‘Dankzij mijn Airfryer kan ik zelf weer koken’

Dankzij-mijn-airfryer-kan-ik-zelf-weer-koken

Marleen is gek op koken. Maar door de diagnose Multiple Sclerose (MS) was ze genoodzaakt om haar passie neer te leggen. Koken met twee onbetrouwbare handen kon niet meer op een veilige manier. Maar sinds dat Marleen een airfryer in huis heeft, op aanraden van haar man, heeft ze haar passie weer op kunnen pakken.

Het verhaal van Marleen trok mijn aandacht in een bericht op één van de airfryer groepen op Facebook. Ik besloot haar te benaderen om meer te weten te komen. Marleen wilde graag haar verhaal en ervaring met haar airfryer delen op FrituurGezond.nl.

‘Als ik anderen kan helpen sta ik er positief in, het heeft mij zoveel gebracht.’ vertelt Marleen mij op Facebook.

Lees hieronder het inspirerende verhaal van Marleen.


‘Geen gedoe meer met pannen en oven’

Ik kookte altijd heel graag. Of dit nu voor 25 personen was of een gezellig etentje met vrienden. Inmiddels heb ik de diagnose Multiple Sclerose (MS). Dit uitte zich door uitval in mijn linkerarm en hand.  Ik heb links een gevoelsstoornis en geen fijne motoriek meer in mijn vingers. Een aantal jaar geleden viel mijn hele rechterkant uit, in mijn rechterhand/arm heb ik geen kracht meer.

hartige-taart-airfryer-marleen
Hartige taart gemaakt met de Philips Airfryer XXL

Door mijn ziekte hebben we twee jaar lang tafeltje-dek-je omdat koken niet echt meer veilig ging.  Nu door gebruik van mijn Philips Airfryer XXL kan ik zelf weer eten maken.

Koken was al moeilijk geworden maar met twee onbetrouwbare handen was dit niet meer veilig. Eten afgieten, pannen vasthouden of van vuur houden dat ging niet meer.

‘Na 2 jaar kwam tafeltje-dek-je mijn neus uit’

Mijn maaltijden werden geleverd door een maaltijd service. In het begin was dit wel te doen, maar na twee jaar kwam het mijn neus uit.

Mijn man en ik waren ook net verhuisd naar een appartement met openkeuken. Mijn man eet graag patat met frikandel, maar ik zag een frituurpan niet zitten. Dan ruikt gelijk het hele huis naar frituurlucht. Mijn man vertelde dat een collega een airfryer heeft en dat de patat daar ook lekker knapperig in werd. Wij hebben toen een Philips Airfryer XXL besteld.

‘Mijn lievelingsrecepten komen uit een kookboek van AirfryerTotaal.nl’

Het eerste jaar hebben we de airfryer eigenlijk alleen gebruikt voor patat en frikandel en om afbakbroodjes in af te bakken. In de airfryer  gebruiken we het liefste diepvries patat. We kiezen dan altijd Aviko Super Crunch voor de airfryer of Aviko Pommes Frites. We hebben ook andere merken geprobeerd maar deze zijn het lekkerst.

philips-airfryer-xxl-quote-marleen

Op Facebook had iemand een bericht geliked van AirfryerTotaal.nl en zo kwam ik bij hun kookboeken. Ideaal voor mij want alle gerechten worden gemaakt in de airfryer. Dus niet eerst nog wat koken of bakken op het fornuis, je kan hup alles in de airfryer doen èn het zijn makkelijke en snelle gerechten. En bovendien niet te vergeten, de airfryer recepten zijn ook erg lekker. Ik ben begonnen met één kookboek en heb ze inmiddels bijna allemaal.

Ik ben begonnen met één kookboek en heb ze inmiddels bijna allemaal.

Ik heb sinds kort ook een traybake kookboek met eenvoudige recepten die zo in de airfryer kunnen en af en toe kijk ik voor de verandering nog online. Ik heb veel airfryer accessoires, zowel die van Philips (bekijk Philips accessoires) als die van AirfryerTotaal.nl (bekijk accessoires). Ik heb ook zo’n pakket die nu veel bij de AliExpress wordt besteld, alleen heb ik de accessoires besteld via Bol.com.

airfryer-kip-cashew-en-tomaat-paprika-soep
Marleen haar kip cashew en soepje.

Het recept voor tomaten-paprikasoep en het recept voor kip cashew zijn mijn lievelingsrecepten. Ook een aanrader vind ik de Italiaanse bloemkool met een speklapje erbij.

Van de Philips chef heb ik geleerd hoe je rijst kunt klaarmaken in de airfryer en dit eet ik bij de kip cashew. Het enige dat ik nog wil uitvinden, is hoe ik pasta kan klaarmaken in de airfryer. Laatst een poging gewaagd met verse paste eerst in gekookt water uit de waterkoker te leggen, kwam in de buurt.

‘We hebben er een tweede airfryer bij genomen’

Inmiddels hebben we een tweede airfryer erbij gekocht, namelijk de Philips Premium XXL met Smart Sensing. Eigenlijk een luxe verandering omdat we geïnteresseerd waren naar de weeg en bakfunctie en het is ideaal.

hele-kip-airfryer-zalmpakketje
Hele kip bereid in de airfryer. En een zalmpakketje.

Voor het eerst in mijn leven hebben we een hele krokante en sappige kip gemaakt. Het Smart Chef programma voor kip is hiervoor echt ideaal. Ook het airfryen van kippenkluifjes of kippoten zijn nu geen probleem meer, allebei lukken ze. Het resultaat is altijd sappig en krokant.

‘Het gebruik van een Airfryer is voor ons heel handig’

De Airfryer staat bij ons altijd op het aanrecht, zo hoef ik er niet mee te sjouwen en we gebruiken de Philips Airfryer toch vrijwel elke dag. Bij een Airfryer kan ik wel de bak eruit tillen of de frituurmand uit de pan halen. Ook het gebruik van de bakplaat of ander accessoire gaat prima, ik gebruik ook een Airfryer tang om accessoires uit de airfryer kunnen halen.

gebakken-ei-airfryer-wafels
Gebakken eitje en huisgemaakte wafeltjes

Ook het schoonmaken lukt goed. Ik maak de airfryer aan de buitenkant schoon met een hygiëne doekje. De pan, het  mandje en de andere onderdelen gaan iedere avond in een sopje met de handwas,. Ik vind dat de onderdelen dan beter vetvrij worden dan in de vaatwasser.

Het warmte element hebben we nog niet gereinigd omdat ik nog niet weet wat het beste werkt. Ik heb gelezen over het gebruik van citroen in de bak. Maar ook over een flexibele borstel, dat gaan we binnenkort uitproberen.

Een nadeel van de Airfryer hebben we nog niet ondekt. Dus wat ons betreft is een airfryer echt een aanrader.

De airfryer heeft mij weer plezier gegeven.

De airfryer heeft mij weer plezier gegeven èn niet alleen in koken en bakken. Mijn man heeft na een paar trots gepresenteerde gerechten gezegd: “Ik heb je lang niet meer zo positief en trots gezien.”

Ik probeer iedereen te overtuigen van wat je allemaal kan met een airfryer en dat het meer is dan een vervanging voor de frituur.

Groetjes,

Marleen.


Ik vind het verhaal van Marleen heel bijzonder en inspirerend om te lezen. Het is fijn dat de Philips Airfryer ervoor heeft gezorgd dat Marleen weer op een veilige en makkelijke manier kan koken.

Marleen, bedankt voor het delen van je verhaal.

Meer informatie over de Philips Airfryer

Bekijk en lees alles over Philips Airfryer.

Kookboeken van AirfryerTotaal.nl

Bekijk alle kookboeken op de website AirfryerTotaal.nl

Meer informatie over Multiple sclerose (MS)

Lees meer informatie over Multiple sclerose (MS) op de website van de Hersenstichting.

Over de auteur

Scroll naar boven