Philips Airfryer vs heteluchtoven

Je bent in de markt voor een nieuwe frituurpan. En zo’n hetelucht friteuse van Philips, nou dat lijkt je wel wat. Maar je hebt al een heteluchtoven staan in je keuken. Heeft het dan wel zin om een hetelucht friteuse te kopen? Is dat niet gewoon precies hetzelfde? Lees hier het antwoord.

Is een heteluchtoven hetzelfde als een hetelucht friteuse?

Nee, absoluut niet. Het is echt het vergelijken van appels met peren. Dat een Philips Airfryer werkt op hetelucht wil niet zeggen dat het simpelweg een ordinaire oven is, maar dan in het klein.

philips-avance-airfryer-xl-350x350Ik heb zelf een hetelucht oven en uiteraard ook een Philips Airfryer XL. En sinds dat ik een Airfryer in huis heb gebruik ik mijn hetelucht oven een stuk minder dan voorheen.

Om je het verschil duidelijk te maken tussen een Airfryer en een heteluchtoven heb ik drie belangrijke punten opgesomd waarin de Airfryer uitblinkt ten opzichte van een oven. Maar toegegeven, een heteluchtoven kent ook weer zijn voordelen boven de Airfryer.

#1 – Voorverwarmen binnen een paar minuten

Als je eten wil bereiden in een oven, dan moet je de oven voorverwarmen. Afhankelijk van het formaat oven dat jij hebt, duurt het toch al gauw vijf tot tien minuten voordat de oven 180 graden heeft bereikt.

Hoe zit dat met een Philips Airfryer? Ik blijf me telkens weer verbazen hoe snel mijn Airfryer XL voorverwarmd is. Binnen twee minuten zit de Airfryer op de 180 graden en met een paar seconden meer op de 200 graden. Het is echt indrukwekkend snel.

Puntje dus voor de Airfryer. Dit apparaat is gewoon veel sneller opgewarmd dan een oven. En dat is vooral handig als je bijvoorbeeld voor je zelf een frikandel wil bereiden. Ga je dan echt helemaal je oven hiervoor aanzetten? Met een Airfryer doe je dat gewoon veel sneller.

#2 – Krokante snacks en goudgele friet

De ovensnacks en ovenfriet ligt momenteel in elke supermarkt. Dus waarom zou je nog een frituurpan nodig hebben als je jouw favoriete snacks ook in een oven kunt bereiden.

mora-en-kwekkeboom-oven-kroketten

Ik weet niet wat jouw ervaring is met snacks uit de oven. Maar het valt mij toch altijd een beetje tegen. De krokantheid ontbreekt vaak. En de snacks of de friet is niet gelijkmatig gegaard. Dat komt omdat je geen gaasmandje kunt gebruiken in een heteluchtoven. Je product ligt namelijk op een plaat en de onderzijde ligt er dan een beetje zompig bij.

De Airfryer is een hetelucht friteuse die juist goed overweg kan met snacks en friet. Moet je dan altijd ovenproducten gebruiken in de Airfryer? Absoluut niet. Een goedkope frikandel van een onbekend merk is geen enkel probleem. Friet van een budgetmerk? No problemo, gooi het er maar in. Want de Airfryer gaart je snacks perfect.

Dat komt omdat je snacks in een gaasmandje liggen waar een constante stroom van hetelucht langs wervelt. Met resultaat: hete friet en frikandellen in een cripsy jasje. En dat is wat we willen.

airfryer-gerechten-1

Zijn ovensnacks dan helemaal overbodig om te kopen voor je toekomstige Airfryer? Nee, dat niet. Met hetelucht is het lastig om gepaneerde producten te bruinen. Daarom moet je even opletten met gepaneerde snacks, zoals bamischijven en kaassouflés. Voor het mooiste resultaat is het advies om snacks te kopen die geschikt zijn voor oven of Airfryer. Mora heeft bijvoorbeeld ruime keuze aan ovensnacks.

Het nadeel van ovensnacks is wel de prijs. Deze ligt een stuk hoger dan normale frituurhappen.

#3 – Een totaal nieuwe manier van eten bereiden

Ja, ja dat zal wel. Ik hoor het je denken. Alsof eten uit een Airfryer anders smaakt dan eten uit een heteluchtoven. Het is toch allemaal bereid met hetelucht? Dus dat moet wel hetzelfde smaken.

Goed dat je skeptisch bent. Maar geloof mij, het resultaat is echt verschillend. Ik vind zelf groentes uit de oven lekker. Wat ik dan doe is een ovenplaat pakken. En hierop leg ik stukjes paprika, courgettes, champignons en tomaat. Na een tijdje in de oven ruikt het allemaal lekker. Maar de plaat is drijfnat. De groente is niet geroosterd maar eerde gekookt in zijn eigen vocht. De smaak is goed, maar je zit wel met een nat gerecht. Je kent het wel, een bord met een plas sap erop.

airfryer-gerechten-5

Maak je dit gerecht in de Airfryer? Dan komen de groentes er totaal anders uit. Dat komt omdat de hete lucht langs je groentes stroomt waardoor je de groentes poft. Vocht druipt door het mandje de pan in. En dit vocht verdampt deels, omdat overtollige hete lucht aan de achterzijde van de Airfryer wordt afgevoerd.

Het resultaat zijn knapperige groentes die niet nattige zijn. Ik houd daar wel van. En dit bereik je eigenlijk alleen met de Airfryer.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen. Laatst maakte ik een kip cordon blue. Nou, ik heb nog nooit zo’n krokante en niet vette kip cordon blue op mijn bord gehad. Dankzij de werkwijze van de Airfryer.

kip-cordon-blue-uit-de-airfryer

Kent de Airfryer dan alleen maar voordelen?

Als je een airfryer koop, kan dan je hetelucht oven de deur uit? Nee, niet doen. Zie een airfryer als een nieuwe tool in jouw keuken. Het is een handige nieuwe toevoeging aan je keukenapparatuur. Je oven ga je echt nog wel gebruiken. Zeker als je grotere gerechten wil maken, dan is een hetelucht oven onmisbaar. Want zelfs in een Philips Airfryer XL kun je niet heel veel kwijt.

Een Airfryer vraagt ook om gewenning. Het is een nieuwe manier van eten bereiden zoals ik je al vertelde. Je moet er echt mee leren werken. De eerste paar keren moet je ook niet teleurgesteld zijn als je gerecht niet goed uit de verf komt. Je moet de beste formules leren ontdekken voor jouw gerecht. Want met een Airfryer kun je de tijd en temperatuur instellen. En deze combinatie is cruciaal voor een geslaagd gerecht.

Maar gelukkig delen enthousiaste Airfryer gebruikers massaal recepten met baktijden. En ook Philips Chef, Martin Senders deelt wekelijks recepten op zijn Facebook pagina.

Tip: Voor en Nadelen van Airfryers

Maar welke Airfryer moet ik dan kopen?

Ik zelf heb de Philips Airfryer XL en ik heb een Inventum GF400HL. Zelfs als je maar met z’n tweeën bent zijn deze vrij grote airfryers perfect. Naast deze twee airfryers adviseer ik nog meer goede airfryers. Lees hier het advies over de beste airfryers.

Bekijk de unboxing van de Philips Airfryer XL

Een lezer van mijn site vroeg mij waarom de Philips Airfryer XL zo duur is. Toegegeven, het is geen goedkope machine. Zeker als je het vergelijkt met een normale frituurpan. Momenteel kost de Philips Avance Airfryer XL zo’n 190 euro. En dat is een behoorlijke prijs.

Maar je krijgt hier zeker wat voor terug. Ten eerste heb je een Philips product. Dat staat voor degelijkheid en kwaliteit. Daarnaast maakt Philips gebruik van een uniek manier om de hetelucht langs je gerecht te laten gaan. Dit noemen ze bij Philips de Rapid Air Technology. Zij hebben hier een patent op en daarom is er geen ander merk hetelucht friteuse die hier ook gebruik van maakt.

Weegt dit op tegen een prijs van een goedkope frituurpan van de Kruidvat of Blokker? Ik vind van wel. Je hoeft namelijk nooit meer frituurvet of olie te kopen. Op de lange termijn ga je hierdoor een hoop besparen. En nog veel belangrijker, het is veel gezonder voor jou en je eventuele gezin. En dat is sowieso zijn geld dubbel en dwars waard.

Princess-Aerofryer-XLHet is verleidelijk om voor een goedkoop alternatief te kiezen. Zoals de twee maal goedkopere Princess Digital Aerofryer XL. Deze hetelucht friteuse is prima, maar kan lang niet alle gerechten aan die je wel in een Philips Airfryer kunt bereiden. Wil je puur alleen friet en snacks maken, dan kan de Princess een oplossing voor je zijn. Maar wil je er meer uit halen, kies dan de Philips Airfryer.

Ik dacht in het begin dat ik ook alleen maar de Airfryer zou gebruiken voor het vetloos frituren van friet en kroketten. Maar na een tijdje ga je toch experimenteren en ontdek je wat er nog meer mogelijk is met dit top apparaat.

Bekijk de beste airfryers en meer advies

Auteur

In 2015 maakt ik kennis met airfryer en ik heb nu diverse airfryers getest. Momenteel heb ik een Philips Airfryer XL, een Inventum GF400HL en een Tefal Fry Delight XL die ik regelmatig gebruik. Ik deel mijn ervaring met airfryers op dit blog.

23 Reacties

 1. Je zegt: “Zoals de twee maal goedkopere Princess Digital Aerofryer XL. Deze hetelucht friteuse is prima, maar kan lang niet alle gerechten aan die je wel in een Philips Airfryer kunt bereiden”.

  Kan je voorbeelden noemen? Ik wilde morgen een Princess aanschaffen maar ben nu wéér aan het twijfelen. Tja…de prijs hè…. 🙁

  • Pim Reply

   De Aerofryer heeft niet dezelfde kwaliteit als een Airfryer. De manier waarop hetelucht langs je product gaat is bij de Aerofryer anders. Ik kan niet precies soorten gerechten noemen.

   Maar ga er maar van uit dat standaard frituursnacks prima zullen werken. Wil je meer creatief ermee gaan koken, dan zou ik toch voor de Philips gaan.

  • Pim Reply

   Beste Thea, het zijn beiden hetelucht friteuses. Een hetelucht friteuse is een manier van frituren met hete lucht. Diverse fabrikanten maken hetelucht friteuses. Waaronder Philips, Tefal en Princess.

 2. Vergeef me mijn skeptiek, maar als je een zogenaamd objectief artikel schrijft, en in ’t zelfde artikel staat een link om ’t product te kopen, dan moet de gemiddelde lezer toch wel echt een pannekoek zijn om enig geloof te hebben in wat je schrijft toch? Er zijn zat roosters om gewoon in je oven of combimagnetron te plaatsen die perfect ’t zelfde resultaat hebben, maar dan voor een schappelijke prijs.

  Veel plezier nog!

  • Pim Reply

   Hi Kim,

   Bedankt voor je reactie. Ik probeer met dit artikel duidelijk te maken dat een Airfryer niet hetzelfde is als een hetelucht oven. Het is een totaal andere manier van eten bereiden.

   Het klopt dat je via mijn site een Airfryer kunt kopen. Maar dat heeft verder niets met de geloofwaardigheid van dit artikel te maken.

   Het is gebaseerd op mijn ervaring en mijn mening. En in dit artikel geef ik mijn advies.

   Ik begrijp wel je argwaan, maar vergis je niet. Kieskeurig.nl, Consumentenbond.nl, Zoover.nl, Beslist.nl en Independer.nl en alle andere vergelijkingssites bieden ook informatie aan en presenteren ook links om het product te kopen.

   Dit is een veel voorkomende verdienmodel. Want een site maken kost veel tijd en geld. Dus het is niet vreemd dat site eigenaren ook wat willen verdienen om alles te kunnen bekostigen.

   Je hebt ongetwijfeld al vele online aankopen gedaan op basis van advies van websites, die via jouw aankoop een commissie hebben ontvangen.

   Groet, Pim

 3. Ik zou wel eens een vergelijking willen zien tussen de airfryer en een American cooker van Blokker ,… Je weet wel, dat ding dat al een eeuwigheid op de markt is voordat de marketing specialisten van Philips met de airfryer kwamen …

 4. Ik heb een combimagnetron met heteluchtoven. De oven functie heeft een vochtsensor waardoor de patat heerlijk knapperig blijft. Ik heb een airfryer gekregen. Mijn Kids gebruiken hem voor afbakbroodjes. Voor mij heeft het ding totaal geen toegevoegde waarde. Kan er niks mee met een gezin met vier kinderen. Veel te klein en patat vind ik in mijn oven gewook het lekkerst

 5. De Philips Airfryer is ontzettend moeilijk schoon te maken, want je kunt daar niet bij komen waar veel vet en vuil zit. Ook het mandje van ijzer na schoonmaken blijven de haren van de spons achter. Komt later bij bakken in je voedsel terecht. Is dus niet gezond. Bepaalde voedselproducten worden helaas niet allemaal gaar in de airfryer. En het huis stinkt ook naar nare luchtjes. Zou Philips vragen om hun design te verbeteren.

 6. ben erg teleurgesteld. Heb zowel frites als kroketten precies volgens gebruiksaanwijzing gedaan en de kroketten waren vanbinnen nog bevroren en wit en de frites was bleek en niet krokant.
  Nu schijn je met oven frites/kroketten betere resultaten te krijgen, maar deze zijn ook veel vetter en dat is juist waarom ik de airfryer gekocht heb om vet te minderen. Dan schiet ik er dus niks mee op.

  • Pim Reply

   Beste Yolanda,

   Wat voor merk Airfryer heb je gekocht?

   De gebruiksaanwijzing geeft een standaard baktijd weer voor airfryers in het algemeen. Baktijden hangen eigenlijk per merk en model af.

   Wat ik zou doen is je frites een beetje met arachideolie insmeren, je airfryer op 180 graden zetten en ze dan 10 tot 12 minuten airfryer. Kroketten zullen helaas wel wat bleek blijven, maar voor de rest moet de smaak en de temperatuur net zo zijn als dat je gewend bent uit de frituur.

   Probeer het nog een keertje, test vooral dingen uit. Komt goed! Succes.

 7. Wat een onzin artikel, ben er niet door overtuigd.
  Ik heb een heteluchtoven die ik niet eens voor hoef te verwarmen.
  Qua tijd.. ook onzin.
  Groente grillen gaat uitstekend als je antilek bakjes gebruikt in de oven. En als je een mooie contactgrill hebt gaat het helemaal fantastisch!
  Patat uit de oven ook geen tijdverlies. Kwestie van goede temperatuur uitvogelen.
  Bovendien weer een onzin apparaat wat veel ruimte inneemt in de keuken. Minder onnodige spullen mensen! Dat leeft een stuk gezonder, rustiger en prettiger!
  Groetjes!

 8. Deze week de Philips Airfryer XL gekocht. We frituren al enkele jaren niet meer en gebruikten tot nu toe de oven varianten voor frites en snacks. Het resultaat was nooit echt goed. De producten blijven zacht, slap. Het resultaat van de airfryer is echter boven verwachting. De frites van Beyerland is perfect. De oven bami schijven van Jumbo idem dito! Ook afbakbroodjes zijn in enkele minuten klaar. We gaan door met experimenteren.

 9. Wij willen binnenkort een nieuwe keuken met inbouwapparatuur kopen.
  Om te voorkomen dat er losse apparatuur op het aanrecht komt te staan willen wij ook graag een inbouw-airfryer mee bestellen. Volgens de keukencentra die wij bezocht hebben bestaat dit nog niet !.
  Graag reactie.

  • Pim Reply

   Beste Harry, bedankt voor je vraag. En leuk dat je een nieuwe keuken krijgt, altijd spannend! Helaas is er nog geen inbouw airfryer te koop. Ik zou dus kijken hoe je op een creatieve manier je airfryer kunt ‘wegwerken’. Veel succes en alvast veel plezier met de nieuwe keuken.

 10. Smaken verschillen dit is 1 die je nooit overschatten mag. Frituren is altijd overheerlijk maar ongezond dus let daar op. Airfryer is heel wat anders je moet altijd voor je zelf uitdokteren wat je het fijnste en lekkerste vind. Keizer broodjes in en voorverwarmde airfryer 4 minuten op 190 alleen het knapperige van het broodje kun je alleen in een oven krijgen. Frits in de airfryer is prima ander spul is voor mij funest (fiandel en frikandel gehaktbal uitgezonderd) het bruine gefrituurde kroket bami nassi schijf krijg je niet in een airfyer.PUNT of je het koopt via die grote lampen fabriek of van de ijzerboer om de hoek maakt geen f..k uit. Een lekkere soep als voorbeeld; bruine bonen soep nu in deze tijd kil en koud die laat je een dag weken in water en dan airfryer ik hoor je hier al schateren. Dat is het verschil een Chinees houd de groente onder de hete kraan beetgaar . Jij kookt het gaar. Wij hebben hete lucht oven/airfryer/potten en pannen dat maken we heet op inductie. Zie je het verschil? Wij zijn allemaal anders. Hamburgers via de caf ook daar is heel veel verschil in elke caf is anders en jij bent uniek anders.

Plaats Je Reactie

zeventien − 6 =