Leuk een airfryer, maar wat kan er in? Welke ‘gerechten’ maak ik het meest in mijn airfryers? Sinds 2015 gebruik ik bijna elke dag een hetelucht friteuse. Eet ik dan zo vaak friet of een frikandel? Nee joh! In dit artikel vertel ik je over 5 dingen die ik vaak klaarmaak in mijn airfryer. Het zijn vooral simpele dingen, maar daar is de airfryer naar mijn mening ook voor bedoeld.

Ik gebruik de airfryer vooral voor simpele gerechtjes

Ik zal je heel eerlijk bekennen, ik maak vooral eenvoudige dingen in de airfryer. Hieronder vertel ik je er meer over. Maar echt, sommige mensen maken complete maaltijden in de airfryer. Het ziet er ook allemaal lekker uit enzo, maar is het echt nodig om een airfryer te gebruiken om een hartige taart of een beef Wellington te maken? Kun je hier niet gewoon beter je hetelucht oven voor gebruiken? Soms heb ik het idee dat mensen een airfryer gebruiken voor gerechten die je eigenlijk veel makkelijker in de oven kunt maken.

recept-van-The-Philips-Chef-prachtig-gefotografeerd

Een airfryer is een vervanger van de frituurpan en een verlengstuk van je oven.

Ik zie een airfryer als een vervanger voor een traditionele frituurpan maar als een verlengstuk van mijn oven. Kijk, simpele dingetjes zoals kleine pizza’s of een focaccia brood kun je perfect maken in je airfryer. Hiervoor is het zonde om je grote oven aan te slingeren. Maar ga je voor je gezin bijvoorbeeld een ovenschotel maken, dan zou ik toch echt de oven verkiezen boven de airfryer. Een airfryer heeft een relatief klein en vierkant pannetje. Het is mij een gepriegel om daar een ovenschaal in te leggen (die ook nog eens past). En het resultaat is een kleine ovenschotel waar je met maximaal 2 personen van kunt eten.

gerechten-gemaakt-airfryer-hetelucht-friteuse
Gerechten uit de Airfryer

Mijn airfryer vervangt wel 100% de frituurpan. Oke, een kroket of bitterbal blijft een beter succes als deze uit het frituurvet komt. Maar voor vrijwel alle andere dingen is een airfryer een uitstekende vervanger.

frikandel-bamischijf-kroket-bitterbal-kipnuggets-in-philips-airfryer-xl-baktijd

Laten we de 5 dingen doornemen die ik vaak maak in mijn airfryers. Want daar gaat dit artikel tenslotte om. Maar toen ik ging nadenken over deze gerechten kwam ik erachter dat ik helemaal niet veel spannende of uitgebreide gerechten maak in de airfryer. Op Instagram of bij foodbloggers kom je wel eens zeer spectaculaire gerechten tegen. Maar telkens weer denk ik bij mezelf: war is de toegevoegde waarde dat het uit een airfryer komt? Vandaar dat ik het stukje hierboven geschreven heb.

Tip: Bekijk mijn beste airfryer advies

Genoeg hierover. Nee nog in ding. Als jij je airfryer wel wil gebruiken voor chefwaardige gerechten? Go for it. Respect van mijn kant, echt. Maar zoals ik al zei, ik houd het vooral eenvoudig.

#1 – Meeste (vegetarisch) vlees en vis

Bedoel ik hamburgers? Nee, die niet. Een hele kip dan? Ook niet. Wat dan wel? Nou, als je de supermarkt in loopt ligt het koelschap vol met kipschnitzels, kip cordon bleu’s, vleesvervangers, kabeljouwburgers en andere gepaneerde lekkernijen. Vooral deze producten zijn echt perfect om klaar te maken in de airfryer.

twee-kipsate-schnitzels-in-inventum-airfryer

Voordat ik een airfryer had bakte ik een kipburger in de koekenpan met wat boter. Daar ligt het te spetteren op het fornuis. Het wordt vaak wat zompig, een beetje aangebrand en vaak niet gaar vanbinnen. Maar toen ik voor het eerst dit soort vlees in de airfryer deed, dat was echt een verademing. Het smaakte 100x beter, het is niet vet en je hoeft geen boter te gebruiken. Echt, ik ben hier nog steeds super enthousiast over. Vooral een kip cordon bleu is echt ‘amazing’ als je dit in de airfryer maakt. Het wordt super luchtig en krokant, echt top. Hier kan een koekenpan niet aan tippen.

Ik gebruik de airfryer ook om bepaald vlees te garen. Ik bak het eerst rondom bruin in de koekenpan en gaar het vervolgens verder in de oven. Dat doe ik bijvoorbeeld met boomstammetjes, slavinken en hamburgers. Het nadeel vind ik dat deze producten gigantisch spetteren in de koekenpan. Wat ik dan doe is deze dus snel dichtschroeien en bruin bakken. Vervolgens rol ik het in een beetje aluminium folie en daarna gaat het de airfryer in. Werkt super. Het resultaat is dat mijn fornuis schoner blijft en het vlees niet zwart wordt maar wel gaar is. Ik wikkel het vlees trouwens in aluminiumfolie omdat het zonder kan resulteren in een rokende airfryer.

kipspiesjes-inventum-gf400hl-airfryer

Op deze manier kun je trouwens ook een biefstuk maken. Maar dit is typisch iets dat ik toch echt liever in een goede pan klaarmaak met boter. Daar vind ik een airfryer zelf minder geschikt voor.

Soms maak ik ook wel eens kipspiesjes. Bij mijn Inventum GF400HL heb ik een rekje met spiesjes. Het resultaat is lekker, maar het blijft toch wat onhandig om het rekje in en uit de airfryer te halen. Omdat het wat gerommel is merk ik aan mezelf dat ik het niet veel gebruik.

#2 – Alles van (zoete) aardappel

Rösti rondjes, Parijse aardappeltjes, zoete aardappelfriet, Franse friet, Hollandse friet, aardappelpartjes, noem het maar op. Alles van aardappel komt gewoon heerlijk uit de airfryer. Geef het wel de tijd om goed te garen en om het krokant te laten worden. Je wordt er vanzelf handig in en je ontdekt vanzelf hoe je het beste jouw aardappelgerechtjes kunt maken.

aardappel-partjes-in-de-airfryer

Ik zelf maak vaak rösti rondjes, en van die kleine aardappelballetjes en zo’n aluminium bakje met roseval aardappeltjes klaar in de airfryer. Het is zo makkelijk, je doet het in de airfryer en na zo’n 20 minuten is het klaar. In de tussentijd wok ik er nog wat groente bij we kunnen aan tafel. Als je ruimte genoeg hebt in je airfryer kun je er ook nog iets van vlees of vis bij doen. Werkt ook goed, maar dit maakt het wel lastiger om al je aardappeltjes krokant te krijgen. Soms gebruik ik dan twee airfryer tegelijk.

#3 – Afbakbroodjes, croissants en pizza’s

Ken je dat, even geen zin om te koken? Vooral in het weekend heb ik hier last van. Maar wat ik dan wel lekker vind is om zelf een groentesoep te maken. Ik doe dan de groentes in de blender, wat kruiden en water en ik heb een verse soep. En in de airfryer doe ik een lekker breekbrood, een focaccia brood of gewoon een afbak stokbrood (wel even in stukken snijden, haha). In de airfryer gaat dat super makkelijk en het scheelt weer om voor een stokbrood mijn grote oven aan te zetten. Dat duurt veel langer en het kost meer energie.

Maar ook op zondag een paar croissantjes of van die kleine afbakbroodjes, helemaal top in de airfryer. En als je eens een shoarmabroodje wil opwarmen, dan biedt een hetelucht friteuse ook gelijk uitkomst. Ook voor kleine pizza’tjes of voor het stuk pizza dat over was van gisteren is de airfryer je maat.

#4 – Groentes, waaronder bloemkool en paprika

Ik heb nauwelijks meer een pan met water op het vuur waarin groentes liggen te garen. Een bloemkool gaat in roosjes gelijk de airfryer in. En aardappels maak ik ook lekker in de airfryer. Gevulde paprika’s met gehakt en ui? Hiervan stop ik er vier van in mijn Airfryer. Ik vind het leuk om groentes te proberen in de airfryer. Het gaat ook wel eens mis. Zo had ik laatst groente frites (zonder zoete aardappel). Dat werd helemaal niks, het bleef slap en het werd niet krokant. Daar had ik meer van verwacht.

verse-groente-uit-de-airfryer

Maar je kunt dus perfect in je airfryer groentes poffen, roosteren of grillen. Houd wel in gedachte dat de airfryer je groentes wat uitdroogt. Een bloemkool zorgt bijvoorbeeld voor veel stoom uit je airfryer. Uiteindelijk is het vocht uit je bloemkool en worden de roosjes krokant. Erg lekker en uniek, en volgens mij lukt dit alleen zo uit de airfryer.

#5 – Opwarmen van leftovers en liflafjes

Als ik burrito’s over heb, wat punten pizza of een bakje met gegrillde groente. Dan warm ik dat vaak even op in de airfryer. Een airfryer is snel op temperatuur en kan je gerecht snel opwarmen. En het smaakt veel lekkerder dan uit de magnetron en je voorkomt dat je eten aanbrandt omdat je het opwarmt in de koekenpan. Maar ook als je nog wat pistoletjes hebt liggen van een paar dagen oud, deze zijn keihard. Ik doe er dan wat water op en warm ze op in de airfryer. Dit maakt ze luchtig en weer heerlijk krokant, zonde om dus weg te gooien.

visburger-rostirondjes-bloemkool-inventum-airfryer
Visburger, rösti rondjes en bloemkool uit de airfryer.

En jij? Waar gebruik jij de airfryer vaak voor?

Ik ben benieuwd waar jij je airfryer het meeste voor gebruikt. Laat het hieronder weten in de reacties.

 

Auteur

In 2015 maakte ik kennis met de airfryer en ik heb nu diverse airfryers getest. Momenteel heb ik een Philips Airfryer XL, een Inventum GF400HL, een Inventum GF552HL en een Tefal Fry Delight XL die ik regelmatig gebruik. Ik deel mijn ervaring met airfryers met jou op dit blog. Happy Airfrying!

Plaats Je Reactie

vijf × 3 =