De Frietaire is het eerste professionele airfryer restaurant in Nederland

De-Frietaire-airfryer-restaurant-header

‘A Journey with Hotair Fry’

De Frietaire in Eindhoven is het eerste restaurant in Nederland die frietjes en snacks serveert vanuit professionele airfryers. Geen vette gefrituurde hap zoals bij een snackbar, maar friet en snacks die luchtig, krokant en gezonder bereidt zijn met hete lucht. Ik heb eigenaar Jules Paquay gevraagd naar zijn restaurant en welke airfryers hij gebruikt.

Wat is de Frietaire?

Ik kreeg lucht van dit nieuwe airfryer restaurant door een artikel dat ik las op internet waarin 29-jarige eigenaar en ondernemer Jules Paquay enthousiast vertelt over De Frietaire. Volgens Jules kun je dankzij zijn restaurant ‘genieten van je guilty pleasure, maar dan op een gezondere manier.’ Want alles op de menukaart komt namelijk uit de airfryer en dat scheelt de nodige calorieën.

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

We zien De Frietaire meer als een restaurant dan een snackbar.

Jules benadrukt dat De Frietaire niet gezien moet worden als een traditionele snackbar die de frituurpan heeft ingewisseld voor een moderne airfryer. ‘We zien het meer als een restaurant. Uiteraard blijft het fastfood, dus het hangt een beetje tussen een restaurant en snackbar in. We bieden mensen in ieder geval de mogelijkheid om onze producten in een super sfeervolle en hippe setting te nuttigen en indien gewenst onder het genot van een wijntje of biertje’, legt Jules uit.

de-frietaire-sfeer-foto-2

En hip ziet zijn restaurant er zeker uit. Het interieur van De Frietaire oogt modern en fris en er wordt met hetelucht ballonnen in de huisstijl een creatieve knipoog gegeven aan het frituren met hete lucht.

Hoe is het idee voor De Frietaire ontstaan?

Even terug naar het begin, want hoe is Jules op het idee gekomen om De Frietaire te starten? ‘Horeca trekt mij en ik ben altijd opzoek naar uitdagingen en vernieuwing. Een frietzaak spreekt me aan maar om een traditionele frietzaak te starten vond ik geen goed plan gezien ik van mening ben dat deze markt reeds voorzien is. Uiteindelijk kwam ik op het idee om een frietzaak te openen met professionele airfryers. Het vertrouwen hierin had ik direct, zeker gezien het feit dat de airfryer steeds prominenter aanwezig is bij mensen thuis.’

We maken gebruik van vier professionele hetelucht friteuses van het merk HiFri.

Wat voor airfryers worden er gebruikt?

Het is natuurlijk niet zo dat je in De Frietaire een consumenten airfryer zult aantreffen. Thuis gebruikt Jules een Philips Airfryer, maar in zijn zaak wordt er gebruik gemaakt van vier professionele hetelucht friteuses van het merk HiFri. ‘Een airfryer die je thuis gebruikt is totaal niet te vergelijken met de HiFri. De HiFri is natuurlijk een professionele industriële machine, zo komt een frietje uit de keuken airfryer er dan ook totaal anders uit dan bij de HiFri.’

de-frietaire-hifri-airfryers
Vier HiFri airfryers worden gebruikt in De Frietaire

Hoe anders werkt de HiFri eigenlijk? ‘De HiFi airfryer werkt op krachtstroom, 17KW per apparaat. Het apparaat heeft verschillende warmte elementen. Hetgeen wat anders is dan de airfryer thuis, is dat deze machines werken met circulerende hete lucht onder zeer hoge druk. Ook de korf in de machine draait rond tijdens het bakproces.’

HiFri airfryer in actie

In De Frietaire zijn vier HiFri hetelucht friteuses geplaatst om friet en snacks in te bereiden. Elke HiFri heeft zijn eigen taak. ‘Wij hebben twee machines voor friet en twee machines voor snacks. Per machine kunnen wij 2,5 kg friet bereiden binnen 5,5 minuut. Het assortiment is zo samen gesteld dat verschillende snacks gecombineerd kunnen worden en tegelijk in de machine kunnen worden bereid.’

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

Even ter vergelijking, een Philips Airfryer XXL kan ongeveer 1,4 kilogram verse friet bereiden. En dat duurt langer dan 5,5 minuten. Je kan dus echt merken dat er professionele airfryers gebruikt worden die grote hoeveelheden friet en snacks kunnen bereiden in een zeer korte tijd.

Wat kun je bestellen bij De Frietaire?

Bij De Frietaire kun je airfryer friet, zoete aardappel friet en snacks bestellen, er worden geen andere gerechten aangeboden. De frietjes zijn afkomstig van fabrikant Lamb Weston en voor de bereiding hoeft geen olie te worden gebruikt benadrukt Jules. ‘Nee, tijdens de bereiding van de frietjes wordt er uitsluitend hete lucht gebruikt. Natuurlijk zit er een laagje olie over de friet om de krokantheid te waarborgen.’

Een kroket bereiden met hete lucht vormt de grootste uitdaging.

de-frietaire-menukaart
Menukaart (januari 2022)

Om je Lamb Weston friet te vergezellen kun je onder andere kiezen uit de volgende snacks: frikandel, viandel, kroket, kipkorn, kipkorn vega, chickenburger, runderburger en vegan burger. Uit ervaring weet ik dat kroketten het lastigste zijn om te bereiden in een airfryer. Jules geeft dan ook aan dat de bourgondische kroket de enige snack is welke aangepast is om te gebruiken voor de HiFri airfryer. ‘Bij de kroket zit de grootste uitdaging, omdat je met hete lucht werkt onder zeer hoge druk blaast de HiFri de gebruikelijke kroket kapot. Gelukkig hebben we hiervoor een perfecte variant kunnen vinden.’

de-frietaire-sfeer-foto

En wat staat er verder nog op de menukaart? Jules vervolgt, ‘We hebben drie specials uit eigen keuken. Dit zijn onze loaded fries, namelijk de Piri Piri, Rendang en Belgium Stew. Deze drie loaded fries zijn dan ook eigen recepten en maken de gerechten uniek. Daarnaast serveren we ook luxe aangeklede frikandellen.’ In de toekomst wil De Frietaire nog uitbreiden met andere snacks.

Prijzen variëren van €3,00 voor een snack. Wil je wat specialers dan heb je voor €4,00 een ‘loaded frikandel’. Voor €7,00 bestel je een hamburger en vanaf €3,50 heb je een portie airfryer frites. Een drankje voor erbij bestel je vanaf €2,75.

“Gisteren voor het eerst gaan proeven. Ik had een ‘loaded’ frietje rendang besteld, en een ‘loaded’ spicy frikandel. Beide super lekker!”
Klantbeoordeling op Google Maps

TIP: Welke airfryer is het beste? Bekijk het airfryer advies van Pim »

Hoe maken ze de airfryers schoon?

En dan tot slot, hoe zit het met het schoonmaken van de airfryer? Want veel mensen thuis vinden het lastig om hun airfryer schoon te houden. Wat is het geheim van de professional? ‘De HiFri heeft haar eigen schoonmaakprogramma. Dagelijks na sluitingstijd wordt dit programma van zo’n 3 uur aangezet. Je kunt het zien als een ingebouwde vaatwasser’, besluit Jules zijn verhaal.

de-frietaire-restaurant

Dat automatische schoonmaakprogramma klinkt mij als muziek in de oren. Ik hoop dat we ooit een consumenten airfryer kunnen kopen die een eigen schoonmaakprogramma heeft. Wie weet!

Ik wens Jules en zijn team veel succes met De Frietaire. In januari 2022 openen ze hun deuren. Voor meer informatie bekijk de Instagram pagina.

Een keertje snacken bij De Frietaire?

Bezoek de Frietaire in Eindhoven op onderstaand adres:

De Frietaire
Nieuwe Emmasingel 42
5611 AM Eindhoven
Bekijk op Google Maps

Over de auteur

Scroll naar boven