Dit zijn 10 nadelen van airfryers

Je wil graag een hetelucht friteuse kopen. Want een airfryer is gezonder dan dat je jouw oude frituurpan gebruikt. Je hebt namelijk geen frituurvet meer nodig, dus je krijgt minder calorieën en vet binnen. Daarnaast kun je met een airfryer veel meer dan alleen frituren. Je kan er groente in poffen, vlees en vis mee grillen en je kunt er zelfs een cake in bakken. En in de ochtend een eitje koken en gelijk je broodje erbij afbakken, ook dat is geen probleem met een airfryer. En dat allemaal met één machine, onmisbaar voor in de keuken dus.

Bulk 10-daagse mei

 Tip: Top 10 Airfryers: 

Maar wacht even…

Want is alles alleen maar pracht en praal aan een airfryer? Voordat je jouw nieuwe airfryer gaat kopen of bestellen kun je het beste deze 10 nadelen van een airfryer even doornemen. Want niet alles aan een airfryer is geweldig, vandaar dit lijstje.

Sinds 2015 test ik allerlei airfryers van verschillende merken en op dit blog lees je daar alles over. Ik gebruik de airfryer echt bijna elke dag, ik zou niet meer zonder kunnen. Het is een geweldig apparaat waarvan je de waarde pas echt zult begrijpen als je ‘m zelf in huis hebt. En het hoeft echt niet perse een duurdere Philips Airfryer te zijn. Ook hetelucht friteuses van andere merken zijn goed, zoals van Princess, Tefal of Inventum.

princess-airfryer-pan-en-frituurmand
Hier test ik een airfryer van Princess.

Maar er zijn toch nog wat nadelen aan airfryers. En daar wil ik het op deze pagina over hebben. Maar op de vraag of ik je een airfryer kan aanbevelen om te kopen is mijn antwoord een volmondig: JA!

“Een airfryer is een log bakbeest in de keuken!”
Annemart van Rhee

Annemart van Rhee (AD.nl) vindt dat de airfryer tot de top 10  van ongewenste cadeaus van 2017 hoort. In haar top 10 van ongewenste Sinterklaas en Kerst cadeaus noemt zij op plek 9 de airfryer een log bakbeest voor in de keuken die ruimte vreet op het aanrecht of in je keukenkastje. Ze vergelijkt de airfryer met een rage, zoals de broodbakmachine of pastamaker uit de jaren 90. Ik ben het daar niet mee eens. Ik denk dat airfryers of hetelucht friteuses een blijvertje zijn, ondanks de nadelen die ik hieronder benoem.

AD.nl geeft overigens nog wel advies over 3 goede airfryers die je kunt kopen, dat dan weer wel.

Wat is een goede aifryer?

Heb je hulp nodig bij het vinden van de beste airfryer? Bekijk hier mijn airfryer advies.

#1. Niet elke airfryer is een goede airfryer

Er zijn vandaag de dag heel veel soorten airfryers te koop. Als ik nu kijk op bol.com dan zie ik dat er meer dan 165 soorten hetelucht friteuses aangeboden worden. Een aantal jaar geleden was dat aantal veel kleiner, toen had je alleen nog maar de keuze uit een paar Philips Airfryers en een aantal Tefal Actifry’s. Maar vanwege het succes van de Philips Airfryer zijn er allerlei andere bekende en onbekende merken die graag een gefrituurd graantje willen meepikken van de populariteit van de airfryer. Zo zijn er hetelucht friteuses te koop van Inventum, De’Longhi, Homie, Emerio, Montana en Seb. Heb jij ooit wel eens gehoord van het merk Rommelsbacher? Ja, ik dus ook niet. Maar zelfs zij verkopen airfryers.

inventum-gf400hl-verschil-inventum-gf500hl
Twee airfryers van het merk Inventum

Het aanbod van hetelucht friteuses is momenteel dus groot. Het wordt dus steeds lastiger om de beste airfryer uit te kiezen die aansluit bij jouw wensen. Want niet elke airfryer heeft namelijk dezelfde kwaliteiten. De meeste airfryers presteren ondermaats, zo bleek uit onderzoek van de Consumentenbond. Slechts een klein deel van de airfryers doet zijn werk goed en produceert knapperige frietjes zoals je zou mogen verwachten van een airfryer. Maar de meeste, vooral zeer goedkope ‘rip-offs’, zijn een grote teleurstelling. Slappe frieten, lange baktijden en een hoop sippe gezichten aan tafel. En natuurlijk iemand in je gezin die je het volgende even moet inwrijven: “zie je nou wel, die airfraaiers zijn onzin, doe mij maar gewoon friet uit het vet. Zonde van de centen!’.

Koop geen goedkope air-cryer.

Ja, het zou zonde zijn als je een airfryer koopt die dus in de categorie ‘air-cryers’ valt en je dus een hoop teleurstelling oplevert. Maar hoe weet je nu welke airfryer nu wel de moeite waard is om te kopen? Daarvoor verwijs ik je even door naar een andere pagina over de beste airfryers.

#2. De meeste airfryers zijn te klein voor een gezin

Met verbazing zie ik op webshops en pagina’s van fabrikanten dat er beweert wordt dat je met airfryers een heel gezin kunt voeden. Helaas, maar dat kun je echt vergeten. Zelfs met een XL of XXL airfryer kun je niet een gezin van een volledige maaltijd voorzien. Ik heb zelf twee grote airfryers (Philips Airfryer XL en Inventum GF400HL), en deze ‘grote airfryers’ zijn maximaal geschikt voor 2 tot 3 personen. Ik gebruik soms twee airfryers tegelijk om een maaltijd voor twee personen te bereiden. Ik doe bijvoorbeeld in de ene friet en in de andere mijn groenten.

Wil je voldoende ruimte hebben in je frituurpan? Kijk dan naar een XXL airfryer. Ik heb zelf een Inventum GF552HL en een Philips Avance Airfryer XXL en deze zijn  ruimer dan normale XL airfryers. Zeker de Inventum GF552HL vind ik een grote airfryer.

Lees hier meer over XXL airfryers met een grote inhoud.

gevulde-paprika-krieltjes-tefal-fry-delight-xl
Gevulde paprika’s met krieltjes

Bestaat jouw gezin uit vier of vijf personen en denk je dat je met een airfryer voor je hele gezin friet en een snack op tafel kunt krijgen. Dan moet ik je dus helaas teleurstellen. Natuurlijk, je kan een airfryer met een grote inhoud van 1,2 kilogram helemaal volgooien met friet en er snacks tussen proppen. Maar dan krijg je halfgare friet en half bruine snacks. En dat is niet wat je wil. Ik gooi zelf nooit de frituurman helemaal vol tot het maximale niveau, omdat ik dan weet dat de bakresultaten gaan tegenvallen. Als je bijvoorbeeld friet gaat maken, dan moeten de frietjes vrij kunnen bewegen zodat alle kanten goed gebakken kunnen worden. Doe je de mand te vol, dan helpt het opschudden niet en krijg je deels glazige frietjes met een appelachtige textuur. Jak, niet lekker dus.

airfryer-xxl-verschil-airfryer-xl
Verschil tussen de Airfryer XXL en XL.

#3. Airfryers kunnen roken en stinken

Dit nadeel is niet op elke airfryer van toepassing – Naast frituren kun je met een airfryer bakken, braden, poffen en grillen. Wat kun je eigenlijk niet met deze machines? Nou, bijvoorbeeld een vette hamburger airfryen. Ja, het kan wel. Maar je loopt kans dat er binnen een paar minuten blauwe rook uit de airfryer komt. En de ruimte waarin je airfryer staat, waarschijnlijk je keuken, gaat dan behoorlijk stinken.

Vettige producten hebben niet met elke airfryer een goede match. Dat komt omdat het vet, uit bijvoorbeeld een hamburger, smelt tijdens het airfryen. En dit druppelt dan in de frituurpan. Maar door de luchtcirculatie in sommige airfryers word het vet door de gehele pan geblazen met als gevolg dat het vet tegen het verwarmingselement komt. Dit element is roodgloeiend tijdens het airfryen en zorgt ervoor dat aangezogen lucht heet wordt en je gerecht krokant en gaar. Maar het vet spettert ook tegen dit element met als gevolg dat het zwart wordt en verbrandt. Dit resulteert in blauwe walmende rook en een hoop stank (Philips vertelt er ook over). Ik ervaar dit vervelende fenomeen zelf bij hamburgers, kipkrokant schnitzels en veel vettige diepvriessnacks. Een airfryer kan ook gaan walmen als je deze niet met regelmaat schoonmaakt. Ik adviseer je om na ieder gebruik je airfryer direct schoon te maken. Zo houd je ‘m lang netjes en voorkom je vieze luchtjes. Hier lees je meer tips voor het schoonmaken van je airfryer.

schoonmaken-vies-mandje-airfryer-xxl
Het gaas blijft een lastig onderdeel om schoon te maken en te houden.

Damp uit de airfryer

Naast blauwe rook kan er ook witte ‘rook’  uit je airfryer komen. Dit is minder erg dan de blauwe rook van verbrand vet en oude etensresten. Witte rook is eigenlijk damp van je gerecht, gewoon vocht dus. Deze stoom ontstaat vooral als je groente gaat airfryer. Ik ben zelf fan van bloemkool uit de airfryer. Ik maak dan kleine stukjes van een gehele bloemkool, doe er wat kruiden over en gooi het dan rauw in mijn airfryer. Maar door het airfryen verdampt het vocht wat resulteert in een hoop stoom. Niet heel erg dus, toch is er wel wat om rekening mee te houden. Je moet je airfryer onder de afzuigkap zetten om de stoom af te voeren. Daarnaast wordt de muur waar je airfryer bij in de buurt staat ook vochtig, even opletten dus waar je de airfryer plaatst. Mijn Philips Airfryer XL stoot hetelucht uit naar boven, maar mijn Inventum airfryer stoot dit uit direct naar achteren. Het is dus per airfryer afhankelijk welke richting de rook of stoom geblazen wordt.

Niet elke airfryer heeft last van rook

Nu ik een aantal jaren airfryers test ben ik erachter gekomen dat niet elke airfryer last heeft van rook. Neem bijvoorbeeld de Philips Airfryer XXL of de Inventum GF552HL. Bij deze airfryers heb ik nog niet een keer last gehad van rook uit de uitlaat. Komt het omdat dit XXL airfryers zijn? Ik weet wel dat de Philips Airfryer XXL een extra laag heeft in de frituurpan die zorgt dat het vet gescheiden wordt.

#4. Airfryers zijn lastig om schoon te maken

Een traditionele frituurpan schoonmaken, dat is niemand zijn of haar hobby. Maar het schoonmaken van een hetelucht frituurpan zal ook niemands hobby worden. Het is wel een minder vies karwei, je hoeft geen frituurvet in een fles te gieten enzo. Maar toch, er schijnt het idee te zijn dat airfryers eenvoudig schoon te maken zijn binnen een handomdraai. Dat is helaas niet helemaal waar. Het hangt er wel vanaf wat je hebt gemaakt hoe vies de pan van je airfryer wordt. Stel, je maakt wat frietjes en je doet er een kroket en een frikandel bij. Daar wordt je airfryer niet heel vies van. Na het airfryen heb je wat kruimels en vetdruppeltjes in de pan. Maar als je bijvoorbeeld groente- of vleesgerechten gaat maken in je airfryer, dan zul je merken dat je pan best wel vies wordt. Een airfryer wordt vooral vies van vette producten, kruiden en sausjes. Als het maar kan druipen en druppelen dan wordt je airfryer er vies van. En omdat het binnen in je pan wel 200 graden kan worden, koekt alles ook lekker goed aan. Vooral als je de airfryer niet na ieder gebruik schoon maakt.

inventum-gf400hl-airfryer-schoonmaken

Het scheelt ook weer per merk airfryer hoe lastig het is om de pan schoon te maken. Ik vind zelf dat mijn Philips Avance Airfryer XL lastig is om schoon te maken. Het mandje bevat gaas waar je product op ligt. En in dit gaas blijft van alles plakken en hangen. Daarnaast heeft het mandje allerlei kleine hoekjes en ribbeltjes waar je echt je best voor moet doen om het ‘schoon’ te krijgen. Ik maak mijn airfryer na ieder gebruik met de hand schoon. Maar toch wordt je pan en je mand na verloop van tijd vettig en wordt je mandje zwarter en zwarter. Dat geeft op zich niets, maar toch. Ik had liever gezien dat ze het mandje wat zo bedacht hadden dat je het makkelijk kunt schoonmaken. Saskia van Eetnieuws.nl schijnt een oplossing gevonden te hebben.

Neem nou de Inventum GF400HL. Deze airfryer heeft een heel simpele bak en een heel simpel mandje zonder gaas. En dit maakt al een stuk eenvoudiger schoon. Helaas heeft het frituurmandje ook wel wat vinnetjes aan de zijkant, het lijken net kieuwen. En hier blijft nog wel eens een stukje groente of een kruimel paneer tussen hangen die je dan met je vinger ertussenuit probeert te friemelen. Maar in vergelijking met de airfryer van Philips is die van Inventum al veel eenvoudiger om schoon te maken.

pan-neemt-veel-ruimte-in
In de vaatwasser nemen onderdelen best veel ruimte in.

Een onderdeel die echt niet goed schoon te krijgen is, dat is het verwarmingselement die boven de pan hangt. Hier spat van alles tegen aan en dit laat zwarte ingebrande plekken achter. Dat krijg je echt niet meer schoon, simpelweg omdat het te aangekoekt is en omdat je er niet goed bij kunt.

#5. Airfryers maken ‘lawaai’

In een hetelucht friteuse wervelt hetelucht en deze lucht wordt van buiten aangezogen en aan de achterkant er weer uitgeblazen. Dit hele gedans met lucht wordt veroorzaakt door een ventilator in de airfryer. En dit alles maakt een zoemend en blazend geluid. Ook hier is het type geluid en de hoeveelheid geluid afhankelijk van het merk en type airfryer. Uit mijn ervaring blijkt dat bijvoorbeeld een Philips Airfryer XL luidruchtiger is dan een Inventum GF400HL airfryer. Maar ze produceren allebei geluid.

philips-airfryer-xl-vs-philips-airfryer-xxl
Philips Airfryer XL en de Airfryer XXL

Heb je dus een open keuken of sta je gezellig te koken en is de rest van je gezin aan het meekijken vanaf de keukentafel? Dan kan het zo zijn dat de airfryer wat teveel geluid produceert om in de tussen tijd te luisteren naar het 18 uur journaal of om de verhalen aan te horen wat iedereen die dag op school of op werk heeft meegemaakt. Het is absoluut niet zo dat een airfryer een oorverdovend kabaal maakt, waardoor je niet te verstaan bent. Maar het is ook niet zo dat een airfryer ‘fluisterstil’ is. Je kunt het meer vergelijken met je afzuigkap, stofzuiger of föhn die ingesteld staat op de medium kracht.

Je kunt natuurlijk altijd nog je airfryer in de bijkeuken, schuur of garage plaatsen en ‘m daar lekker laten zoemen. Dan heeft niemand er veel last van. Maar vergeet niet, dat je de pan af en toe moet opschudden zodat je gerecht gelijkmatig gegaard wordt. Dat wordt dan dus heen en weer lopen.

Welke airfryer kopen?

frituurgezond-betrouwbaar-test-reviewIk onderbreek deze lijst even hoor. Wil je graag weten welke airfryer je het beste kunt kopen? En waar je allemaal op moet letten bij het uitzoeken van jouw perfecte airfryer? Bekijk dan deze pagina met advies over de beste airfryers. Ik heb hier een lijst staan met een airfryers die geschikt zijn voor de meeste mensen. Daarnaast heb ik ook een uitgebreide koopgids gemaakt met tips en uitleg over hetelucht friteuses.

Bekijk de TOP 10 beste hetelucht friteuses:

#6. Een airfryer neemt ruimte in op je aanrecht

De meeste mensen gebruiken een airfryer in de keuken. En sommige laten de airfryer zelfs permanent op het aanrecht staan, omdat ze de machine vrijwel dagelijks gebruiken. Ik zelf gebruik een airfryer ook bijna dagelijks, maar ik berg de airfryer op nadat ik de pan natuurlijk schoon gemaakt heb.

inventum-gf400hl-op-aanrecht

Het aanrecht. Nee, je kan niet genoeg aanrecht hebben. Vooral tijdens het koken wil je de ruimte hebben voor je snijplank. En je wil je kruiden uitstallen die je gaat gebruiken. Een kommetje hier en een schaaltje daar. En je wil ook graag de borden klaar hebben staan om je gerecht straks op te dienen. Heb je dan nog wel ruimte om er ook nog een airfryer bij te hebben staan? Past dat nog wel naast je koffieapparaat, blender, waterkoker en keukenmachine? En heb je trouwens ook nog wel ruimte in je keukenkastje of trapkast om een airfryer op te kunnen bergen?

philips-airfryer-xxl-op-aanrecht

Hoe groot is zo’n airfryer eigenlijk? Nou, eigenlijk net zo groot als een normale frituurpan. Het neemt dus best wat ruimte in. En als je een goede airfryer wilt kopen, dan heb je ook gelijk een van de grotere varianten nodig omdat je anders te weinig eten kunt bereiden. Bekijk dus goed of je er nog een extra keukenapparaat bij kunt hebben.

Bij de meeste mensen wordt de oude frituurpan vervangen voor een airfryer. En er zijn ook mensen die hun kleine oventje inruilen voor een airfryer. Het is dus vaak zo dat de hetelucht friteuse in de plaats komt van een bestaand oud keukenapparaat die je al had staan.

#7. Een airfryer is duurder dan een gewone frituurpan

Als ik nu op de website van Blokker kijk en zoek naar een frituurpan, dan kan ik er al eentje kopen voor 24,99 – een heuse Tomado TM-5532 friteuse. Maar voor dat geld heb je geen airfryer. Je moet echt wat dieper in de buidel tasten om een hetelucht friteuse te kopen. Een beetje airfryer zit zo rond de 75 tot 100 euro. Dan heb je een goedkope airfryer van een b-merk, mag ik dat zeggen? Wil je gaan voor een populaire Philips Airfryer? Dan zit je al gauw op zo’n 140 tot 200 euro. En er zijn zelfs modellen die daar nog overheen gaan.

airfryer-of-frituurpan
Hetelucht of heet frituurvet?

Het is wel zo dat met de jaren de prijs van airfryers daalt omdat het aanbod groter wordt en er steeds meer onbekende merken met een airfryer op de markt komen. Let op wat ik al gezegd heb, niet elke airfryer is het waard om te kopen. Als ik een airfryer zou kopen, zou ik niet perse voor de goedkoopste gaan maar voor de friteuse die past bij jouw wensen. En bedenk je wel dat je met een airfryer meer kan dan alleen frituren. Je haalt dus meer in huis dan alleen een vervanger voor je frituurpan. En daar hangt dus een hoger prijskaartje aan.

#8. Een heel diner maken lukt niet met 1 airfryer

Bij puntje 2 noemde ik het al even: met een airfryer kun je niet een heel diner op tafel krijgen. Zie een airfryer meer als een verlangstuk van je fornuis en een hulpje van je grote oven. Ik gebruik de airfryer bijvoorbeeld om wat aardappelschijfjes en twee kip cordon bleu’s mee te bereiden. En op mijn fornuis staat gewoon ook nog een wokpan om wat groentes te wokken. Alles tezamen zorgt ervoor dat ik avondeten op tafel kan krijgen. Maar het is echt niet zo dat je met een airfryer alleen een heel avondmaal kan maken.

Je ziet wel eens in airfryer recepten filmpjes dat ze aan de ene kant vlees doen en erboven een rekje plaatsen met groentes. En aan de zijkant doen ze nog wat aardappels. Ja, forget it. Het past niet, het wordt een rommel en het een is al gaar terwijl het andere nog rauw is. Wil je 100% koken met een airfryer, dan adviseer ik je om er twee te kopen. Ik gebruik soms twee airfryers tegelijk. Eentje voor vlees of aardappels en de andere voor de groentes. En dat gaat prima. Maar dat is dan ook voor maximaal 2 tot 3 personen.

inventum-gf400hl-airfryen
Kipbrugers en aardappel bolletjes. Super krokant en snel klaar.

#9. Snacks en friet smaken niet zoals bij de snackbar

Het moment van de waarheid. Je gaat een gewone diepvrieskroket in de airfryer proberen. Na het verstrijken van de baktijd open je de lade en je ziet daar een bleke kroket liggen met hier en daar een gebruind paneer kruimeltje. Ja, dat valt dan toch wel tegen. Zeker als je fan bent van een kroket van de snackbar of uit je eigen vertrouwde vette frituurpan. Met je ogen dicht smaakt zo’n kroket best goed. Je mist wel de vettige smaak van het frituurvet. Maar als je ernaar kijkt, dan zie je een bleke kroket liggen. Hij lijkt nog wel bevroren. Het is echt even wennen, en sommige mensen kunnen er mogelijk niet aan wennen.

frikandel-bamischijf-kroket-bitterbal-kipnuggets-in-philips-airfryer-xl-baktijd

Een airfryer kan je traditionele frituurpan vervangen. Alleen kan een airfryer dat niet voor de volle 100%. Sommige snacks lukken gewoonweg niet, zoals een kroket of bitterbal. Ja, dan gebruik je toch oven producten of speciale airfryer producten? Dat kan inderdaad. Deze zijn alleen wel een stuk duurder en ze zijn voorgefrituurd, ze komen al bruin uit de verpakking. Dus wat is dan nog de lol van frituren met hetelucht? Daarnaast vind ik dat oven en airfryer snacks te vettig zijn waardoor je grote kans hebt dat je airfryer gaat roken.

philips-airfryer-xxl-gerechten-baktijden-2

Een frikandel gaat wel beter dan een kroket. Tijdens het airfryen blaast deze zich helemaal op. Hij lijkt wel twee keer zo groot geworden. Maar eenmaal op je bord verschrompelt de frikandel en is deze minder dik dan je gewend bent van de snackbar op de hoek.

krokante-kippenvleugeltjes-en-aardappeltjes-princess-airfryer
Deze kippenvleugeltjes waren echt heel lekker. Recept uit het kookboek ‘Wereldsmaken uit de Airfryer’.

Hoe zit het met patat of friet? Het hangt ervan af wat voor merk friet je gebruikt. In principe werkt elke friet wel goed in een airfryer. Maar de smaak van het frituurvet, dat is wat ontbreekt. En daarnaast blijft het zout niet plakken aan de frietjes omdat de gele staafjes niet vettige genoeg zijn.

#10. Baktijden moet je zelf uitvogelen

Je leest op internet veel over baktijden en instellingen speciaal voor airfryers. Maar mijn ervaring is dat elke airfryer zijn eigen baktijden kent. Sommige airfryers moeten wel voorverwarmd worden en andere weer niet. En bij de ene airfryer zijn de frietjes al goudbruin na 20 minuten op 180 graden. Terwijl bij de andere airfryer de frietjes nog wat bleek zijn. Het hangt er echt vanaf hoe krachtig je airfryer is, hoe groot de pan is, hoeveel eten je gaat bereiden en hoe de techniek in je airfryer werkt. Philips staat bekend om zijn starfish pannen, waardoor hetelucht wervelt langs je gerecht. Maar de meeste airfryers hebben een pan met platte bodem, en hierdoor circuleert hetelucht minder heftig door de pan heen waardoor bakresultaten kunnen afwijken.

bediening-analoge-draaiknop-airfryer-xxl

Eigenlijk moet je voor elk gerecht zelf een beetje aanvoelen en uitvogelen hoe je het moet bereiden. Meestal stel ik mijn airfryer in op 180 graden en kijk ik af en toe even hoe het met mijn gerecht gaat. En op basis daarvan beoordeel ik of mijn gerecht klaar is. Na verloop van tijd krijg je er de handigheid in en kun je wel aanvoelen hoe lang je gerecht moet. Een frikandel doe ik 8 minuten op 180 graden en frietjes wat langer op 10 tot 12 minuten. Dat heb ik niet ergens gelezen, maar gewoon zelf uitgeprobeerd. En dat vind ik eigenlijk wel het leukste van een airfryer. Gewoon uitproberen. Zo ben ik er ook zelf achter gekomen dat je een rauwe bloemkool perfect kunt klaarmaken in een airfryer. Totaal andere smaakbeleving dan dat je het zou koken in een pan met water.

airfryer-hamburger-patat-friet-krokant

Een airfryer is dus echt trial en error. Wees niet bang om een foutje te maken. Probeer dingen uit. En je zal gaan meemaken dat je keuken blauw komt te staan. Geen paniek, zet je airfryer onder de afzuigkap en schrap je gerecht van je lijstje. Maar je zal hierdoor ook gerechten ontdekken die je zullen verbazen. Neem zoiets simpels als een kip cordon bleu. Deze maakte ik altijd in een pannetje met boter. Wat krijg je dan? Een zompige kip cordon bleu. Maar dezelfde kip cordon bleu uit de airfryer, zonder olie of boter, dat is echt super. Hij wordt super krokent en heel erg luchtig. Naar mijn mening kun je dat resultaat alleen behalen met een airfryer. Zelfs met een heteluchtoven gaat je dat niet lukken. En zo zijn er nog meer gerechtjes op te noemen die alleen op die manier bereidt kunnen worden met behulp van een airfryer.

misshavermout-sesam-kip-gehaktballetjes-airfryer-recept

Bekijk mijn 5 nadelen van de Airfryer XXL

Ik heb de Philips Airfryer XXL uitgebreid getest. Je kunt hier mijn review lezen. In de onderstaande video neem ik een aantal nadelen van deze airfryer met je door. Want ik vind het belangrijk dat je ook weet wat er minder goed is.

Conclusie?

Kun je een airfryer het beste links laten liggen na het lezen van deze 10 nadelen? Dat is volkomen aan jou. Maar ik weet zelf dat ik mijn airfryer vrijwel elke avond gebruik. Ik verbaas me er eigenlijk nog steeds over hoe vaak ik de airfryer per week als hulpje gebruik in de keuken. Elke dag zorgt een airfryer ervoor dat ik een pan minder op het fornuis heb staan. Vooral de koekenpan blijft bij mij veel vaker in de kast. Behalve als ik een gebakken eitje wil maken haal ik ‘m nog tevoorschijn. Een hetelucht friteuse vervangt voor mij naast mijn frituurpan, wokpan en koekenpan ook mijn heteluchtoven voor een groot deel.

Sommige mensen zien een airfryer als vervanger voor een frituurpan. Maar ik weet zeker dat je jouw airfryer vaker zult gebruiken dan je oude friteuse met vet. Een hetelucht friteuse is echt een uitbreiding in je keuken. Zie het meer dan alleen een ‘vervanger van je frituurpan’.

Een airfryer helpt je gezonder te eten en het zorgt voor verrassende gerechten op tafel, bekijk deze leuke airfryer recepten eens. En die nadelen, die neem ik voor lief. Ik vind het gewoon belangrijk dat je vooraf weet wat de nadelen kunnen zijn voor je. Zodat je weet wat je in huis haalt en dat je niet achteraf baalt van de minpunten van een airfryer. Een airfryer heeft gelukkig ook een hoop voordelen. De voordelen van airfryers kun je hier lezen.

Veel succes met je mogelijk aankoop. Heb je hulp nodig? Bekijk dan hier mijn koopadvies voor de beste airfryer. Of bekijk hieronder mijn video met tips voor het kiezen van jouw nieuwe airfryer:

Auteur

In 2015 maakte ik kennis met de airfryer en ik deel graag mijn kennis met jou. Momenteel heb ik een Philips Airfryer XL en XXL, een Inventum GF400HL en GF552HL, een Tefal Fry Delight XL, een Tristar FR-6980 en een Princess Digital Family Aerofryer die ik regelmatig gebruik. Ik deel mijn ervaring met airfryers met jou op dit blog. Happy Airfrying!

24 Reacties

 1. Ben in het bezit van een Philips Airfryer XL .Bij het bereiden van loempia’s en kipcorns stond de keuken helemaal blauw van de rook(?). Hoe is dat te voorkomen? Bij het bereiden van patat of crocetten totaal geen last.

  • Pim Reply

   Erg vervelend. Ik weet wat u bedoeld. En de eerste keer is dat schrikken. Het komt door het vet dat uit de producten drupt tijdens het airfryen. Dit vet wordt door de luchtcirculatie tegen het verwarmelement geblazen waardoor het verbrand. Dit resulteert in blauwe, stinkende rook. Wat je er tegen kunt doen is kijken voor een spatdeksel of toch het gebruik van vette producten te beperken. Ik kan wel zeggen dat mijn Philips Airfryer XL eerder rookt dan bijvoorbeeld de Inventum GF400HL. Het lijkt wel of de lucht wat agressiever rondwervelt en dus eerder vet meeneemt tegen het element.

 2. Zeldzaam nuttige site. Ben er gelijk klaar mee. Doe wel wat olie in een pannetje.

  • Pim Reply

   Beste Mac. Bedankt voor uw reactie. Bedoelt u dat de site niet nuttig is? Of dat u wel wat heeft gehad aan de informatie en daarom nu geen Airfryer wilt kopen? Dit artikel geeft aan wat nadelen kunnen zijn van heteluchtfriteuses. Maar de voordelen wegen op tegen deze nadelen. Ik maak vrijwel elke dag gebruik van de airfryer. En ook zonder deze site zou ik hier gebruik van maken. Wat heeft u tegen gehouden om verder te kijken voor een airfryer? Ik hoor het graag!

 3. Inmiddels achterhaald artikel. 2015 of zag ik dat verkeerd?
  Wij zijn zeer content met onze airfryer xl, de goede producten erin en zelfs de kroketten zijn gewoon bruin en krokant. Ons gezin van 4 kan prima toe met deze pan. Etc. etc.

  • Pim Reply

   Beste Monica,

   Het artikel komt uit 2017, maar ik pas het regelmatig aan met updates. Goed om te horen dat de Airfryer XL goed bevalt. Ik vind het zelf ook een top ding!

 4. Bedankt voor de goede tips.
  Vandaag een Delonghi 1394/2 besteld. Ik laat nog wel horen of hij me bevalt.

  • Pim Reply

   Hoi Marianne, dankjewel. Ja daar ben ik erg benieuwd naar, laat het me weten! Thanks, Pim.

 5. 1e gerecht bereid. Drumsticks met aardappeltjes. Perfect gelukt.
  Weet je ook hoe ik iets opnieuw kan verwarmen? Er staat 2 à 3 min, maar er staat niet welke stand.

  • Pim Reply

   Goed om te horen Marianne, welke airfryer heb je gekocht? Qua opwarmen, een beetje zoals met de oven. Let op dat de bovenkant van je gerecht niet verbrandt. Dus ik stel je wil nog een beetje ovenschotel opwarmen, zet ‘m dan op 150-160 graden voor een aantal minuten en controleer of de binnenkant op temperatuur is. Succes

  • Pim Reply

   Zelf friet maken kan zeker met de airfryer. Er zijn diverse tips online te vinden over het maken van verse friet.

 6. Ik had al niet zo’n hoge dunk van die airfryers en dit artikel bevestig het alleen maar. Ik gebruik een gewone friteuse en ik krijg er altijd lekkere friet en snacks uit. Ook is de baktijd in een gewone friteuse stukken minder dan bij een airfryer. Frieten en snacks zijn doorgaans in 5 minuten klaar en bij een airfryer duurt het minstens 2x zolang.

  Uiteraard hebben friteuses ook nadelen zoals regelmatig het vet vervangen wat een niet zo’n leuk karwei is, maar ach alles went. Mijn friteuse kan voor 90% in de vaatwasser dus het ding komt er telkens brandschoon uit.

  Maar goed als die airfryers zo goed zijn waarom zie ik ze dan niet snackbars?
  Nee er gaat niks boven ouderwets frituren, en met frituren in zonnebloemolie frituur je ook nog eens een stuk gezonder.

  • Pim Reply

   Beste Claus, als je een traditionele friteuse fijner vindt dan moet je het inderdaad daar bij laten. Het is wel zo dat en airfryer sneller op temperatuur is, dus qua snelheid maakt het niet veel uit. Snackbars werken niet met professionele horeca airfryers met als reden dat airfryers altijd compact moeten zijn om goed te functioneren. Een snackbar vraagt om hogere volumes en dat kunnen airfryers momenteel nog niet realiseren. Misschien in de toekomst, wie weet.

 7. Wat een onzin, heb al jaren een Philips Airfryer, bak vrijwel al mijn eten in de Airfryer en meer dan 90% lukt.

 8. Vind het een fijn artikel, eerlijk en ook met humor, moest ook wel lachen om je woordkeus soms. Heel goed gedaan. Ik leg zelf bij vette dingen een dubbel velletje keukenrol ONDER het mandje. Het kan dus niet door mijn airfryer gaan vliegen en tegen het warmte element komen maar zuigt wel al het vet op. Dat scheelt echt super veel in schoonmaken en sindsdien geen rook of kwalm meer gehad.

  • Pim Reply

   Hoi Maartje, wat een leuke reactie. Erg leuk om te lezen en ook een goede tip. Dank voor het delen en dat je de moeite hebt genomen om een reactie achter te laten 🙂

 9. Om het walmen te voorkomen leg ik een aluminium.folie onder het vettige product. De zijkanten wel open laten. Werkt perfect en spatdeksel erop zodat het warmte element niet vettige wordt.

 10. Dit zijn toch geen nadelen!!! Je kan op alles wel iets vinden om over te leuteren.. Natuurlijk is er verschil met echte frit, natuurlijk neemt hij plaats in op je aanrecht…. Overbodig artikel is dit

 11. Ben hey niet overal mee eens. Wij eten met 2 volwassenen en 2 pubers uit de xl. Rook voorkom ik door een spatdeksek te gebruiken. Het schoonmaken is inderdaad moeilijk, maar als je het elke keer doet is het zo gebeurd. Na 4 jaar zeer intensief bijna dagelijks gebruik gaan we de xl vervangen voor de xxl. Niet omdat de xl niet meer voldoet maar de xxl heeft iets meer handigheidjes.

  • Pim Reply

   Ik ben het wel eens met jou hoor, Marion 🙂 Goed om te lezen en alvast veel plezier met de XXL. Ik vind dit echt een super goede airfryer, zeker in combinatie met alle accessoires. Je gaat hier zeker veel plezier van hebben.

Plaats Je Reactie

8 − 6 =