet of olie. Een hetelucht friteuse biedt vele voordelen boven een gewone frituurpan.

 1. Allereerst gebruik je geen frituurvet meer. Dus het is gezonder.
 2. Ten tweede hoef je geen duur frituurvet meer te kopen. Op de lange termijn ga je dus geld besparen.
 3. En als derde punt. Je hoeft nooit meer een vette frituurpan schoon te maken. Een van de minst aantrekkelijke huishoudelijke klusjes ooit.

Biedt een hetelucht friteuse ook nadelen?

Zit er een addertje onder het gras? Nou, zo zou ik het niet willen stellen. Er kleven natuurlijk altijd wel nadelen aan een alternatief. Zo ook bij een vetvrije friteuse.

Wat zijn deze nadelen dan?

airfryer-xl-bereiding-en-smaakTen eerste is een hetelucht frituurpan een stuk duurder dan een traditionele vetpan die je voor een paar tientjes koopt bij de Blokker. Maar je gaat dit sowieso terugverdienen, omdat je geen frituurvet meer hoeft te kopen.

Een tweede nadeel is dat het frituren van snacks wat langer duurt dan normaal. Je zult dus wat eerder je pan aan moeten zetten. Maar daartegen staat wel dat je een hetelucht friteuse niet hoeft voor te verwarmen.

Als laatste nadeel is dat je eigenlijk opnieuw moet leren frituren. Het kan dus zijn dat je eerste keer frituren met een Airfryer niet het gewenste resultaat oplevert. Het valt of staat met het juiste product en de juiste instellingen van tijd en temperatuur. Oefening baart kunst. Dus laatje niet uit het veld slaan. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een Airfryer natuurtalent bent.

Lees meer nadelen over airfryers.

Het is veel meer dan frituren

airfryer-xl-met-gezonde-gerechtenHet allergrootste voordeel van een hetelucht frituurpan heb ik je trouwens nog niet verteld.

Denk je dat je kunt raden wat het is?

Eens kijken. Het grootste voordeel is dat je met een hetelucht friteuse meer kunt dan frituren alleen. Je kunt met een Airfryer of een ActiFry ook gehele maaltijden bereiden met hete lucht. Dus maaltijden met gezonde groente, vlees of vis.

airfryer-gerechten-5
Gerechten gemaakt met de Philips Airfryer

Hetelucht friteuses worden daarom ook wel multicookers genoemd. Eigenaren van bijvoorbeeld Philips Airfryers zijn zo enthousiast over hun machine dat ze op Facebook en andere websites recepten met elkaar uitwisselen. Er zijn tal van sites met de meest uiteenlopende gerechten, inclusief baktijden.

Is je huidige frituurpan kapot? Of zoek je een gezonder alternatief. Dan is de beste oplossing een hetelucht friteuse.

 

4 reacties op “Frituren zonder vet of olie maar met lucht”

  1. Beste Harm,

   Bedankt voor de vraag. Dat gaat prima hoor. Wordt goed krokant. Alleen bij standaard diepvries bitterballen of kroketten wordt het product niet zo bruin als uit het vet. Wil je wel bruine bitterballen, dan raad ik je oven bitterballen aan. Bijvoorbeeld van Mora of van Kwekkeboom. Succes!

 1. Hoi Pim,

  Mijn grootste bezwaar is dat het zo lang duurt. Ik frituur normaal friet met snacks erbij voor 3 personen. Normaal gesproken is dit in 20 minuten klaar terwijl we in die tijd ook al hebben gegeten.
  Als ik het goed begrijp, moet je nu elke keer minstens een kwartier wachten voordat je weer iets te eten hebt?
  Ik zou het dan bijvoorbeeld in de over op temperatuur willen houden, maar dan kan ik het net zo goed in de oven bereiden en ben dan ik 1 keer klaar, denk je niet?
  Of begrijp ik het verkeerd?

  1. Hi Marleen,

   De Airfryer XL is de grootste Airfryer, maar ik had het mandje toch wat groter willen zien. Voor drie personen zou friet met drie snacks wel moeten lukken. Maar als je echt grote eters hebt dan zal je inderdaad meer in delen moeten eten.

   Hoeveel kg friet bereid je normaal in 1 keer? En hoeveel snacks wil je tegelijk bereiden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − een =

Scroll naar top